Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κόντρα κίνηση σε υψηλότερα επίπεδα στο Χρηματιστήριο

Ανακάμπτει και κινείται πάνω από τις 920 μονάδες ο Γενικός Δείκτης παρά την πτώση στις ευρωαγορές και τις πρωινές απώλειες. Περιορίζονται οι απώλειες στις τράπεζες, πιέσεις για Coca Cola, σε νέα «τοπικά υψηλά» ΟΠΑΠ και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.

Κόντρα κίνηση σε υψηλότερα επίπεδα στο Χρηματιστήριο

Ανοδικά και σε κίνηση κόντρα στα ευρωπαϊκά, στο Χρηματιστήριο Αθηνών είναι οι αγοραστές που έχουν αναλάβει την κατάσταση, σταδιακά, από τις 12:55 και μετά.

Με τη Φρανκφούρτη σταθερά σε αρνητικό έδαφος, με τον EuroStoxx Banks σε αρνητικό έδαφος, αλλά με τα futures του S&P500 να «γυρίζουν» οριακά σε θετικό, στα καθ' ημάς οι επενδυτές έδειξαν να ακολουθούν περισσότερο τη Νέα Υόρκη παρά τα ευρωπαϊκά.

Ξεπερνώντας τα πρώτα 15'-30' με τις μικρότερες δυνατές απώλειες, με πωλητές - αγοραστές να διαχειρίζονται αποτελεσματικά τις έξωθεν πιέσεις, ήταν θέμα χρόνου να αναλάβουν οι δεύτεροι. Αποτέλεσμα το «γύρισμα» για τον Γενικό Δείκτη έως τις 923,66, αφού είχε «ανοίξει» από τις 907,76 , διόρθωσε έως λίγο χαμηλότερα, με τις εντολές να ανεβαίνουν, σταδιακά, καλύπτοντας όλο και μεγαλύτερο μέρος των απωλειών.

Τόσο η επιβεβαίωση των στηρίξεων (σε ημερήσιο) με ελεγχόμενες συναλλαγές όσο η ενεργοποίηση αγοραστών μετά τις 10:50 έφεραν το ζητούμενο για τους long. Λίγο στα τραπεζικά χαρτιά, λίγο στα blue chips, με επιλεγμένα mid caps να συγχρονίζονται ανάλογα.

Την ώρα που στην Ευρώπη ανακοινώνονται ποσοστά πληθωρισμού σε δυσθεώρητα ύψη (λ.χ. στη Γερμανία «επιστρέφει» στα υψηλά 1.981), στην ελληνική αγορά η προτεραιότητα μοιάζει να δίνεται στα οικονομικά αποτελέσματα, στις διεργασίες σε επιχειρηματικό επίπεδο, στη στάση των ξένων οίκων.

Ενδεικτική η προ ολίγου έκθεση της Morgan Stanley, που έρχεται να προστεθεί σε σειρά άλλων, με αρκετούς να δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στην ανθεκτικότητα των εισηγμένων.

Σε μετοχές του δείκτη οι αγορές, από την αρχή της συνεδρίασης, με γνώμονα και τα οικονομικά αποτελέσματα 2021 και τις επιχειρηματικές εξελίξεις. Ενδεικτικές οι περιπτώσεις των ΟΠΑΠ (14,33), Motor Oil (15), ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (17,44), με την αγοραστική τάση να εκτείνεται σταδιακά σε περισσότερα χαρτιά του δείκτη, με αποτέλεσμα από την αρχική επιβεβαίωση των 2.200 να έχουμε περάσει προ ολίγου σε κίνηση προς τις 2.245-2.250 μονάδες, για τον FTSE25.

Παράλληλα ενισχύθηκε το αγοραστικό ενδιαφέρον σε Alpha Bank (1,104), Εθνική (3,688), με τον ΔΤΡ από το αρχικό χαμηλό των 640 να ενισχυθεί -σταδιακά- έως 15 μονάδες υψηλότερα.

Διπλή ενθαρρυντική ένδειξη η επιβεβαίωση των στηρίξεων, με συνακόλουθη συντήρηση και των τριών βασικών δεικτών πάνω από περιοχές ΚΜΟ200 ημερών, με ό,τι αυτό σημαίνει -κατ' αρχάς- για μέχρι και τη συνεδρίαση της Πέμπτης.

Βελτίωση και των ευρύτερων χρηματιστηριακών ισορροπιών, με 47 μετοχές -πλέον- με θετικό πρόσημο έναντι 48 με αρνητικό.

Σε «νέα τοπικά υψηλά» ΟΠΑΠ και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.

Στα 37,2 εκατ. ευρώ η αξία των συναλλαγών στις 14:00 (στα 69 εκατ. συνολικά της χθεσινής συνεδρίασης).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v