Δεύτερη κόντρα συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο

Συντηρεί τα κέρδη του ο Γενικός Δείκτης παρά τις πιέσεις στις διεθνείς αγορές, με τους αγοραστές να ελέγχουν την τάση. Πάνω οι τράπεζες, ξεχωρίζει ανοδικά η Ελλάκτωρ, νέα υψηλά για ΟΠΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή, πιέσεις για Jumbo.

Δεύτερη κόντρα συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο

Προς αντίθετες κατευθύνσεις Φρανκφούρτη και Χρηματιστήριο Αθηνών, με την θετική απόκλιση να συντηρείται υπέρ του ελληνικού.

Κυρίως εσωτερικού χαρακτήρα οι πιέσεις για τον DAX με την επιβεβαίωση της μείωσης θέσεων αμερικανικών funds σε Deutsche Bank, Commerzbank να παραμένει, και σήμερα, στην σχετική ειδησεογραφία με συνέπεια ο δείκτης να συνεχίζει χαμηλότερα. Στα όρια των 14.000 (-0,88%) νωρίτερα, ενώ στην Νέα Υόρκη τα futures του S&P500 παρέπεμπαν σε άνοιγμα της συνεδρίασης από 0,33% υψηλότερα και τις 4.408 μονάδες

Συγχρονισμένοι περισσότερο με την Νέα Υόρκη παρά με τα ευρωπαϊκά, στην Αθήνα οι επενδυτές-πωλητές/αγοραστές- δείχνουν να ελέγχουν επιτυχώς-μέχρι τώρα- την όλη κατάσταση, το κλίμα ανησυχιών που επικρατεί σε Φρανκφούρτη και αλλού.

Προφανώς η υπερίσχυση των ξένων-και δη των αμερικανικών- διαχειριστών είναι αυτή που όχι μόνο υπερκαλύπτει την προσφορά, που συνήθως βγαίνει από την πλευρά εγχώριων θεσμικών αλλά συντηρεί την τάση ανοδική σε διαστήματα εβδομάδος, μηνός και με θετικό πρόσημο 3,35% συνολικά από την αρχή του έτους.

Κλάδος οδηγός ο τραπεζικός, με ενδεικτικό το ότι ο ΔΤΡ στις 654 μονάδες μετρά θετική μεταβολή 13,56% από την αρχή του έτους όταν ο EuroStoxx Banks αρνητική 2,72% στο ίδιο διάστημα.

Διακριτή η διαφορά και λόγος διαφοροποίησης- στο μέτρο του δυνατού- του ελληνικού από τα κύρια ευρωπαϊκά, με πολύ πιθανό ένα 5ο σερί θετικό "κλείσιμο" για τον Γενικό Δείκτη.

Στα 32 εκατ. νωρίτερα (*) η αξία συναλλαγών, δεν δείχνει να πιάνει την χθεσινή (πλησίασε τα 100 εκατ.) το πιθανότερο να κυμανθεί στο μέσο όρο των 62 εκατ. (της τελευταίας εβδομάδος. Θυμίζοντας, πως αύριο είναι η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδος και λήξη σειράς Απριλίου στα Παράγωγα. Και μετά πάλι από Μεγ.Τρίτη.

Πωλήσεις σε Motor Oil (15,11), Jumbo (15,07), Mytilineos (15,85) με συνέπεια ο FTSE25 να διαμορφώνεται στις 2.243 (0,32%) καθώς αντίρροπα λειτουργούν αγορές σε ΟΠΑΠ (14,47) "νέα υψηλά", ΔΕΗ (8,48), ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (17,81) "νέο ιστορικό υψηλό", ΟΤΕ (18,03), Viohalco (4,46), ΕΛΛΑΚΤΩΡ (1,412), ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (9,92) κ.α.

Σχεδόν ισοπαλία μεταξύ πωλητών- σε 53 μετοχές-αγοραστών- σε 50 μετοχές- με αρκετά mid caps στις δεύτερες.

Θετικό πρόσημο, για: Cenergy Holdings, AVAX, EpsiloNet, EXAE, Intrakat, Intracom, ΚΡΙ-ΚΡΙ, Πλαστικά Θράκης, Papoutsanis, BriQ.

( * ) στις 13.40'

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v