Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ποιοι κάνουν «ταμείο» στο Χρηματιστήριο

Συνέχεια σε κινήσεις κατοχύρωσης θέσεων στην εγχώρια αγορά, στη σκιά πολλαπλών αβεβαιοτήτων στη διεθνή σκακιέρα. Σε τραπεζικά χαρτιά, ενεργειακές και σηματωρούς, οι περισσότερες εντολές πώλησης. Ποιες μετοχές κινούνται κόντρα στο ρεύμα.

Ποιοι κάνουν «ταμείο» στο Χρηματιστήριο

Επιφυλακτικοί οι επενδυτές στα ευρωπαϊκά, με προβάδισμα οι πωλητές στο Χρηματιστήριο Αθηνών.
Οι εξελίξεις στην Ουκρανία, η αναδυόμενη αντιπαράθεση ΗΠΑ-Κίνας, το ενεργειακό, τα επιτόκια κ.α. συνθέτουν το γκρίζο σκηνικό, που δεν παρέχει σαφή εικόνα ούτε στους πωλητές ούτε στους αγοραστές. Για αυτό και η σταθερή, σε υψηλά επίπεδα, μεταβλητότητα στις αγορές και επικινδυνότητα στις κινήσεις των επενδυτών.

Τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας και καλού-κακού αρκετοί επιλέγουν να κάνουν «ταμείο» καθώς για τον DAX στις 14.313 μονάδες καταγράφεται θετική απόδοση 4,99% σε διάστημα πέντε συνεδριάσεων. Ανάλογη, στο 4,93% για τον S&P500, με τα futures του δείκτη από 0,45% χαμηλότερα, στις 4.385 μονάδες.

Σε αυτό τον ρυθμό οι επενδυτές και στο χρηματιστήριό μας ξεκίνησαν με λίγες πωλήσεις από τις 862,79 για να κλίνουν έως τις 857,58, με τις συναλλαγές σε μάλλον μέτρια επίπεδα. Ενδειξη, όπως και τις προηγούμενες τέσσερις συνεδριάσεις, πως τόσο οι πωλητές όσο οι αγοραστές προσέχουν τη διαμόρφωση τιμών.

Με σημείο αναφοράς -βάσει της τεχνικής προσέγγισης- τις 853 μονάδες, για τον Γενικό Δείκτη η τάση παραμένει μεν ανοδική (σε εβδομάδα) αλλά διορθωτική (σε μήνα), στοιχείο που δυσκολεύει κυρίως τους βραχυμεσοπρόθεσμους, μέρος των οποίων παραμένει εγκλωβισμένο (έχοντας αγοράσει πάνω από τις 905 μονάδες).

Για τις αποτιμήσεις και τα περιθώρια αντίδρασης μας έχει ενημερώσει από νωρίς ο Γιώργος Α. Σαββάκης, με τον ίδιο να αναλύει τα κρίσιμα σημεία στα οικονομικά αποτελέσματα των τραπεζών.

Κλάδος-κλειδί ο τραπεζικός, με τον ΔΤΡ στις 602,31 μονάδες, με υπεραπόδοση (12,73%) στην εβδομάδα αλλά απώλειες (17,66%) στον μήνα μεγαλύτερες από της αγοράς και πολλών μετοχών του δείκτη.

Πρακτικά η άρση αυτού του εγκλωβισμού όσων είναι τοποθετημένοι σε διάστημα μηνός είναι μία από τις παραμέτρους που θα διαμορφώσουν την τελική τάση/αποτέλεσμα τον Μάρτιο. Τον κατά αρκετούς αναλυτές κρισιμότερο για το πρώτο εξάμηνο.

Στις 2.062 ο FTSE25, ημέρα λήξης της «τριπλής σειράς» στα Παράγωγα, με τα Συμβόλαια Μαρτίου οριακά χαμηλότερα (0,25%) όπως επίσης με discount (0,33%) του Απριλίου. Λίγα ωστόσο τα ΣΜΕ σε αμφότερες τις σειρές δεν «αποτυπώνουν» ευρύτερη τάση.

Σε τραπεζικά χαρτιά, σε ενεργειακές και σηματωρούς οι περισσότερες εντολές, με τους πωλητές να υπερέχουν, χωρίς όμως οι αγορές να γίνονται σε τιμές χαμηλότερα του 1,60%, στην περίπτωση της ΔΕΗ (7,655).

Συνέχεια σε κινήσεις μερικής κατοχύρωσης θέσεων, με τις Alpha Bank (1,061), ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (15), ΔΕΗ (7,655), ΟΤΕ (17,22), Eurobank (0,999), Motor Oil (13,24), Viohalco (4,30) κ.α.

Ισχυρή αντίδραση για Viohalco, ElvalHalcor, Cenergy Holdings, μετά τη χθεσινή ισχυρή διόρθωση και την επίσης ισχυρή άνοδο της Τετάρτης. Αυξημένη μεταβλητότητα για τις συγκεκριμένες μετοχές τις ημέρες ανακοίνωσης των οικονομικών αποτελεσμάτων και προβλέψεων για το 2022. Για την επόμενη ημέρα του Ομίλου, αναλυτικός -ως συνήθως- ο Στέφανος Κοτζαμάνης.

Σε θετικό έδαφος η μετοχή της AEGEAN, με σταθερά καλύτερη πορεία τόσο έναντι του ευρωπαϊκού κλάδου (Stoxx Europe Total Markets Airlines) όσο των μετοχών/εταιρειών που απαρτίζουν τον κλαδικό δείκτη.
Μετοχή/εισηγμένη-σηματωρός η εταιρεία για ένα σημαντικό μέρος της οικονομικής δραστηριότητας της χώρας, με θετικό πρόσημο 8,84% από την αρχή του έτους.

Μετοχές ενδιαφέροντος -λόγω αναδιάρθρωσης δεικτών FTSE Russell- κυρίως οι Quest (6,18), Autohellas (9,80), που εντάσσονται στον αντίστοιχο Small Caps.

Στις 45/30 η σχέση ανοδικών/πτωτικών, με Κέκρωψ, Εlinoil, AVE, Ξυλεμπορία να ξεχωρίζουν από τα mid&small caps.

Mε ένα πακέτο για 50.000 τμχ. της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής στα 15 ευρώ, η συνολική αξία συναλλαγών ήταν στα 7,2 εκατ., με τη συμπλήρωση μίας ώρας συνεδρίαση.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v