Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Πού παίζεται η βραχυπρόθεσμη τάση

Αγόρασαν χρόνο σε δύσκολη συγκυρία οι αγοραστές, με ενδεχόμενο τερματισμό της συσσώρευσης να βγάζει τάση. Οι τραπεζικές μετοχές, οι ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων τριμήνου και ο αρνητικός πρωταγωνιστής. Τα κρίσιμα επίπεδα για τους δείκτες.

Χρηματιστήριο: Πού παίζεται η βραχυπρόθεσμη τάση

Με διαχειρίσιμες απώλειες η τελευταία εβδομάδα, για το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Με τον Γενικό Δείκτη στις 860,06 μονάδες περιορίστηκαν στο 0,80% σε έναν κύκλο 5 συνεδριάσεων με το μέσο όρο ημερήσιου τζίρου στα 93,2 εκατ. Μειωμένος (6,9%) σε σχέση με της αμέσως προηγούμενης εβδομάδος συνθέτουν έναν κύκλο 2 εβδομάδων, όπου κύριο μέλημα των επενδυτών ήταν η εξισορρόπηση της αγοράς μετά την "καταιγίδα" των πρώτων 4 συνεδριάσεων του Μαϊου.

Κυρίως εισαγόμενο το sell off- στο διάστημα 3-6/5 οδήγησε σε εκτεταμένες ρευστοποιήσεις στο μεγαλύτερο μέρος του χρηματιστηριακού ταμπλό, με τον τραπεζικό κλάδο στο στόχαστρο παρασύροντας ωστόσο την πλειονότητα των blue chips.

Από τις διεθνείς αγορές θα δοθεί- εκ νέου- η κατεύθυνση, με τον S&P500 στις 3.901,37 και τον DAX στις 13.981,91 μονάδες με σημαντικά ορόσημα την Τετάρτη (στην δημοσιότητα τα πρακτικά της Fed, ΑΕΠ της Γερμανίας) και Πέμπτη (οριστικά στοιχεία ΑΕΠ πρώτου τριμήνου των ΗΠΑ) με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει -κατ' αρχήν- για την Wall Street.

Για την αμερικανική οικονομία οι προβλέψεις παραπέμπουν σε αρνητικό ρυθμό (1,4%)- ετησιοποιημένο- που εάν επιβεβαιωθούν θα εντείνουν τις ανησυχίες για προοπτική ύφεσης (δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο).

Ενδεχόμενο, που ναι μεν επιχειρείται να αφομοιωθεί/προεξοφληθεί ωστόσο μένει να φανεί εάν τα μεγέθη/οι προβλέψεις θα είναι αυτά που θα επιβαρύνουν περαιτέρω ή αμβλύνουν την κατάσταση.

Συνεκτιμώντας την επιθετική πολιτική των Κεντρικών τραπεζών, τον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία και τις επιπτώσεις του οι κινήσεις των επενδυτών, με τους πωλητές να έχουν μεν πλεονέκτημα αλλά και από την πλευρά των αγοραστών να "βγαίνουν άμυνες".

Για το Χρηματιστήριο Αθηνών, η ευρύτερη περιοχή των 840-850 μονάδων φαίνεται να ενισχύεται ως στήριξη- σε πρώτη φάση, για διάστημα 2 εβδομάδων- όμως κλάδος "κλειδί" ο τραπεζικός εισέρχεται σε διαδικασία ανακοίνωσης οικονομικών αποτελεσμάτων τριμήνου, τηλεδιασκέψεων-ενημέρωσης αναλυτών και παρουσιάσεων, συνεπώς θα είναι από τους κυρίου ενδιαφέροντος.

Για τον Δείκτη Τραπεζών το χαμηλό των 531 μονάδων (19/5) είναι μία (δυνητική) στήριξη, όπως οι 580 η κοντινή αντίσταση στην περίπτωση που οι αγοραστές επιχειρήσουν να κινηθούν υψηλότερα.

Με θετικό πρόσημο οι 3 από τις 4 συστημικές, την τελευταία εβδομάδα. Μεγαλύτερη για την Eurobank με 4,80% στα 0,9386 ευρώ, για την Εθνική με 1,73% στα 3,30 ευρώ και με 0,86% στα 0,9144 για την Alpha Bank. Αρνητικός πρωταγωνιστής η Πειραιώς με απώλειες 7,43% στα 1,1155 ευρώ, πάντα σε μέτρηση εβδομάδος.
Από Τετάρτη "ανοίγει η αυλαία" με Eurobank για να συνεχιστεί με Εθνική και Alpha Bank την Πέμπτη και Παρασκευή αντίστοιχα.

Κινητικότητα όμως και σε επιχειρηματικό, επενδυτικό επίπεδο με εξελίξεις, σενάρια συνεργασιών, φήμες να συντηρούν το ενδιαφέρον σε επί μέρους κλάδους και εισηγμένες.

Ο τζίρος των 93,2 εκατ. της τελευταίας εβδομάδος, τα σχεδόν 100 της αμέσως προηγούμενης παραπέμπουν σε σημαντικές εκροές-εισροές από την πλευρά πωλητών- αγοραστών οι οποίοι ενεργούν ανάλογα με τα δεδομένα, που έχουν στα χέρια τους.

Επιχειρηματικές εξελίξεις θα συνεχίσουν να δίνουν ρυθμό, όπως και η ανακοίνωση οικονομικών αποτελεσμάτων πρώτου τριμήνου. Αύριο Δευτέρα ανακοινώνει η ElvalHalcor (στα 1,554 ευρώ, με θετικό πρόσημο 2,78% την τελευταία εβδομάδα), την Τρίτη η EpsiloNet (στα 5,72 ευρώ, με απώλειες 3,38% ), την Τετάρτη η Quest (στα 5,14 με 5,22%).

Σημαντική η Πέμπτη, καθώς είναι η σειρά της ΔΕΗ και Aegean, εύλογο το ενδιαφέρον για την πρώτη-με τη μετοχή στα 6,33 μετά από προσπάθεια αντίδρασης- σηματωρός (του τουριστικού κλάδου) η δεύτερη- στα 5,13 με απώλειες 1,35% σε διάστημα εβδομάδος.

Την Πέμπτη είναι και η αναθεώρηση των δεικτών MSCI, με την Εθνική να έχει "τρέξει" 1,73% στην εβδομάδα μετά από ισχυρή διόρθωση κατά 18,72%, και τη Mytilineos οριακά χαμηλότερα στα 15,87 ευρώ.

Στην άτυπη ( ; ) "μάχη" αποτιμήσεων η εβδομάδα ξεκινά με τον ΟΤΕ πρώτο στην σχετική κατάταξη, με 7,81 δισ. με δεύτερη την Coca Cola στα 7,54 δισ. Στην τρίτη θέση ο ΟΠΑΠ με 4,64 δισ. και μεταξύ τραπεζών η Eurobank στα 3,48 έναντι 3,02 δισ. της Εθνικής.

Τεχνικά, όπως σημειώνει ο Μάνος Χατζηδάκης ¨... η αγορά παραμένει σε καθοδική τροχιά, οι αγοραστές αγόρασαν λίγο χρόνο και απέφυγαν τα σενάρια που θέλουν τον Γενικό Δείκτη να ανοίγει βηματισμό για τις 800 μονάδες αν χάσει το 850.

Η αγορά χρόνου συνίσταται στο ότι πλέον το κομβικό σημείο αλλαγής τάσης έχει μετατοπιστεί προς τις 885 μονάδες ενώ η κάλυψη του καθοδικού κενού (864-858) ως εκκρεμότητα μπορεί να εξομαλύνει κάπως την πτωτική δυναμική. Από τα μέσα Απριλίου πάντως παρατηρείται η επανάληψη ενός μοτίβου καθοδικού ζιγκ ζαγκ το οποίο έχει θέσει σε αμφισβήτηση όλες τις ανοδικές αντιδράσεις που έχουν προηγηθεί. Αν υποθέσουμε ότι η Αγορά βρίσκεται σε συσσώρευση από τις αρχές Μαΐου τότε το βασικό ζητούμενο είναι να μην πληρωθούν τιμές κάτω από τα χαμηλά της προηγούμενης εβδομάδας. Τότε θα μπορέσουμε να μιλάμε για βελτίωση των τεχνικών προϋποθέσεων και μια αντίδραση με πιο αξιόλογες ανοδικές προδιαγραφές..."

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v