Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Ποια είναι τα περιθώρια οπισθοδρόμησης του ΓΔ

Οι ρευστοποιήσεις στις ΗΠΑ και ο προβληματισμός για τον νέο κύκλο κυρώσεων από τη Δύση στη Ρωσία βαραίνουν το κλίμα στις τάξεις των επενδυτών. Ποια είναι τα περιθώρια υποχώρησης, χωρίς να ακυρωθεί το βραχυπρόθεσμο long σενάριο.

Χρηματιστήριο: Ποια είναι τα περιθώρια οπισθοδρόμησης του ΓΔ

Οι νέες κυρώσεις ΗΠΑ - ΕΕ κατά της Ρωσίας επηρεάζουν ανάλογα τη στάση των επενδυτών. Με απώλειες νωρίτερα οι αγορές της Ασίας, από τις 14.424 μονάδες ο DAX και στο Χρηματιστήριο Αθηνών η επάνοδος στην περιοχή των 900 μονάδων ενεργοποίησε πωλήσεις.

Από τα χαμηλά των 780 μονάδων -τέλη Φεβρουαρίου- ξανά στις 900 μονάδες, με οδηγό τον τραπεζικό κλάδο αλλά και αρκετά blue chips να αποδίδουν περισσότερο από την αγορά. Λίγο ως πολύ αναμενόμενο το χθεσινό «γύρισμα», με την αφορμή να δίνεται από την αλλαγή τάσης στην αγορά της Νέας Υόρκης, που παρέσυρε χαμηλότερα τα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Στις 892,68 μονάδες ο Γενικός Δείκτης με ανοδική φορά σε διάστημα εβδομάδος και μηνός και συνολικά με οριακές απώλειες (-0,07%) από την αρχή του έτους. Για τον ΓΔ οποιαδήποτε διόρθωση μέχρι τις 880 μονάδες δεν ακυρώνει τη long τάση, που σημαίνει ότι σήμερα-Παρασκευή, εάν συντρέξουν αφορμές, θα μπορούσε οι πωλητές να πιέσουν προς χαμηλότερα. Παραμένει κλάδος-κλειδί ο τραπεζικός, ρυθμιστής της τάσης, με χαρακτηριστικό τη ταχύτερη κίνηση του σε συντομότερα διαστήματα.

Στις 646,10 μονάδες ο ΔΤΡ, διορθώνει σε διάστημα εβδομάδος αλλά εύλογα, καθώς είχε προηγηθεί απόδοση 18,51% σε μηνιαίο. Σημαντικό μέρος των εντολών που περνούν για μετοχές των Eurobank, ETE, Alpha Bank και Πειραιώς αφορά σε «γρήγορο χρήμα» (ακόμη και ενδοσυνεδριακά), γεγονός που προσδίδει αυξημένη μεταβλητότητα στα χαρτιά του κλάδου.

Στις 2.162,39 μονάδες ο FTSE25, με ΟΤΕ και ΟΠΑΠ να συγκεντρώνουν και χθες σημαντικές εισροές με τον Οργανισμό στα 17,18 (1,06%) και τον ΟΠΑΠ στα 13,52 (0,97%). Για τον ΟΤΕ το στοίχημα είναι η προσέγγιση των 18,465 ευρώ, για τον ΟΠΑΠ των 13,90 ευρώ.

Περίοδος ανακοίνωσης οικονομικών αποτελεσμάτων, με τη ΔΕΗ να αποτελεί σημείο αναφοράς των ημερών. Στα 7,85 (0,64%) η μετοχή με αγοραστές και βλέψεις για επάνοδο πάνω από τα 8 ευρώ.

Συσσώρευση μεταξύ 880-900 μονάδων για αυτές τις τρεις συνεδριάσεις βλέπουν οι αναλυτές, με τις επιλεκτικές εντολές σε συγκεκριμένες μετοχές να έχουν τον πρώτο λόγο.

Ενα stock picking, μέχρι να αποσαφηνισθεί η βραχυπρόθεσμη τάση.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v