Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Χτίζει «μαξιλάρι» πάνω από τις 900 μονάδες

Διευρύνονται τα κέρδη για τον Γενικό Δείκτη, που αποκτά απόσταση ασφαλείας από το ορόσημο των 900 μονάδων. Στις τράπεζες επικεντρώνονται οι αγοραστές, άνοδος 3,5% για τον κλάδο. Ράλι άνω του 7% για Τιτάνα, νέα υψηλά για ΟΠΑΠ, ΕΛΠΕ.

Χρηματιστήριο: Χτίζει «μαξιλάρι» πάνω από τις 900 μονάδες

Στα «πράσινα» τα ευρωπαϊκά, πάνω από τις 900 μονάδες το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Τελευταία συνεδρίαση μίας εβδομάδας με τη μεταβλητότητα κυρίαρχη και τους επενδυτές να κάνουν
«ταμείο» για την (ουσιαστικά) πρώτη του Απριλίου.

Με γνώμονα και την προθεσμιακή αγορά της Νέας Υόρκης, οι αγοραστές υπερτερούν από Φρανκφούρτη μέχρι Αθήνα, με το χρηματιστήριό μας να υπεραποδίδει έναντι των περισσότερων ευρωπαϊκών για ακόμη έναν εβδομαδιαίο κύκλο.

Στις 904,59 μονάδες ο Γενικός Δείκτης με άνοδο 1,54% σήμερα και 1,55% σε διάστημα εβδομάδας σε σχέση, λ.χ., με τον DAX που στις 14.270 μονάδες στο συν 1,35% σήμερα υστερεί 1,24% σε διάστημα εβδομάδας.

Μέτριων συναλλαγών και η σημερινή αντίδραση, αρκετές ωστόσο για την επαναφορά πάνω από το όριο των 900 μονάδων, ενισχύοντας έτσι το ενδεχόμενο συνέχισης προς τις 915 μονάδες σε πρώτο χρόνο.

Σε τραπεζικές μετοχές και blue chips η επικέντρωση του ενδιαφέροντος και των εντολών από τους επενδυτές, ωστόσο είναι η κίνηση-έκπληξη της διοίκησης του ΤΙΤΑΝα που έχει προσδώσει δυναμική και αντικείμενο σχολιασμού σε χρηματιστές και βασικούς μετόχους εισηγμένων.

Αιφνιδιαστική η ανακοίνωση για τη σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης, με σκοπό την επιστροφή κεφαλαίου ύψους 200 εκατ. ευρώ, ενέργεια που προϋποθέτει σχεδιασμό ανάλογου μεγέθους και χρόνου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους εκ των προτέρων γνωρίζοντες.

Στα 14 ευρώ με ισχυρή άνοδο 7,69% και συναλλαγές... μηνός, η μετοχή συμβάλλει (αναλογικά) στην ενίσχυση της long τάσης του δείκτη.

Στις 2.200 μονάδες νωρίτερα ο FTSE25, με την επίτευξη ενός σημαντικού στόχου να επιβεβαιώνει την κρυμμένη δυναμική που έχει η αγορά, συγκεκριμένες εισηγμένες κυρίως από τη μεγάλη κατηγορία.

Κλάδος αιχμής ο τραπεζικός, με τον ΔΤΡ προς τις 660 μονάδες, με στοχευμένες εντολές αγορών κυρίως σε Alpha Bank, Eurobank, ETE. Στο 27,01% η μηνιαία απόδοση για τον κλάδο, μεγαλύτερη όπως σημειώναμε στο προηγούμενο σχόλιό μας από κάθε άλλο ευρωπαϊκό χρηματιστήριο.

Κοινός τόπος πως η ανακοίνωση της εκταμίευσης των πρώτων 3,55 δισ. από τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης λειτούργησε καταλυτικά, δεδομένης της μόχλευσης που μέσω αυτών θα δημιουργηθεί (και) στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Ωστόσο, είναι η συγκυρία για την αγορά που λειτουργεί υπέρ των long, με αποτέλεσμα να ακούγονται περισσότερο οι θετικές ειδήσεις παρά οι αρνητικές, με ενδεικτική την επιβεβαίωση του εκρηκτικού πληθωρισμού.

Εκταμίευση που φαίνεται να λειτουργεί σαν έναυσμα για την ενεργοποίηση επενδυτικών κεφαλαίων, τάση που αποτυπώνεται στην άνοδο μετοχών όπως ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Mytilineos, ΔΕΗ, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Ελληνικά Πετρέλαια κ.α.

Χαρακτηριστική η καταγραφή «νέων τοπικών υψηλών» για τίτλους των ΟΠΑΠ (14,09), ΕΛΠΕ (7,45).

Στις 69/31 η σχέση ανοδικών/πτωτικών, με ικανοποιητική την εικόνα για ευρύτερο μέρος της αγοράς, στο κλείσιμο εβδομάδας με θετικό πρόσημο. Γεγονός που ενισχύει το ανοδικό σενάριο για τη συνέχεια.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v