Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φαινόμενο «καταρράκτη» πλήττει το Χρηματιστήριο

Σε κλοιό επιθετικών πωλήσεων η αγορά, με τους πωλητές να χτυπούν αδιακρίτως και τον Γενικό Δείκτη να προσγειώνεται στις 820 μονάδες. «Κοκκίνισαν» margin λογαριασμοί. Εικόνα κατάρρευσης και στα ομόλογα.

Φαινόμενο «καταρράκτη» πλήττει το Χρηματιστήριο

Σε αρνητικό έδαφος, και πάλι, τα ευρωπαϊκά καθώς γυρίζει η προθεσμιακή αγορά στην Νέα Υόρκη.
Φαινόμενο «καταρράκτη» στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με επιθετικό ξεπούλημα σε μετοχές εταιρειών κάθε οικονομικής κατάστασης, με το «σπάσιμο» κωδικών μόχλευσης να υποχρεώνει χρηματιστές και επαγγελματίες της αγοράς να αδειάσουν όσο όσο μετοχικές θέσεις τους.

Σε διορθωτικό κλίμα εξαρχής στο ελληνικό χρηματιστήριο, με ετεροχρονισμένες πωλήσεις να έχουν κάποια χαρακτηριστικά ανθεκτικότητας, με αγορές να βγαίνουν από τιμές έως 3,25% χαμηλότερα για τον Γενικό Δείκτη.

Αυτό μέχρι προ μίας ώρας, όταν επιβαρύνθηκε εκ νέου, το έστω πρόσκαιρα κλίμα αντίδρασης στη Φρανκφούρτη, πυροδοτώντας επιθετικότερα και ταχύτερα εντολές. Αναγκαστικές, υποχρεωτικές πωλήσεις τόσο σε τραπεζικές μετοχές όσο σε blue chips, σαρώνοντας τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση. Κυρίως αυτήν, όπου η μεγαλύτερη έκθεση ξένων επενδυτών και η ευρύτερη συμμετοχή εγχώριων διαχειριστών.

Αποτέλεσμα; Η κάθετη διόρθωση για τον ΔΤΡ έως 6,25% χαμηλότερα στις 530 μονάδες, για τον FTSE25 έως 4,95% στις 1.970 μονάδες.

Εικόνα, καταστάσεις sell off στην πλειονότητα των χαρτιών του δείκτη, με συνεχείς εντολές από πωλητές, με συνέπεια την καταγραφή νέων χαμηλών μηνών για όλο και περισσότερα του FTSE25, ενώ εικόνα κατάρρευσης εμφανίζουν και τα ελληνικά ομόλογα, με το 10ετές να κινείται 23 μονάδες βάσης υψηλότερα, στο 4,65%. 

Συντριπτικές απώλειες για Alpha Bank στο 0,8414 (-6,39%), ΔΕΗ στα 5,35 (-5,14%), Εθνική στα 3,207 (-5,67%), Mytilineos στα 14,98 (-6,84%), ΟΤΕ στα 16,16 (-4,44%) στην πρώτη 5άδα.

Ενδεικτικό της κατάστασης το ότι για 12 από τις 25 μετοχές οι απώλειες ξεπερνούσαν το 5% (!), απόρροια εσπευσμένων ρευστοποιήσεων και λόγω «κοκκινίσματος» margin λογαριασμών.

Επίσης ενδεικτικό το ότι για μόλις 1 μετοχή (ΕΛΛΑΚΤΩΡ) οι απώλειες ήταν μικρότερες της ποσοστιαίας μονάδας.

Οπως και το ότι για 22 μετοχές καταγραφόταν χαμηλή τιμή 52 εβδομάδων νωρίτερα, λίγο μετά τις 13:30, με τον τζίρο να έχει ξεπεράσει τα 50 εκατ.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v