Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανοδος με το «καλημέρα» στο Χρηματιστήριο

Κέρδη άνω του 1,5% για τον ΓΔ. Στις Διεθνείς Αγορές αναζητούν σινιάλο για το πρόσημο οι traders, με ανοιχτό το ενδεχόμενο καλλωπισμού αποτιμήσεων ενόψει κλεισίματος μήνα. Κυρίαρχη η επιφυλακτικότητα λόγω Ουκρανίας και ενεργειακού. Η ατζέντα της εβδομάδας.

Ανοδος με το «καλημέρα» στο Χρηματιστήριο

Με μικτά πρόσημα και έκδηλη την επιφυλακτικότητα κινούνται οι μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, καθώς το lockdown στη Σαγκάη, λόγω κορωνοϊού, εκτιμάται πως θα πλήξει την παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα.

Για άνοιγμα πέριξ του αμέσως προηγούμενου κλεισίματος προϊδεάζουν τα futures των κύριων Ευρωπαϊκών Αγορών.

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή στη Wall Street, την τελευταία ώρα της συνεδρίασης, οι αγοραστές ανέλαβαν περισσότερες πρωτοβουλίες, με αποτέλεσμα οι Dow Jones και S&P 500 να κλείσουν κοντά στα υψηλά ημέρας και ο τεχνολογικός Nasdaq να περιορίσει τις απώλειές του, από τα ενδοσυνεδριακά χαμηλά.

Σύμφωνα με ξένους διαχειριστές, «πέραν των γεωπολιτικών συμβάντων, οι Αγορές είναι υποχρεωμένες να παρακολουθούν τις κινήσεις των Κεντρικών Τραπεζών, καθώς οι υψηλές πληθωριστικές πιέσεις στις μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη δημιουργούν την ανάγκη για σφιχτότερη νομισματική πολιτική και για άνοδο των επιτοκίων. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν ήδη ξεκινήσει τις αυξήσεις των επιτοκίων, ενώ το ίδιο αναμένεται να κάνει και η ΕΚΤ ως το τέλος του χρόνου. Στην ατζέντα της εβδομάδας που ξεκίνησε, αναμένονται οι ανακοινώσεις των νέων θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ, του πληθωρισμού σε Ευρωζώνη και Γερμανία, η ανεργία στην Ευρωζώνη και το ΑΕΠ σε Ηνωμένες Πολιτείες και Ηνωμένο Βασίλειο».

«Οι αμερικανικές εταιρείες σπεύδουν να επαναγοράσουν μεγάλους όγκους μετοχών για να επωφεληθούν από την πρόσφατη αστάθεια της Χρηματιστηριακής Αγοράς. H κίνηση αυτή έχει και στόχο να καθησυχάσει τους επενδυτές καθώς η ανάπτυξη επιβραδύνεται, στη σκιά της ανάφλεξης του πληθωρισμού που οδηγεί σε επιταχυνόμενες αυξήσεις επιτοκίων από τη Fed. Ένα ρεκόρ $319 δισ. σε νέες επαναγορές μετοχών έχουν εγκριθεί μέχρι στιγμής φέτος, σύμφωνα με στοιχεία της Goldman Sachs. Αυξάνεται παράλληλα και ο αριθμός Εισηγμένων που χρησιμοποιούν ‘επιταχυνόμενες’ συμφωνίες για να αγοράσουν μεγάλους όγκους όσο το δυνατόν γρηγορότερα, καθώς οι τιμές των μετοχών τους πέφτουν. Την ίδια περίοδο πριν από έναν χρόνο, είχαν γίνει επαναγορές μετοχών ύψους $267 δισ.», σύμφωνα με τους Financial Times.

Εν τω μεταξύ, δεν έδωσε κάτι καινούργιο η πρόσφατη Σύνοδος Κορυφής, καθώς οι κρίσιμες αποφάσεις για τη λειτουργία της Αγοράς Ενέργειας μεταφέρθηκαν για την επόμενη συνάντηση των ηγετών της ΕΕ τον Μάιο.

«Το θέμα της ενέργειας είναι πολύ δύσκολο», παραδέχτηκε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, μετά την ολοκλήρωση της πολύωρης συνεδρίασης των ηγετών.

Από την άλλη, «η Ρωσία θα επεκτείνει τις περιορισμένες συναλλαγές σε όλες τις μετοχές που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο της Μόσχας, σε μια περιορισμένου χρόνου συνεδρίαση σήμερα. Στο Χρηματιστήριο της Μόσχας θα τελούν υπό διαπραγμάτευση ρωσικές μετοχές, εταιρικά και δημοτικά ομόλογα, σε μια τετράωρη συνεδρίαση. Η απαγόρευση των ανοικτών πωλήσεων αυτών των τίτλων θα παραμείνει σε ισχύ», σύμφωνα με ανακοίνωση της ρωσικής Κεντρικής Τράπεζας.

Οι ρωσικές μετοχές έχουν τις χειρότερες επιδόσεις φέτος παγκοσμίως, επισημαίνει το Bloomberg.

«Η πανδημία ήταν το πρώτο μεγάλο σοκ για την Ελλάδα, που είδε να μπαίνει φρένο στο αναπτυξιακό rebound μετά τη δεκαετή κρίση. Αν τα δύσκολα τελείωσαν, άρχισαν τα πιο δύσκολα. Ο πόλεμος στην Ουκρανία διέκοψε το ράλι των μετοχών και έχει αυξήσει την αβεβαιότητα. Μετά τις πρώτες εβδομάδες της ρωσικής εισβολής, έχει διαψευστεί το θετικό σενάριο για άμεση κατάπαυση του πυρός, στο οποίο ευελπιστούσαν αγορές και αναλυτές. Από την άλλη, όπως συνέβη και με την πανδημία τον Μάρτιο του 2020, οι αγορές προσάρμοσαν τα επίπεδα του κινδύνου στην τρέχουσα κατάσταση και πλέον επιχειρούν να αποτιμήσουν είτε τη λήξη της διένεξης είτε την κλιμάκωση των επιχειρήσεων», όπως σημειώνει ο Γιώργος Σαββάκης.

Από εκεί και πέρα, σήμερα επιστρέφουν οι ανακοινώσεις των εισηγμένων, που αφορούν τα αποτελέσματα χρήσης 2021. Σήμερα αναμένονται ανακοινώσεις από ΕΧΑΕ, BriQ, Byte και ΟΛΘ. Αύριο η Aegean θα πραγματοποιήσει την τηλεδιάσκεψη για τα ετήσια αποτελέσματα. Την Πέμπτη θα ανακοινώσουν αποτελέσματα η Ιντεάλ και η Μοτοδυναμική. Στο τέλος της εβδομάδας, θα ανακοινώσει αποτελέσματα η Trastor.

Σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις εγχώριων αναλυτών, η βραχυπρόθεσμη τάση στο Χ.Α. θα συνεχίσει να εξαρτάται από τις διαθέσεις των κύριων ευρωπαϊκών αγορών, ενώ θα ήταν ανησυχητική ένδειξη η λήξη του μήνα να βρει τον Γενικό Δείκτη χαμηλότερα των 855-860 μονάδων.

Υπενθυμίζεται ότι απομένουν μόλις τέσσερις συνεδριάσεις, προκειμένου να ολοκληρωθεί ο μήνας και ίσως αυτό να παίξει κάποιο ρόλο για όσους θα ήθελαν να επιδιώξουν καλύτερες αποτιμήσεις στο ταμπλό, ενόψει λήξης χρηματιστηριακού τριμήνου.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v