Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η αναστροφή στο Χρηματιστήριο και η συνέχεια

Σταθεροποιητική εκκίνηση για τον ΓΔ. Εβδομάδα... νηστείας με τέσσερις συνεδριάσεις και χαμηλότερο τζίρο αναμένεται στο ΧΑ. Στις τραπεζικές μετοχές το «κλειδί» για συνέχιση της ανοδικής πορείας. Τα κρίσιμα ορόσημα για τους δείκτες. Η προσοχή και στα εταιρικά αποτελέσματα.

Η αναστροφή στο Χρηματιστήριο και η συνέχεια

Λειψή συνεδριάσεων, μεστή εξελίξεων η εβδομάδα που ξεκινά, με απώλειες στη Σαγκάη, οριακό discount στα futures στη Νέα Υόρκη, αλλά με μικρό premium στην προθεσμιακή αγορά του Παρισιού.

Εβδομάδα τεσσάρων συνεδριάσεων -αργία η Παρασκευή-, με τα futures του S&P500 από τις 4.484 (-0,24%), του CAC 40 από τις 6.450 (0,15%), με τον DAX από τις 14.281 και στο Χρηματιστήριο Αθηνών με τους αγοραστές να έχουν πλεονέκτημα μετά και τη θεαματική αντίδραση της Παρασκευής.

Από τις 906,26 μονάδες για τον ΓΔ, από τις 2.197,38 για τον FTSE25, από τις 644,35 για τον ΔΤΡ και από τις 1.540,80 μονάδες για τον FTMidCap.

Με συναλλαγές 63,3 εκατ. (μέσος όρος) η επαναφορά της αγοράς στα επίπεδα της 25ης Φεβρουαρίου, πρακτικά αφομοιώνοντας το σύνολο της διόρθωσης που προκλήθηκε λόγω της εισβολής της Ρωσίας, την καταγραφή «χαμηλών» των 788,83 μονάδων (στις 8 Μαρτίου).

Πλήρης αναστροφή με οδηγό κυρίως τον τραπεζικό κλάδο αλλά και με τη συμμετοχή αρκετών blue chips και σηματωρών, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό.

Με θετικό πρόσημο 14,81% στον μήνα και 12,07% από αρχή έτους, οι τράπεζες παραμένουν οδηγός και «κλειδί» για το εγχείρημα των long για κίνηση προς τις 920-940 μονάδες, ει δυνατόν σε «κλείσιμο» εβδομάδας (δηλαδή την Πέμπτη).

Προϋπόθεση η αντίδραση για τον ΔΤΡ προς τις 680 μονάδες.

Παράμετρος που θα επηρεάσει -σε κάποιο βαθμό- τον κλάδο η συνεδρίαση της ΕΚΤ, οι όποιες ανακοινώσεις την Πέμπτη.

Προφανώς και η συσχέτιση με τις διεθνείς αγορές είναι ενεργή, και δη με της Νέας Υόρκης, όπου η ανακοίνωση στοιχείων πληθωρισμού (αύριο) και τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου (JPMC την Τετάρτη, Goldman Sachs, Morgan Stanley, Citigroup, Wells Fargo την Πέμπτη) θα διαμορφώσουν την τάση.

Στον ρυθμό της ανακοίνωσης μεγεθών 2021, ενημέρωσης αναλυτών, παρουσιάσεων και επιχειρηματικών διεργασιών το 4ήμερο προοιωνίζεται αρκετά ενδιαφέρον, πιθανότατα με επιλεκτική στόχευση ανάλογα με την κάθε εισηγμένη.

Αποτελέσματα Alumil (2,18 ευρώ), ενημέρωση αναλυτών από την Intralot (0,625) δίνουν σήμερα τον τόνο στα mid caps, ανακοίνωση μεγεθών 2021 Motor Oil (14,60), Jumbo -τελική γραμμή- (14,40) έχουν σειρά αύριο, ακολουθούν ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (16,65), Πλαστικά Θράκης (5,65) κ.α.

Παράλληλα, αξιόλογη είναι η επιχειρηματική δραστηριότητα μετά και την εκταμίευση των πρώτων κονδυλίων από τις Βρυξέλλες, τον κλάδο ενέργειας έναν από τους καίριους-αιχμής, με τον ΔΕΣΦΑ υπέρ της λύσης για την εγκατάσταση μόνιμης πλωτής δεξαμενής στη Ρεβυθούσα, σύμφωνα με την Αθηνά Καλαϊτζόγλου.

Η Mytilineos αναγγέλλει την είσοδο στα smart cities (αρχή από τα Ασπρα Σπίτια/Βοιωτία), στο μέτωπο του διαγωνισμού για τη ΛΑΡΚΟ κλείνει η μία από τις δύο μεγάλες εκκρεμότητες (περιβαλλοντική) για τον διαγωνισμό, ενώ EastMed και EuroAsia στο μενού της 3μερούς Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ (παρά τις... νουθεσίες Νούλαντ). Εντονες και οι παρασκηνιακές διεργασίες δεν αποκλείεται να επιφυλάξουν εκπλήξεις μέσα στα επόμενα 24ωρα.

Τεχνικά, με οδηγό τον ΔΤΡ σημεία αναφοράς μας είναι οι 629 μονάδες -κύρια στήριξη- και οι 667 -κοντινή αντίσταση.

Πειστική επιβεβαίωση των 910 για τον ΓΔ ενισχύει το ενδεχόμενο προσέγγισης των 940, έχοντας άμυνα στην περιοχή των 890-880 μονάδων.

Σε σημείο καμπής ο S&P500, απαιτείται κατοχύρωση των 4.520 για να παραμείνει σε ισχύ το σενάριο των 4.630, με ενδιάμεση στις 4.545 μονάδες. Στις 4.450 κοντινή στήριξη, με πληθωρισμό και αποτελέσματα να δίνουν τάση προς τη μία ή την άλλη πλευρά.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v