Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Ανοδος συμμαζέματος μέσα στην αστάθεια

Υψηλότερα βαδίζει η εγχώρια αγορά, σε κλίμα αβεβαιότητας. Πού οφείλεται η διαφοροποίηση από τα ευρωχρηματιστήρια σε εβδομαδιαία βάση, με πολύ χαμηλό τζίρο. Σε ποιες μετοχές εστιάζει το προβάδισμα των αγοραστών, ποιοι τίτλοι πιέζονται.

Χρηματιστήριο: Ανοδος συμμαζέματος μέσα στην αστάθεια

Προσπάθεια αντίδρασης στα ευρωπαϊκά και συμμαζέματος των απωλειών σήμερα, τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας. Ακόμη μίας με την αστάθεια κυρίαρχη, με εκατέρωθεν κινήσεις πωλητών vs αγοραστών και το ενθαρρυντικό για εμάς διαφοροποίησης του Χρηματιστηρίου Αθηνών από λ.χ. της Φρανκφούρτης.

Ενδεικτικό το συν 1,83% εβδομαδιαίας απόδοσης για τον Γενικό Δείκτη έναντι μείον 1,62% για τον DAX.
Διαφοροποίηση -συγκριτικά πάντα- που αποτυπώνεται και στη -μέχρι τώρα- πορεία 6μήνου, με απώλειες 5,57% του ΓΔ έναντι 18,73% του DAX.

Προφανώς και διαφορετικά τα σημεία εκκίνησης του ΧΑ έναντι της πλειονότητας των ξένων, χάνοντας το μεγαλύτερο μέρος του υπερ-12ετούς bull market, πλην όμως από τα χαμηλά επίπεδα των 60 δισ. (συνολική αποτίμηση των εισηγμένων), με προβλέψεις για ρυθμό ανάπτυξης του ΑΕΠ ταχύτερο του ευρωπαϊκού μέσου όρου συν την προοπτική ουσιαστικής αξιοποίησης των ευρωπαϊκών κονδυλίων και την προσδοκία μίας τουριστικής χρονιάς ισάξιας του 2019, όντως το «ρηχό» χρηματιστήριό μας έχει αρκετά συγκριτικά πλεονεκτήματα.

Σε αντιδιαστολή με την τάση περαιτέρω εμβάθυνσης της bear market για τον S&P500 (σύμφωνα με την ανάλυση του Γιώργου Α. Σαβάκη), o David Craigen (Lansdowne) υποστηρίζει πως η ελληνική αγορά δεν είναι bearish.

Θα δείξει στη συνέχεια, κατ' αρχάς στις 4+σημερινή συνεδριάσεις για να ολοκληρωθεί ο Ιούνιος/6μηνο.

Με πλεονέκτημα αγοραστών οι πρώτες εντολές, από τις 839,13 μονάδες για τον ΓΔ, με διακύμανση σε στενό εύρος 5 μονάδων και σταδιακή αύξηση των εντολών τους σε ευρύτερο μέρος του ταμπλό. Ενδεικτικό το 51/18 ανοδικών/πτωτικών λίγο πριν τις 11:00, με τζίρο... διακοπών, όπως και στη χθεσινή συνεδρίαση. Στα 74 εκατ. η μέση ημερήσια αξία συναλλαγών (μέχρι και χθες), αισθητά μειωμένη σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Ωστόσο χρηματιστές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο ενίσχυσής τους στο διάστημα Δευτέρας-Πέμπτης, στο πλαίσιο ενός πιθανού window dressing λόγω τέλους πρώτου 6μήνου.

Σε ΟΠΑΠ (13,99), ΟΤΕ (16,49), Mytilineos (14,74), Εθνική (3,013) Eurobank (0,902), Ευρωπαϊκή Πίστη (7,60) και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (17,83), ΕΛΛΑΚΤΩΡ (1,718), Jumbo (14,40) και Motor Oil (18,36) ο μεγαλύτερος τζίρος.

Με πωλητές στην Εθνική, με αποκοπή μερίσματος (0,45) στη Mytilineos και με αγοραστές στις άλλες 8.
Εναρξη της διαδικασίας δ.π. στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ, αγορές από τα 17,50 στην ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, από τα 18,13 στη Mοtor Oil που «βλέπει» νέα υψηλά 52 εβδομάδων.

Ενεργοποίηση -εκ νέου- αγοραστών μετά τις 11:00, κυρίως σε ΟΤΕ, ΤΕΝΕΡΓ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ (νέα υψηλά 52 εβδομάδων), Jumbo, με αποτέλεσμα την αύξηση των συναλλαγών και την κίνηση του Γενικού Δείκτη προς τις 845 μονάδες.

Με οδηγό τη θετική εικόνα της προθεσμιακής αγοράς της Νέας Υόρκης, «γυρίζει» οριακά θετικά ο DAX και διευρύνεται σε 0,68% η άνοδος για τον ΓΔ.

Με τον τζίρο να ανεβαίνει στα 3,9 εκατ. (στις 11:10).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v