Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κίνδυνος νέων αναταράξεων για το Χρηματιστήριο

Το βαρύ κλίμα στις διεθνείς αγορές είναι πιθανό να επηρεάσει και την εγχώρια που επανεκκινεί την Τρίτη μετά την αργία έχοντας ήδη γνωρίσει σημαντική πίεση. Τα ορόσημα με ορίζοντα το triple witching της Παρασκευής.

Κίνδυνος νέων αναταράξεων για το Χρηματιστήριο

Με κεκτημένη ταχύτητα οι πωλητές στα διεθνή χρηματιστήρια, σε αναζήτηση αναχωμάτων στην περιοχή των 850 μονάδων οι επενδυτές στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Με κλειστό το ελληνικό χρηματιστήριο σήμερα Δευτέρα, αλλά μετά το μίνι ξεπούλημα της Παρασκευής σε μετοχές και ομόλογα, στην αυριανή συνεδρίαση θα απαιτηθούν θεαματικές ανατροπές προκειμένου να αποφευχθεί η δοκιμασία σε ακόμη χαμηλότερες τιμές. Τι θα μπορούσε να αποτρέψει τα χειρότερα για τους long; κοινή εκτίμηση πως μόνο μία κίνηση-έκπληξη από την Fed που θα ανέστρεφε το κλίμα -κατ' αρχήν- στην Wall Street, συνακόλουθα στα ευρωπαϊκά και τα χρηματιστήρια της Ασίας.

Τρίτη-Τετάρτη η συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, με τις αγορές να προεξοφλούν αύξηση κατά 0,50% (από το 0,75% σε 1,25%) και μείωση των αγορών ομολόγων. Μένει να φανεί εάν η Fed θα ενεργήσει όπως περιμένουν οι επενδυτές ή ο υψηλός πληθωρισμός Μαϊου (ανακοινώθηκε στο 8,6% την Παρασκευή) θα οδηγήσει σε αναθεώρηση του σχεδιασμού. Αυτό γιατί ήταν πάνω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών, με συνέπεια την διάψευση των προσδοκιών για κορύφωση του τον Μάϊο. Σημείο αναφοράς για τον S&P 500 οι 3.800 μονάδες, με τον VIX/CBOE στις 27,75 και το 10ετές στο 3,231%.

Σε χειρότερη θέση οι επενδυτές στην Ευρώπη, με την Φρανκφούρτη υπό πίεση διαρκείας και στο Παρίσι να συνεκτιμούν το οριακό αποτέλεσμα του χθεσινού πρώτου γύρου. Με σημαντικές απώλειες για τον DAX, ωστόσο προβληματίζει περισσότερο η διόρθωση του CAC 40 προς την περιοχή των 6.000 μονάδων. Ντόμινο και στο Μιλάνο, με ανησυχητικό το 3,923% του ιταλικού 10ετούς, το χρηματιστήριο σε διόρθωση με πιεστικότερες πωλήσεις στα τραπεζικά χαρτιά. Ενδεικτικές οι ισχυρές απώλειες 2,81% (στις 81,65) για τον EuroStoxx Banks, νωρίτερα το μεσημέρι.

Το τέλειο σκηνικό -για τους short- χωρίς ίχνη διεξόδου -για τους long- κατ' αρχήν βραχυπρόθεσμα που πρακτικά σημαίνει πως οι traders αλλά και οι επενδυτές θα πρέπει να «κλείσουν» θέσεις τους με ζημιά στην «τριπλή λήξη» της Παρασκευής.

Δεύτερο triple witching 2022, με 1.457 ΣΜΕ να «δείχνουν» 2,41% χαμηλότερα για τον FTSE 25. Στις 2.078,74 την Παρασκευή, διορθώνοντας 2,89% συνολικά 4,74% στην εβδομάδα «γυρίζοντας» σε απώλειες 3,26% από την αρχή του έτους.

Τα δύσκολα είναι μπροστά για τις ευρω-μετοχές προειδοποιεί η Citi, σύμφωνα με σχετικό θέμα του Γιώργου Α. Σαββάκη στην ίδια γραμμή με την Morgan Stanley σε μία συγκυρία που οι αναλυτές εμφανίζονται διχασμένοι, με την JPMorgan στην πλευρά αυτών που συστήνουν ανάληψη λελογισμένου κινδύνου.

Η προειδοποίηση της Citi έχει την σημασία της, καθώς έρχεται σε μία στιγμή, που οι συνέπειες των πρώτων 100 ημερών πολέμου στην Ουκρανία είναι έσοδα 93 δισ. δολαρίων από ορυκτά καύσιμα «δείχνοντας» ποιος είναι ο μεγάλος χαμένος, μέχρι τώρα. Τα χειρότερα δεν πέρασαν, εκτιμά και ο Ελ Εριάν, καθώς οι οικονομολόγοι προβλέπουν ύφεση στις ΗΠΑ το 2023, τα μηνύματα από Πεκίνο και Σανγκάη μόνο εφησυχασμό δεν επιτρέπουν.

Σε αυτό το περιβάλλον οι ελληνικές μετοχές, ομόλογα είναι ξανά στο στόχαστρο σαν σε deja vu των PIIGS, όπως σημείωνε ο Κώστας Σαρρής. Με το ελληνικό 10ετές στο 4,430% (σχεδόν 400 μ.β πάνω από το χαμηλό Απριλίου-Μαϊου, μόλις ένα χρόνο πριν) ο τραπεζικός κλάδος είναι αυτός, που δέχεται τη μεγαλύτερη πίεση. Στις 567,37 με απώλειες 3,59% την Παρασκευή, συνολικά 8,80% στην εβδομάδα έχει «γυρίσει» σε μείον (1,31%) από την αρχή του έτους.

Με αυξημένες πωλήσεις, ισχυρές πιέσεις την Παρασκευή, για: Εθνική στα 3,40 (-3,08%), Alpha Bank στα 0,8988 (-4,46%), Eurobank στα 0,955 (- 3,24%) και Πειραιώς με 3,78% στα 1,095 ευρώ.

Προφανές, πως με βαρύτητα στάθμισης ανάλογη της αποτίμησης των τραπεζών η απεικόνιση των βασικών δεικτών θα ήταν διαφορετική και -κυρίως- πιο αντιπροσωπευτική για τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση.
Αυτό γιατί παρά τις σημαντικές απώλειες και σε blue chips λ.χ. ΟΤΕ (16,91), Mytilineos (16,08), Jumbo (14,54), ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (17,94), ΕΛΠΕ (9,80), Viohalco (3,615) οι αποτιμήσεις αντιστοιχούν σε... τετραψήφιο Γενικό Δείκτη.

Τέτοια ώρα, τέτοια λόγια θα πει κάποιος, καθώς ξένα funds μειώνουν ή και μηδενίζουν τις θέσεις τους (λ.χ. το Abu Dhabi Investment Authority από Eurobank, Εθνική, Alpha Bank, Πειραιώς και ΔΕΗ, το The London & Amsterdam Trust Co. από την ΕΧΑΕ) παίρνοντας μέρος της ζημιάς τους.

Οντως στην συνεδρίαση της Παρασκευής οι εσπευσμένες πωλήσεις σε ισχυρά χαρτιά του δείκτη προκάλεσαν εύλογα ερωτήματα για την σπουδή των πωλητών και την στάση που θα τηρήσουν αύριο, αυτή την εβδομάδα.

Τις ζώνες άμυνας για το δεύτερο 6μηνο, επιχείρησε να ανιχνεύσει ο Στέφανος Κοτζαμάνης εστιάζοντας -μεταξύ άλλων- σε δείκτες που επιβεβαιώνουν την ελκυστικότητα αρκετών εισηγμένων (σε σχέση με ευρωπαϊκές).

Πράγματι το ΑΕΠ πρώτου τριμήνου ήταν ενθαρρυντικό, τα μηνύματα από τον τουρισμό επίσης, η διανομή εσόδων σε μετόχους/επενδυτές (χρήσης 2021) ξεπερνούν τα 2 δισ. ευρώ, η αποτίμηση των εισηγμένων στα 61,8 δισ. πολύ χαμηλότερα του ευρωπαϊκού μ.ο ως προς το ΑΕΠ, μένει να φανεί εάν αρκούν. Και σε ποιο βαθμό θα μπορούσε να υπάρξουν μεγαλύτερες αντιστάσεις- συγκριτικά πάντα- με τις διεθνείς.

Χρηματιστές εκτιμούν, πως με αφορμή την Fed (Τετάρτη) τα μεγέθη πληθωρισμού της Ευρώπης (Παρασκευή) θα φανεί εάν οι πωλητές θα βάλουν φρένο πριν τις 830 μονάδες (ή και χαμηλότερα) εάν θα βγει αντίδραση-καθαρά τεχνικής μορφής.

Η... άτσαλη διόρθωση μετοχών του δείκτη διαμορφώνει χαμηλότερες αποτιμήσεις -υπό προϋποθέσεις- ελκυστικές με βάση τα οικονομικά μεγέθη των συγκεκριμένων εταιρειών. Θα μπορούσε να ενεργοποιηθούν αγορές -έστω στο πλαίσιο ανοδικής διόρθωσης- με στόχο το triple witching της Παρασκευής;

Η ανθεκτικότητα- συγκριτικά πάντα- συγκεκριμένων blue chips (ΟΠΑΠ, ΤΙΤΑΝ, Μotor Oil, Lamda Development, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Aegean) αφήνει ένα μικρό περιθώριο ανοιχτό για αυτό το ενδεχόμενο. Το πτωτικό κενό 885-879 μονάδων για τον ΓΔ (από την συνεδρίαση της 10/6) είναι το άνω όριο.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v