Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κινήσεις τακτικής στο Χρηματιστήριο

Μικρή άνοδος στο ξεκίνημα για τον ΓΔ. Οικονομικά μεγέθη και επιχειρηματικές εξελίξεις δίνουν την αφορμή για επιλεκτικές κινήσεις στο ταμπλό, ενόσω οι long ανεβαίνουν προσεκτικά όλο και λίγο υψηλότερα. Η μείωση του τζίρου, το Ουκρανικό και οι κρίσιμες στηρίξεις.

Κινήσεις τακτικής στο Χρηματιστήριο

Τεχνολογικό ράλι στη Wall Street με ώθηση από το Twitter, μεικτές τάσεις στις αγορές της Ασίας και στα ευρωπαϊκά, υπό το βάρος όσων διαδραματίζονται στην Ουκρανία, οι επενδυτές αναζητούν σημεία αναφοράς.

Στο Χρηματιστήριο Αθηνών, λίγο ως πολύ αναμενόμενη η στάση των επενδυτών, επιφυλακτική και με φειδώ, με αποτέλεσμα τη διαμόρφωση του Γενικού Δείκτη στις 893,47 (0,31%), σε μία συνεδρίαση με κύριο χαρακτηριστικό την καθίζηση συναλλαγών/τζίρου.

Ενδεικτική της στάσης αναμονής των επενδυτών η χθεσινή -πρώτη της εβδομάδας- συνεδρίαση, με κυρίως ενέργειες τακτικής από την πλευρά πωλητών-αγοραστών τόσο στις μετοχές του τραπεζικού κλάδου όσο και στα blue chips.

Συνεδρίαση που για παράγοντες της αγοράς ήταν απαραίτητη προκειμένου να ισχυροποιηθεί η ευρύτερη περιοχή των 880 μονάδων ως στήριξη και ει δυνατόν χαμηλό σημείο αναφοράς για τη συνέχεια, τον Απρίλιο.

Στις 2.166,60 (0,50%) ο FTSE25, στις 655,52 (0,73%) ο Δείκτης Τραπεζών και στις 1.528,46 (-0,15%) ο FTMidCap, με Εθνική, Mytilineos, Alpha Bank, Eurobank και ΔΕΗ να απαρτίζουν την πρώτη 5άδα.

Ξεκινώντας από τη ΔΕΗ, ημέρα ανακοίνωσης των οικονομικών αποτελεσμάτων 2021 -μετά την συνεδρίαση-, με ενδιαφέρουσα την απορρόφηση της προσφοράς από τα 7,57 και το «κλείσιμο» στα 7,80 ευρώ, στο υψηλό ημέρας.

Σε Εθνική (3,509), Alpha Βank (1,15), Eurobank (1,06) επιβεβαιώθηκε το σταθερό ενδιαφέρον ξένων και εγχώριων επενδυτών, η ενεργός παρουσία ακόμη και ενδοσυνεδριακών παικτών, με τον κλαδικό δείκτη σε ξεκάθαρα ανοδική τάση, σε εβδομαδιαίο, μηνιαίο και από αρχή έτους. Κλάδος-κλειδί για τη συνέχεια, με ζητούμενη -για τους long- την προσέγγιση των 700 και υπέρβαση με στόχευση την περιοχή 750-755 μονάδων σε ορίζοντα Απριλίου.

Με τη Mytilineos στα 15,62 (3,17%), με τον δεύτερο μεγαλύτερο τζίρο (μετά την Εθνική), επιβεβαιώνεται η εκτίμηση επενδυτών και αναλυτών πως ο ευρύτερος κλάδος και ελκυστικός για τα ξένα χαρτοφυλάκια είναι και υποτιμημένος συγκριτικά με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Κλάδος αιχμής και επικαιρότητας αποτελεί και θα συνεχίσει να αποτελεί πόλο προσέλκυσης ακόμη περισσότερων κεφαλαίων, με πιθανότερο ενδεχόμενο αυτό της καταγραφής σημαντικά μεγαλύτερων αποτιμήσεων.

Στα 9,69 (2,98%) η μετοχή της Autohellas -κλασική/ενδεικτική περίπτωση υγιούς εισηγμένης που δραστηριοποιείται σε κλάδο αιχμής. Με θεαματικά οικονομικά μεγέθη, συνακόλουθη διανομή εσόδων στους μετόχους/επενδυτές, διανομή μερίσματος από τα θέματα της τακτικής γενικής συνέλευσης που διεξάγεται σήμερα.

Οικονομικά μεγέθη, επιχειρηματικές εξελίξεις και συνέργειες δίνουν την αφορμή για επιλεκτικές κινήσεις, ενόσω οι long ανεβαίνουν προσεκτικά όλο και λίγο υψηλότερα. Περίοδος με πολλά χαρακτηριστικά stock picking, εν αναμονή του επόμενου κύκλου.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v