Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Σε «βαθύ κόκκινο» το ταμπλό

Κάτω από τις 840 μονάδες βουλιάζει ο Γενικός Δείκτης, με τους πωλητές να έχουν τον πλήρη έλεγχο λόγω και της χθεσινής αργίας. Απώλειες για το σύνολο των μετοχών του FT 25. Σε νέα χαμηλά έτους οι τραπεζικές μετοχές.

Χρηματιστήριο: Σε «βαθύ κόκκινο» το ταμπλό

Προσπάθεια αντίδρασης στα ευρωπαϊκά, ισχυρή διόρθωση με το «καλημέρα" στο Χρηματιστήριο Αθηνών.
«Ουρά» εσπευσμένων πωλήσεων από τη συνεδρίαση της Παρασκευής στο ελληνικό χρηματιστήριο, με τη χθεσινή αργία να ετεροχρονίζει τις εντολές κυρίως βραχυπρόθεσμων παικτών.

Μεγαλύτερη του 3% η διόρθωση για τον Γενικό Δείκτη, μετά από σύντομο «άνοιγμα» με πτωτικό κενό από τις 854 μονάδες, που με συναλλαγές 7,2 εκατ. στα πρώτα 15' διεύρυνε τις απώλειες έως τις 830 μονάδες.

Την ώρα που στη Φρανκφούρτη ο DAX ήταν στις 13.469 (0,35%) μονάδες και η προθεσμιακή αγορά στη Νέα Υόρκη παρέπεμπε σε ανοδική διόρθωση (μετά το χθεσινό ξεπούλημα), στην Αθήνα οι πωλητές είχαν τον απόλυτο έλεγχο της κατάστασης.

Από τις πρώτες κιόλας εντολές, με τον τραπεζικό κλάδο στο στόχαστρο αλλά και την πλειονότητα των blue chips να δοκιμάζονται λιγότερο ή περισσότερο, ο μεν ΔΤΡ διόρθωνε πάνω από 5% στις 537 μονάδες και σωρευτικά 13,63% σε διάστημα εβδομάδος. Ο δε FTSE25 από τις 2.059, χάνοντας σχεδόν 50 μονάδες στο πρώτο 15λεπτο, με ρευστοποιήσεις σε Mytilineos, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Motor Oil, ΔΕΗ και λιγότερο σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ κ.α.

Σε νέα χαμηλά (52 εβδομάδων) για τραπεζικά χαρτιά, στο 0,859 ευρώ η Alpha Bank, η Πειραιώς στο 1,04 ευρώ αλλά και μετοχές του δείκτη όπως Viohalco στα 3,535, ΔΕΗ στα 5,43 ευρώ, σε ένα ξεκάθαρα πωλητικό κρεσέντο στην αρχή της συνεδρίασης. Λίγο ως πολύ αναμενόμενο λόγω της χθεσινής αργίας, του ανεκτέλεστου από την Παρασκευή και του «κοκκινίσματος» κωδικών μόχλευσης.

Σε «κόκκινο» έως «βαθύ κόκκινο» και τα 25 χαρτιά του δείκτη, με Sarantis (6,79 ευρώ), ΕΛΛΑΚΤΩΡ (1,696 ευρώ) να διασώζονται -συγκριτικά πάντα- σε σχέση με άλλες.

Το 1/20 της σχέσης ανοδικών/πτωτικών είναι ενδεικτικό, όπως και τα 11,5 εκατ. που είχαν πραγματοποιηθεί στις 10:55, με τον ταχύτερο ρυθμό εντολών από την τελευταία συνεδρίαση του Μαΐου.

Σταθερά με discount έως 2,83% χαμηλότερα τα Συμβόλαια Ιουνίου και Ιουλίου στα Παράγωγα.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v