Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βουλιάζει κάτω από τις 840 μονάδες το Χρηματιστήριο

Με απώλειες άνω του 3% για τον Γενικό Δείκτη άνοιξε η συνεδρίαση, μετά το χθεσινό sell off στη Wall και παρά την άνοδο στις ευρωαγορές. Η προβληματική εικόνα για τράπεζες και blue chips και οι κινήσεις στα mid caps.

Βουλιάζει κάτω από τις 840 μονάδες το Χρηματιστήριο

Ισχυρές πιέσεις με το «καλημέρα» για τον Γενικό Δείκτη που υποχωρεί στις 835 μονάδες με απώλειες άνω του 3%. 

Οπως έγραφε το Euro2day.gr στο προσυνεδριακό σχόλιο, sell off στη Wall Street για αμερικανικές μετοχές και ομόλογα, ισχυρή διόρθωση στις αγορές της Ασίας, από «βουτιά» 2,43% ο DAX στη Φρανκφούρτη, με τους πωλητές να έχουν σαφές προβάδισμα.

Ανάλογο και στο Χρηματιστήριο Αθηνών, μετά τη διόρθωση 2,72% για τον Γενικό Δείκτη και τη χθεσινή αργία να αφήνει ένα μικρό περιθώριο στους traders, εάν και εφόσον επιβεβαιωθεί η εικόνα στην προθεσμιακή αγορά της Νέας Υόρκης νωρίτερα. Από τις 3.790 μονάδες «δείχνουν» τα futures του S&P500, σε προφανή προσπάθεια τεχνικής αντίδρασης από 1,10% υψηλότερα, μετά το χθεσινοβραδινό μείον 3,88%, που βάζει τον δείκτη σε bear market.

Από τις 862,55 μονάδες ο ΓΔ, μετά από απώλειες 4,19% σε διάστημα εβδομάδας, από τις 2.078,74 ο FTSE25 με 4,74%, από τις 567,37 ο ΔΤΡ με τις μεγαλύτερες 8,82% στο ίδιο διάστημα.

Υπεροπλία πωλητών, όπως αυτή αποτυπώνεται και στην αγορά Παραγώγων, με 1.457 Συμβόλαια (του δείκτη) να είναι με discount 2,41% για τη σειρά μηνός Ιουνίου, που λήγει την Παρασκευή.

Στο καθαρά βραχυπρόθεσμο, ξεκάθαρο μεν το πλεονέκτημα των short, πλην όμως οι long έχουν λιγοστές πιθανότητες, εάν και εφόσον βγει αντίδραση στη Wall Street. Πώς; Στην περίπτωση που δεν επιβεβαιωθούν οι νέες εκτιμήσεις αναλυτών για επιθετικότερη αύξηση επιτοκίων από τη Federal Reserve αύριο Τετάρτη, κατά 75 μονάδες βάσης αντί των 50 που προεξοφλούσαν πριν την ανακοίνωση του θηριώδους πληθωρισμού (Μαΐου) στο 8,6% (αντί για μικρή μείωση σε 8,2% από 8,3% τον Απρίλιο).

Το συγκεκριμένο ενδεχόμενο -με σαφώς λιγότερες πιθανότητες επιβεβαίωσης- ωστόσο είναι στο τραπέζι, αφορά βραχυπρόθεσμα μία ανοδική διόρθωση ενός δείκτη, που διορθώνει 9,02% σε μόλις μία εβδομάδα.

«Χρωστά» αντίδραση ο S&P500, θα μπορούσε να έρθει μέσω της Fed, ωστόσο το ζητούμενο για το ΧΑΑ είναι η στάση που θα τηρήσουν ξένοι διαχειριστές και εγχώριοι θεσμικοί. Πωλητές αμφότεροι την Παρασκευή, έχουν αφήσει «ουρά» πωλήσεων που πιθανότατα να «δοκιμάσει» την περιοχή των 850 μονάδων, με πτωτικό κενό ανάλογο της τελευταίας συνεδρίασης (885-879 μονάδων).

Προβληματικός ο τραπεζικός, στη δίνη ευρύτερων πωλήσεων πανευρωπαϊκά, σε επιθετικά short τάση ο EuroStoxx Banks, με την Alpha Bank (0,8988) να έχει τη μεγαλύτερη διόρθωση -4,46% την Παρασκευή- και τη Eurobank (0,955) τη χειρότερη -8,69% στην εβδομάδα.

Ωστόσο σε δυσχερή θέση και blue chips ομίλων/εταιρειών που πιέζονται από την αύξηση του (πολλαπλού) κόστους, με την επικεφαλής της S&P Global (για τους δείκτες ΡΜΙ στην Ελλάδα) να εξηγεί στον Γιώργο Α. Σαββάκη τις δύσκολες συνθήκες στην παραγωγή.  Εστιάζοντας στη σημαντική επιβάρυνση στις πρώτες ύλες, που δεν είναι και η μόνη.

Επιβάρυνση κυρίως στο ενεργειακό, με την Αθηνά Καλαϊτζόγλου να σημειώνει ότι η κυβέρνηση οδηγείται σε δεύτερες σκέψεις αναφορικά με την κυβερνητική πολιτική στο θέμα της φορολόγησης των επιχειρήσεων. Αυτονόητη η αλλαγή μείγματος και στήριξης της επιχειρηματικότητας με στοχευμένα μέτρα και όχι αντιμετώπισή της σαν να πρόκειται για τον... λήσταρχο Νταβέλη, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται.

Σε αυτή τη δυσχερή συγκυρία, δεν είναι όλες οι εισηγμένες στην ίδια θέση, εταιρείες με λιγότερα δάνεια, με γερό ταμείο, με αποθέματα, με διασπορά χαρτοφυλακίου, με μακροπρόθεσμους επενδυτές, είναι σε καλύτερη από άλλες.

Αλλωστε ένα ξεκαθάρισμα είναι σε εξέλιξη από την αρχή του έτους, με τις αντοχές των εισηγμένων να δοκιμάζονται στις επάλληλες κρίσεις. Διαφοροποίηση που αποτυπώνεται και στο χρηματιστηριακό ταμπλό και προς αυτή την κατεύθυνση εστιάζουν επενδυτές μεσοπρόθεσμης λογικής.

Ανάλογη τάση θα διαμορφωθεί και σήμερα, με συγκεκριμένες μετοχές του δείκτη και των mid caps να έχουν επιδείξει ανθεκτικότερη στάση στην κρησάρα της Παρασκευής. Παράλληλα όμως η διαμόρφωση χαμηλότερων αποτιμήσεων για εισηγμένες που βάσει μεγεθών/προοπτικών δικαιούνται υψηλότερων, θα ενεργοποιήσει και την πλευρά των αγοραστών.

Κατ' αρχάς για σήμερα-αύριο, με τη συνεδρίαση της Πέμπτης να θεωρείται ως σημείο αναφοράς (καθώς θα έχει προηγηθεί η ανακοίνωση του επιτοκίου από τη Fed).

Βραχυπρόθεσμη -κατ' αρχάς- αυτή η προσέγγιση, με ορίζοντα το triple witching της Παρασκευής, καθώς για μεσο-μακροπρόθεσμα κορυφαίοι παράγοντες εκτιμούν πως τα δυσκολότερα ακολουθούν.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v