Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Πού ποντάρουν τώρα οι long

Εβδομάδα τεσσάρων συνεδριάσεων και μειωμένου τζίρου λόγω του καθολικού Πάσχα. Οι μετοχές που «τραβάνε» υψηλότερα τον Γενικό Δείκτη και η στόχευση των επενδυτών. Οι κρίσιμες στηρίξεις για FT 25 και τράπεζες.

Χρηματιστήριο: Πού ποντάρουν τώρα οι long

Σε ρυθμό (και) του Πάσχα (των Καθολικών) τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, που Παρασκευή (15/4) και Μεγ.Δευτέρα (18/4) αργούν. Συμπεριλαμβανόμενου του Χρηματιστηρίου Αθηνών, που επανήλθε στα επίπεδα των 900 μονάδων-για πρώτη φορά μετά την 25η Φεβρουαρίου και μετά από ισχυρή διόρθωση απόρροια της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και όσων ακολούθησαν στο πολεμικό και οικονομικό πεδίο.

Επαναφορά με μειωμένο τζίρο (στα 63,3 εκατ./μείον 18,8%), επαρκή ωστόσο για την επανάκτηση των 906,26 μονάδων καθώς το μεγαλύτερο μέρος των εντολών/αξίας συναλλαγών ήταν στοχευμένο σε κλάδους, δεικτοβαρείς εισηγμένες που έκαναν την διαφορά.

Αρωγός της στάσης των επενδυτών η ανακοίνωση οικονομικών αποτελεσμάτων (2021, πρώτου τριμήνου 2022) η αυξημένη κερδοφορία αρκετών εισηγμένων (συνακόλουθα της διανομής μερισμάτων, επιστροφής κεφαλαίου) συνδυαστικά με σενάρια για κυοφορούμενες εξελίξεις στο επιχειρηματικό πεδίο, συνέβαλαν στην σταθερή εισροή ρευστότητας με τα αποτελέσματα θετικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό.

Ενδεικτικό το γεγονός, πως η άνοδος της τελευταίας εβδομάδος (1,75% για τον ΓΔ) συντελέστηκε όχι με τις τραπεζικές (-0,99% ο ΔΤΡ) αλλά μέσω 4-5 κλάδων-επίσης-αιχμής όπως λ.χ. τηλεπικοινωνίες (7,75%), ταξίδια & αναψυχή (5,38%), προϊόντων οικιακής χρήσης (4,72%), κατασκευές (2,04%).

Υποστηρικτικό των προσπαθειών των αγοραστών να κινηθούν ακόμη υψηλότερα με στόχο την περιοχή των 940 μονάδων, το κλίμα σε επιχειρηματικό επίπεδο, νεότερα που σχετίζονται είτε με την εκταμίευση κοινοτικών κονδυλίων είτε με τις ενέργειες που γίνονται σε κεντρικό επίπεδο (με σημαντικότερη την συνεδρίαση της ΕΚΤ, Πέμπτη 14/4).

Γιατί επιστρέφουν οι ξένοι στο Χρηματιστήριο η προσέγγιση/ανάλυση του Γιώργου Α. Σαββάκη που εξηγεί την θετική διαφοροποίηση των τελευταίων εβδομάδων. Πού κερδίζουν και πού χάνουν τώρα οι μετοχές του ΧΑ, αποτιμά η Citigroup σε μία συγκυρία που ο κλάδος-κλειδί των τραπεζών αρχίζει να αποκτά-και πάλι- εξωστρεφή προσανατολισμό. Η παρουσίαση των πλάνων της Εθνικής και Πειραιώς σε επενδυτές, στο Λονδίνο είναι προς αυτή την κατεύθυνση.

Με χαμηλότερους τζίρους αναμένεται, πως θα γίνουν οι 4 συνεδριάσεις της εβδομάδος που ξεκινούν με τον ΔΡΤ από τις 644,35 μονάδες, με τον FTSE25 από τις 2.197,38 και από τις 1.540,80 μονάδες για τον FTMidCap.

Ωστόσο θα είναι μεστές και οι 4 ,καθώς πληθαίνουν οι εισηγμένες που θα ανακοινώσουν μεγέθη 2021-την ίδια ώρα στην Wall Street ανοίγει η αυλαία για τα αντίστοιχα πρώτου 3μηνου 2022- προγραμματίζονται παρουσιάσεις εταιρειών, δημοσιοποιούνται οικονομικά στοιχεία με βαρύνουσα σημασία, συγκεκριμενοποιείται η πολιτική της Φρανκφούρτης κ.α.

Σε αυτά, ο (γεω)πολιτικός παράγων παραμένει μία "σταθερά" , συνεκτιμώντας το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών στην Γαλλία, σήμερα Κυριακή. Ενδιαφέρον και οικονομικό, ενδεικτική η επιβάρυνση στα κρατικά ομόλογα της Γαλλίας σε υψηλές τιμές 2019, με ότι αυτό θα μπορούσε να σημαίνει σε αυτή την "στροφή" της Ευρώπης.

Στα αμιγώς ελληνικού ενδιαφέροντος: αύριο ανακοινώνει αποτελέσματα η Alumil, ενημερώνει τους αναλυτές η Intralot, την Τρίτη είναι η σειρά των Motor Oil, Jumbo, ακολουθεί η Frigoglass, την Πέμπτη η Τέρνα Ενεργειακή, τα Πλαστικά Θράκης, η Asco.

Αρκετές και οι παρουσιάσεις-ενημέρωση στην Ενωση Θεσμικών, με την Jumbo να ανοίγει την αυλαία την Τρίτη, Motor Oil και Profile την Τετάρτη και ΟΛΠ την Πέμπτη.

Προφανώς η στάση των επενδυτών θα εξαρτηθεί και από την τάση στα διεθνή χρηματιστήρια, που όπως μας θυμίζει ο Μάνος Χατζηδάκης εισέρχονται στην φάση της ανακοίνωσης μεγεθών τριμήνου 2022. Η εστίαση στην Νέα Υόρκη, με πρώτη την JPMC την Τετάρτη και Goldman Sachs, Citigroup, Morgan Stanley, Wells Fargo την Πέμπτη. Θα έχει προηγηθεί, μεθαύριο Τρίτη η ανακοίνωση στοιχείων πληθωρισμού (Μαρτίου) στις ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο.

Τεχνικά, όπως "μετρά" ο Ηλίας Ζαχαράκης/Fast Finance, για τον FTS25 με στήριξη στις 2.158 στόχος των long είναι η επιβεβαίωση των 2.218 που θα ενίσχυε το ενδεχόμενο συνέχισης προς τις 2.280 μονάδες.

Στις 629 το stop (για long θέσεις) με στήριξη στις 625-637 και "βλέψεις" προς 660-680 μονάδες.

Για τον ΓΔ η στήριξη έχει ανέβει λίγο στις 887 με ζητούμενη την υπέρβαση των 910 μονάδων, με στόχευση προς τις 930 -940 μονάδες.

Υπέρ των αγοραστών η διαμόρφωση και των 3 βασικών δεικτών πάνω από σημαντικά επίπεδα (ΚΜΟ200 ημερών).

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v