Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Παίζεται η βραχυπρόθεσμη τάση

Οριακή άνοδος στο ξεκίνημα για τον ΓΔ. Από την τάση στις διεθνείς αγορές εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό η κίνηση στη λεωφόρο Αθηνών. Η προσοχή σε επιμέρους μετοχές, ζητούμενο η σταδιακή αύξηση του τζίρου. Το κρίσιμο όριο για τον Γενικό Δείκτη.

Χρηματιστήριο: Παίζεται η βραχυπρόθεσμη τάση

Χθες το βράδυ στη Wall Street: Dow Jones +0,28%, S&P 500 +0,13%, Nasdaq -0,43%, με τους επενδυτές, ουσιαστικά, να τηρούν στάση αναμονής καθώς η τρέχουσα εβδομάδα εμπεριέχει «νηοπομπή» εταιρικών αποτελεσμάτων, αλλά και την κρίσιμη συνεδρίασης της Federal Reserve στα μέσα της εβδομάδας.

Να σημειωθεί ότι συνολικά 175 εταιρείες του δείκτη S&P 500 ανακοινώνουν τα αποτελέσματά τους αυτή την εβδομάδα και μεταξύ αυτών και οι Apple, Alphabet, Microsoft, Meta Platforms και Amazon.

Από την άλλη, η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ αναμένεται να ανακοινώσει την Τετάρτη άλλη μία αύξηση των επιτοκίων της, με τους επενδυτές να περιμένουν τις δηλώσεις του διοικητή της Τράπεζας Τζερόμ Πάουελ, όσον αφορά τις επόμενες κινήσεις της Fed.

Μικτή η εικόνα σε Ασία και Ειρηνικό, με τους “buyers” να έχουν σαφές πλεονέκτημα και να ξεχωρίζει ο Hang Seng με κέρδη μεγαλύτερα του 1,5%.

Νωρίτερα ανακοινώθηκαν στοιχεία για το ΑΕΠ της Ν. Κορέας, που αυξήθηκε κατά 0,78% το β’ τρίμηνο, σε τριμηνιαία βάση, περισσότερο από το 0,4% που ανέμεναν οι αναλυτές.

Για ήπια επιφυλακτικό ξεκίνημα προϊδεάζουν τα futures των κύριων ευρωπαϊκών δεικτών.

Εν τω μεταξύ χθες, ο ρωσικός κολοσσός της ενέργειας Gazprom ανακοίνωσε πως μείωσε την προμήθεια αερίου στη Γερμανία, μέσω του αγωγού Nord Stream 1, από το 40% στο 20% της δυναμικότητάς του.

Ερχόμενοι στο Ελληνικό Χρηματιστήριο και ελλείψει ειδήσεων που θα μπορούσαν να διαμορφώσουν κλίμα και διαθέσεις, η βραχυπρόθεσμη τάση θα συνεχίσει να εξαρτάται από τη διάθεση των Διεθνών Αγορών, τις κινήσεις των λίγων traders που έχουν απομείνει «επί των επάλξεων», όμως όλα τα παραπάνω έχουν ένα κοινό ζητούμενο και αυτό δεν είναι άλλο από τη σταδιακή αύξηση του τζίρου.

Παραμένει κοινό μυστικό ότι με αυτή τη συναλλακτική δραστηριότητα, το Χ.Α. δεν μπορεί να ελπίζει σε κάτι εντυπωσιακά καλύτερο ενώ ως πρώτο τεχνικά ζητούμενο δείχνει η υπέρβαση και το κλείσιμο του Γενικού Δείκτη υψηλότερα των 834 μονάδων (εκθετικός ΚΜΟ 30 μηνών).

Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση, το ενδιαφέρον θα συνεχίσει να εξαντλείται σε κινήσεις επιμέρους μετοχών, σε μία Αγορά που περιμένει τις ανακοινώσεις της Fed αλλά και τα αποτελέσματα των συστημικών Τραπεζών.

Υπενθυμίζεται ότι στις 29 Ιουλίου 2022 ανακοινώνουν αποτελέσματα α' 6μήνου 2022 η Eurobank και η Εθνική, στις 2 Αυγούστου η Alpha Bank και στις 3 Αυγούστου 2022 ανακοινώνει αποτελέσματα α' 6μήνου η Πειραιώς.

Επίσης, αξίζει υπενθύμισης πως από σήμερα παύει η διαπραγμάτευση των 51.081.030 (ΚΟ) μετοχών της Lavipharm, ονομαστικής αξίας εκάστης 1,00 ευρώ και διαγράφονται από το ΟΑΣΗΣ, προκειμένου να αντικατασταθούν από 17.027.010 νέες (ΚΟ) μετοχές, ονομαστικής αξίας εκάστης 0,30 ευρώ, στο πλαίσιο του Reverse Split των μετοχών της εταιρείας. Ως ημερομηνία έναρξης διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών, με τελική νέα ονομαστική αξία εκάστης 0,30 ευρώ, μετά και την αύξηση και μείωση της ονομαστικής αξίας της μετοχής και με προσαρμοσμένη τιμή εκκίνησης μετοχής 1,1600 ευρώ ορίστηκε η 1/8/2022.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v