Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανοδος στο Χρηματιστήριο, ράλι για ΔΕΗ

Διευρύνονται τα κέρδη για τον Γενικό Δείκτη που κινείται πάνω από τις 910 μονάδες, με τον τίτλο της ΔΕΗ να βλέπει άνοδο άνω του 6%. Μεικτά πρόσημα στις τράπεζες, ξεχωρίζουν ΟΛΠ, Jumbo, πιέσεις για Quest και ΟΤΕ.

Ανοδος στο Χρηματιστήριο, ράλι για ΔΕΗ

Με μεικτές τάσεις τα ευρωπαϊκά, ανοδικά με τάση από τη ΔΕΗ στο Χρηματιστήριο Αθηνών πάνω από τις 910
μονάδες.

Θετικό πρόσημο για τον CAC 40 στις 6.608 (0,91%), με την προσοχή -πλέον- στη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση με αρνητικό για τον DAX στις 14.227 (-0,39%), την ώρα που τα futures στη Νέα Υόρκη παραπέμπουν σε οριακά αρνητικό «άνοιγμα» από τις 4.470 (-0,28%), με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για σήμερα συν τις 3 συνεδριάσεις αυτής της εβδομάδας.

Σε αυτό το περιβάλλον, στο χρηματιστήριό μας οι αγοραστές έχουν τον έλεγχο στη μεγαλύτερη διάρκεια της συνεδρίασης με επιμέρους στοχευμένες ενέργειές τους να έχουν ικανοποιητικό αποτέλεσμα.

Από την αρχή της συνεδρίασης είχαν διαφανεί τα 2-3 βασικά χαρτιά στα οποία θα «παιζόταν» η τάση, με τη ΔΕΗ από νωρίς να δίνει τάση σε όλο και ευρύτερο μέρος της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Με επιλεγμένες αγορές τόσο σε τραπεζικά όσο σε blue chips και δευτερευόντως σε mid caps αιχμής η εξέλιξη της συνεδρίασης, με τον ΔΤΡ να περνά το όριο των 650, με στόχο τις 660 μονάδες και τον FTSE25 σε φορά πάνω από τις 2.210 μονάδες.

Από το προηγούμενο σχόλιο είχε τονισθεί πως και οι 3 βασικοί δείκτες ήταν σε διακύμανση υψηλότερα σημαντικών περιοχών, όπως λ.χ. αυτής που ορίζεται από τον ΚΜΟ 200 ημερών. Πρακτικά αυτό διευκολύνει τους αγοραστές να αναζητήσουν υψηλότερες τιμές, που σε αυτή τη φάση της αγοράς μετακυλίεται από μία ομάδα σε άλλη εισηγμένων.

Διαφορετικά δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί, από τη στιγμή που ο τζίρος παρέμεινε μέτριος την τελευταία εβδομάδα -κάτι πάνω από τα 60 ευρώ-, επαρκής για την επαναφορά υψηλότερα των 900 και έως τις 920 μονάδες, στην καλύτερη περίπτωση.

Για κάτι καλύτερο/υψηλότερα των 920 προς τις 930-940 μονάδες θα απαιτηθεί τζίρος 70 plus εκατ., ισχυροποίηση της τάσης για τον ΔΤΡ προς τις 680 (τουλάχιστον) και κυκλικότητα σε βαριά χαρτιά-μετοχές σηματωρούς.

Σήμερα είναι η ΔΕΗ που δίνει τάση με εντολές έως τα 8,425 ευρώ, με θεαματικά ενισχυμένο τζίρο και όπως φαινόταν στο διάγραμμά της (δες προηγούμενο σχόλιο) με «βλέψεις» για αυτές τις τιμές.

Με τον δεύτερο μεγαλύτερο τζίρο -μετά την Alpha Bank- η ΔΕΗ κάνει τη διαφορά, μεγεθύνοντας την αποτίμηση του ενεργειακού κλάδου. Είχε προηγηθεί η θεαματική αντίδραση της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής, ενισχύοντας την εκτίμηση για rotation.

Mε αγοραστές σε Alpha Βank (1,1195), Εθνική (3,636), Eurobank (1,056), παρότι η HSBC χαμηλώνει τον πήχη για τις μετοχές του κλάδου. Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο σχετικό θέμα (Γιώργος Α. Σαββάκης), υψηλότερη τιμή-στόχος δίνεται στα 4,30 (από 3,90) για την Εθνική, ενώ στα top picks συμπεριλαμβάνεται η Eurobank.

Αλλωστε από τον κλάδο έχει αποχωρήσει ρευστότητα, μέρος της οποίας εισέρρευσε σε επιλεγμένα blue chips, τάση που αποτυπώθηκε την τελευταία εβδομάδα, με την υπεραπόδοση των δεύτερων έναντι των πρώτων.

ΟΠΑΠ και ΕΛΠΕ στα 14,33 και 7,68 ευρώ αντίστοιχα σε νέες υψηλές τιμές 52 εβδομάδων, Jumbo, ΟΛΠ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, με απόδοση μεγαλύτερη του 2% και long τάση για Motor Oil, Viohalco, ElvalHalcor, Lamda Development κ.α.

Στις 58/49 η σχέση ανοδικών/πτωτικών με συγκεκριμένα mid caps να αποδίδουν περισσότερο της αγοράς.

Συγκεκριμένα, για Epsilon Net, Intracom, Intrakat, Papoutsanis, Profile, οι αγοραστές ενεργούν από το 1,97% και υψηλότερα.

Στα 32,2 εκατ. ευρώ η αξία συναλλαγών νωρίτερα (στις 14:30) έναντι 60 και κάτι μέσου όρου της προηγούμενης εβδομάδας.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v