Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανοίγει ανοδικό «παράθυρο» στο Χρηματιστήριο

Κέρδη στο ξεκίνημα για τον ΓΔ. Πόσο πιθανό είναι το σενάριο ανοδικής αντίδρασης, τέσσερις συνεδριάσεις πριν τη λήξη του εξαμήνου. Οι κινήσεις των «παικτών», το θετικό διεθνές κλίμα και το μεγάλο ζητούμενο. Το σημείο-κλειδί για τις τράπεζες.

Ανοίγει ανοδικό «παράθυρο» στο Χρηματιστήριο

Ολοκληρωμένη προσπάθεια αντίδρασης σημειώθηκε την Παρασκευή στη Wall Street, με τους βασικούς δείκτες να διακόπτουν το αρνητικό σερί τριών πτωτικών εβδομάδων.

Σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις ξένων διαχειριστών, «η ανάκαμψη των τελευταίων ημερών είναι ένα ‘bear market rally’ από τις βαθιά υπερπωλημένες θέσεις, παρά την ισχυρή ανάκαμψη, με τα στοιχεία να μεταβάλλονται διαρκώς και τη μεταβλητότητα να παραμένει κυρίαρχη. Σε κάθε περίπτωση, όλα τα μέτωπα των ανησυχιών παραμένουν ανοιχτά και σε πλήρη ισχύ και κάθε ανοδική αντίδραση δεν σημαίνει απαραίτητα αλλαγή τάσης, έστω και σε απόλυτα βραχυπρόθεσμο ορίζοντα. Άλλωστε οι επενδυτές δεν πρέπει να ξεχνάνε ότι και για τις Διεθνείς Αγορές ολοκληρώνεται το χρηματιστηριακό εξάμηνο και δεν αποκλείεται να υπάρξει προσπάθεια καλυτέρευσης των αποτιμήσεων. Προσοχή στους αυξανόμενους κινδύνους ύφεσης και στην υποβάθμιση των εταιρικών αποτελεσμάτων».

Απόλυτη επικράτηση των αγοραστών δείχνει η εικόνα για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, ήπιο ξεκίνημα δείχνουν, μέχρι στιγμής, τα futures των κύριων Ευρωπαϊκών Αγορών, αλλά είναι νωρίς για την εξαγωγή ασφαλέστερων συμπερασμάτων.

Εν τω μεταξύ και σύμφωνα με το Bloomberg, «η Ρωσία αθέτησε πληρωμή χρέους σε ξένο νόμισμα για πρώτη φορά μετά από έναν αιώνα, εν μέσω των ολοένα και αυστηρότερων κυρώσεων της Δύσης, που έχουν κλείσει τις οδούς πληρωμών προς τους πιστωτές στο εξωτερικό. Η χώρα έβρισκε τρόπους να παρακάμπτει τις ποινές που επιβλήθηκαν, μετά την εισβολή στην Ουκρανία. Αλλά στο τέλος της χθεσινής ημέρας (Κυριακή), έληξε η περίοδος χάριτος για πληρωμή τόκων ύψους περίπου $100 εκατ. που έπρεπε να είχαν καταβληθεί στις 27 Μαΐου, προθεσμία που θεωρείται γεγονός αθέτησης υποχρέωσης, εάν δεν τηρηθεί».

Ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών αποκάλεσε «φάρσα» τον χαρακτηρισμό της μη καταβολής αυτής ως αθέτησης υποχρέωσης.

Ερχόμενοι στο Ελληνικό Χρηματιστήριο και ενώ απομένουν μόλις τέσσερις συνεδριάσεις για τη λήξη του χρηματιστηριακού εξαμήνου, θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι η αντίδραση των Διεθνών Αγορών ανοίγει «παράθυρο ανοδικής ευκαιρίας» και για το Χ.Α., όμως το κύριο ζητούμενο δεν είναι η βραχύβια αντίδραση, έστω και τεχνικού χαρακτήρα, αλλά η συναλλακτική αναβάθμιση, προκειμένου η Εγχώρια Αγορά να ξεφύγει από τη «μέγγενη» της συναλλακτικής απαξίωσης.

Αντίθετα, αν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις των περισσότερων αναλυτών, σύμφωνα με τις οποίες «ο τζίρος θα διατηρηθεί σε ‘χαμηλές πτήσεις’, όσο ο ΓΔ κινείται ανάμεσα στις 800 και τις 900 μονάδες», η όποια αντίδραση θα καταρρεύσει στην πρώτη υποτροπή του διεθνούς κλίματος.

Για όσους περιμένουν ο Τραπεζικός κλάδος να ηγηθεί της ανοδικής κίνησης, το σημείο-κλειδί για τον ΔΤΡ είναι οι 544 μονάδες (ημερήσιο stop short).

Την Τετάρτη 29/6 ξεκινάει η δημόσια προσφορά μετοχών της Dimand, για την είσοδο των μετοχών της στην Κύρια Αγορά του Χ.Α. και ολοκληρώνεται το απόγευμα της Παρασκευής 1/7.

Χωρίς το δικαίωμα προτίμησης για την Α.Μ.Κ. θα διαπραγματεύονται την ερχόμενη Παρασκευή οι μετοχές της Intralot.

Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα, οι μετοχές των ΕΛΠΕ είναι διαπραγματεύσιμες χωρίς το μέρισμα χρήσεως 2021, €0,10 ανά μετοχή, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογών φόρος (καθαρό ποσό: €0,095 ανά μετοχή), οι μετοχές της Μύλοι Λούλη είναι διαπραγματεύσιμες χωρίς το μέρισμα χρήσεως 2021, €0,06 ανά μετοχή, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογών φόρος (καθαρό ποσό: €0,057 ανά μετοχή) και οι μετοχές της Profile θα είναι διαπραγματεύσιμες χωρίς το ποσό €0,032413624 ανά μετοχή, προερχόμενο από διανομή κερδών προηγούμενων ετών, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογών φόρος (καθαρό ποσό: €0,030792943 ανά μετοχή).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v