Αίθριο κλίμα και εναλλαγές πρωταγωνιστών στο Χρηματιστήριο

Μικρή άνοδος στο ξεκίνημα για τον Γενικό Δείκτη, μετά από πέντε συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις. Το θετικό σινιάλο από τις διεθνείς αγορές και οι μετοχές που ξεχωρίζουν. Οι ενθαρρυντικές ενδείξεις, τα πολεμικά μέτωπα και η ΕΚΤ.

Αίθριο κλίμα και εναλλαγές πρωταγωνιστών στο Χρηματιστήριο

Κέρδη στη Wall Street, παρά τα απογοητευτικά αποτελέσματα πρώτου τριμήνου που ανακοίνωσε η JP Morgan Chase. Στον αντίποδα, ισχυρά ήταν τα μεγέθη της Black Rock, με τη Νέα Υόρκη -ήδη- σε ρυθμό οικονομικών αποτελεσμάτων και αργιών.

Στις 4.446 (1,12%) ο S&P500, υψηλότερα παρέπεμπαν και τα futures νωρίτερα στην προθεσμιακή αγορά.
Υψηλότερα δείχνουν τα futures του DAX στη Φρανκφούρτη, μετά τη χθεσινή -νέα- διόρθωση για τον δείκτη στις 14.076 (-0,34%). Στο Βερολίνο εκνευρισμός με την απόφαση του Κιέβου να χαρακτηρίσει «ανεπιθύμητο» τον ομοσπονδιακό πρόεδρο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγιερ, σε μία συγκυρία που προβληματισμός επικρατεί και με την αρνητική στάση ισχυρών αμερικανικών funds.

Σε αναμονή της συνεδρίασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στα ευρωπαϊκά και τις όποιες ανακοινώσεις για πληθωρισμό, επιτόκια, αν και οι επενδυτές έχουν ενσωματώσει την προοπτική αύξησης του βασικού (επιτοκίου) προς το τέταρτο τρίμηνο.

Αυτά εκτός, καθώς στο Χρηματιστήριο Αθηνών το αίθριο κλίμα καλά κρατεί, μετά την πέμπτη σερί συνεδρίαση με θετικό πρόσημο για τον Γενικό Δείκτη στις 924,20 (0,31%), με συντήρηση δυνάμεων στις τράπεζες και κυκλικές κινήσεις στα blue chips. Από τις αρχές Ιανουαρίου είχε να καταγραφεί 5άρι σερί (7-13/1/2022) με ενθαρρυντικές ενδείξεις για τους αγοραστές, καθώς καλύπτονται οι απώλειες που προκάλεσε η διόρθωση της 24/2 με την εισβολή της Ρωσίας.

Με θετικό πρόσημο (2,70%) για τον ΓΔ ο απολογισμός από την αρχή του έτους, με υπεραπόδοση (9,52%) για τον ΔΤΡ και πολλές βοήθειες από τον FTSE25 (2,93%).

Ολική επαναφορά για πλειάδα εισηγμένων, μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις το αποτέλεσμα ήταν άξιο αναφοράς είτε στην περίπτωση των ιστορικών υψηλών για τη μετοχή της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής είτε στα πολυετή υψηλά των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Mytilineos, ΕΛΠΕ, αλλά και επλεγμένων mid caps λ.χ. Epsilon Net, Papoutsanis.

Στα 71,650 εκατ. η αξία συναλλαγών χθες, μετά τα σχεδόν 100 εκατ. της Τρίτης, με τον μέσο όρο αυτής της εβδομάδας να ξεπερνά τα 60 εκατ. της προηγούμενης.

Διακριτή η εισροή νέων κεφαλαίων, παρά το γεγονός πως οι ξένοι οίκοι είτε χαμηλώνουν τον πήχη για την ελληνική οικονομία (Fitch Ratings) είτε αποτιμούν την επιβάρυνση που προκαλείται από τον πόλεμο στην Ουκρανία (Moody's Analytics).

Μία εξήγηση είναι πως ακόμη και με το χαμήλωμα του πήχη, τις επιφυλάξεις κ.λπ., η συγκλίνουσα εκτίμηση ξένων (και Ελλήνων) βλέπει ρυθμό ανάπτυξης μεγαλύτερο του ευρωπαϊκού μέσου όρου, σημαντική μόχλευση των κονδυλίων του Ταμείου Ανασυγκρότησης, προσδοκίες για την τουριστική περίοδο. Σε αυτά συνεκτιμώνται η ανθεκτικότητα και ευελιξία/προσαρμοστικότητα που επιδεικνύει ένα σημαντικό μέρος της εγχώριας επιχειρηματικότητας -όπως αποτυπώνεται στα οικονομικά μεγέθη 2021-, όπως επίσης η αμέριστη στήριξη που παρέχεται από την ΕΚΤ. Ειδικότερα για την Κεντρική Τράπεζα, η Αθήνα αναμένει με εύλογο ενδιαφέρον τις όποιες ανακοινώσεις γίνουν από την Κριστίν Λαγκάρντ.

Τελευταία συνεδρίαση για αυτή την εβδομάδα και λήξη σειράς Απριλίου στα Παράγωγα. Με οριακό premium τόσο για τα 1.125 Συμβόλαια της τρέχουσας σειράς όσο και για τα 1.051 της επόμενης. Αποκλίσεις του 0,06% και 0,11% είναι ενδεικτικές της διάθεσης αναμονής των παικτών, σε επίπεδα τιμών υψηλότερα των 2.200-2.220 για τον FTSE25, αντίστοιχα των 910 για τον ΓΔ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v