Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: «Παίζουν» με πλεονέκτημα οι πωλητές

Μικρή άνοδος στο ξεκίνημα για τον ΓΔ. Οι πιέσεις στις διεθνείς αγορές λόγω Ουκρανικού και Fed συντηρούν το προβάδισμα για τους πωλητές. Ρυθμιστής της τάσης παραμένουν οι τραπεζικές μετοχές. Ο «δύσκολος» στόχος των long και το σήμα για τη συνέχεια.

Χρηματιστήριο: «Παίζουν» με πλεονέκτημα οι πωλητές

Στο κόκκινο η Wall Street μετά τη Fed, σημαντικές απώλειες στις αγορές της Ασίας και προς αρκετά χαμηλότερα παραπέμπει η προθεσμιακή αγορά σε Φρανκφούρτη και Νέα Υόρκη.

Μεγαλώνει ο κίνδυνος «εσωτερικών μετώπων» στη Δύση λόγω Ουκρανικού, σημειώνει ο Γιώργος Παπανικολάου, ουσιώδες πρόβλημα, που θα μπορούσε να λειτουργήσει σαν θρυαλλίδα σε ζητήματα άσκησης κοινής/ενιαίας πολιτικής ΗΠΑ-ΕΕ έναντι της Ρωσίας.

Πέραν αυτών, όμως, όσων διαδραματίζονται στο πεδίο των πολεμικών συγκρούσεων, αρνητικά είναι τα μηνύματα και από το οικονομικό, με τη δημοσιοποίηση χθες των πρακτικών της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ να λειτουργεί ως αφορμή για σημαντικές πωλήσεις. Κλίση προς χαμηλότερα για τον S&P500, που αποτυπώνεται στο -1,07% στις 4,472 μονάδες των futures του δείκτη. Αρνητικό πρόσημο και για τα συμβόλαια του DAX, που διορθώνει χαμηλότερα των 14.080 μονάδων.

Σε αυτό το διεθνές περιβάλλον, στο Χρηματιστήριο Αθηνών οι πωλητές είναι αυτοί που έχουν το πλεονέκτημα και όπως δείχνουν τα πρόδρομα στοιχεία το διατηρούν και για σήμερα. Κατ' αρχάς για το «άνοιγμα» και το πρώτο 30' της συνεδρίασης.

Από τις 884,20 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, από τις 2.140,20 ο FTSE25, από τις 631,81 ο Δείκτης Τραπεζών, με τον κλάδο να παραμένει ρυθμιστής της βραχυπρόθεσμης τάσης.

Eurobank, Alpha Bank, Εθνική και Πειραιώς έχουν ταχύτερο ρυθμό κυκλοφορίας έναντι των blue chips και μετοχών-σηματωρών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, στοιχείο που εξηγεί την αυξημένη μεταβλητότητα, τις ακραίες διακυμάνσεις.

Είτε ανοδικά είτε πτωτικά, όπως λ.χ. στη χθεσινή συνεδρίαση.

Δύσκολο το έργο σήμερα για τους long, δηλαδή ένα «κλείσιμο» για τον ΓΔ πάνω από τις 880 μονάδες και για τον ΔΤΡ από τις 620 μονάδες, αν και στις τελευταίες διορθώσεις των ευρωπαϊκών αγορών στο Χρηματιστήριο Αθηνών οι πωλητές είναι αρκετά προσεκτικοί, οι δε εντολές τους ελεγχόμενες.

Ημέρα δημοσιοποίησης των πρακτικών της ΕΚΤ σήμερα και την ελληνική πλευρά την αφορά για τον επιπλέον λόγο της επικείμενης συνεδρίασης της προσεχούς Πέμπτης 14 Απριλίου.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v