Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Ξεκινά με κεκτημένη ταχύτητα

Μικρή άνοδος για τον ΓΔ. Το ευνοϊκό κλίμα στις αγορές καλούνται να αξιοποιήσουν οι εγχώριοι επενδυτές μετά την αργία. Οι τραπεζικές μετοχές στο επίκεντρο, ποια blue chips στέλνουν σήμα long και ποιες μετοχές δείχνουν να μένουν... πίσω.

Χρηματιστήριο: Ξεκινά με κεκτημένη ταχύτητα

Στοιχήματα για νέα ανοδική εβδομάδα στην Wall Street. Αψηφώντας τα ανησυχητικά στοιχεία από την Κίνα, οι αγοραστές ήταν αυτοί που στο τέλος είπαν τον τελευταίο λόγο.

Για τις 5 στις 5 εβδομάδες με θετικό πρόσημο επιχειρούν οι long στην Νέα Υόρκη, με την άνοδο από τα τελευταία χαμηλά να προκαλεί διχογνωμία στους αναλυτές κατά πόσον πρόκειται για ανοδική διόρθωση ή ουσιαστική αλλαγή τάσης.

Νωρίς ακόμη, δύσκολα να αποσαφηνισθεί η εικόνα τις επόμενες 2 εβδομάδες, συνεπώς το πιθανότερο είναι πως ο (υπόλοιπος) Αύγουστος θα συνεχίσει στην ροή της τάσης μίας κίνησης- τεχνικής, μέχρι τώρα- με άμεσο στόχο την υπέρβαση και των 4.325 μονάδων.

Με μικρά κέρδη οι long στα ευρωπαϊκά, εχθές αργία για το Χρηματιστήριο Αθηνών που ξεκινά με κεκτημένη ταχύτητα από τις 878,76 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη.

Με 4 συνεδριάσεις η εβδομάδα, με λήξη στα Παράγωγα την Παρασκευή και προσδοκίες για ενδεχόμενη αύξηση των συναλλαγών, ανάλογες της «μεταδεκαπενταυγουστιάτικης περιόδου».

Ούτως ή άλλως χαμηλού κόστους η αντίδραση για τράπεζες και blue chips την προηγούμενη εβδομάδα αλλά με ικανοποιητικό αποτέλεσμα. Με 5,25% για τον ΔΤΡ στις 572,51 και με 2,29% για τον FTSE25 στις 2.121,10 μονάδες.

Θετική νωρίτερα η εικόνα από την προθεσμιακή αγορά της Νέας Υόρκης, προς τις 4.300 τα futures του S&P500, από τις 13.816,38 (0,18%). Ωστόσο, εκτίμηση παραγόντων της αγοράς είναι πως το ΧΑΑ συγχρονίζεται περισσότερο με την Νέα Υόρκη και λιγότερο με την Φρανκφούρτη, την ώρα που στην Γερμανία διογκούται η δυσαρέσκεια (τώρα για το πακέτο στήριξης), υποχωρούν βασικοί προπομποί δείκτες και το πολιτικό σύστημα (3κομματικός συνασπισμός) δεν είναι και στα καλύτερα του.

Μπορεί να διαφοροποιηθεί η Αθήνα από τις διεθνείς αγορές; η απάντηση-σύμφωνα με τους ίδιους- είναι καταφατική όσον αφορά στην Φρανκφούρτη, συνεκτιμώντας την αυξημένη βαρύτητα που διαδραματίζει ο "αμερικανικός παράγοντας" στο ΧΑΑ. Πρακτικά, η δυναμική επαναφοράς σε επίπεδα πρώτου 10ημέρου Ιουνίου μπορεί να παραμείνει ενεργή, δλδ με επάνοδο πάνω από το όριο των 900 μονάδων.

Από τα χαμηλά των 778 μονάδων (5-6 Ιουλίου) η τάση παραμένει ενεργή καλύπτοντας-ήδη- το πρώτο ευρύ πτωτικό κενό (10 Ιουνίου) με διακριτή στόχευση ανάλογη (της 8ης Ιουνίου).

Κυρίως με τραπεζικές η πτώση, κυρίως με τραπεζικές η ανοδική διόρθωση, με ισχυρή επαναφορά που ενδεικτικά την προηγούμενη εβδομάδα έφθασε το 8,06% για τη μετοχή της Εθνικής. Στο 20,07% σε διάστημα μηνός.

Τραπεζικός ο κλάδος, που μπορεί να συνεχίσει να κάνει την διαφορά -για τους long- με ελάχιστη προϋπόθεση την υπέρβαση των 580 μονάδων με στόχευση προς τις 605/608 σε "κλείσιμο" εβδομάδος.

Συγκεκριμένα τα blue chips, που πρωτοστατούν στο συγκεκριμένο διάστημα, μένει να φανεί κατά πόσον είναι εφικτή η συνέχιση του ανοδικού εβδομαδιαίου. Ειδικότερα για Aegean, Viohalco, Coca Cola HBC, ΔΕΗ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΛΠΕ, ElvalHalcorLamda Development, ΕΥΔΑΠ, Motor Oil, Jumbo, Mytilineos, ΟΛΠ, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή η τάση (σε εβδομάδα) λειτουργεί υπέρ των long.

Αντιθέτως, για ΟΤΕ και ΟΠΑΠ με απώλειες 2,99% και 2,72% αντίστοιχα υπερίσχυσαν οι short. Χαμηλότερες τιμές για τους 2 δεικτοβαρείς Ομίλους, που ενδεχομένως να "γυρίσουν" ανοδικά προς το τέλος της εβδομάδος.
Πιθανόν συμβάλλοντας στην διαμόρφωση του "κλεισίματος" για τα ΣΜΕ Αυγούστου, στο ΧΠΑ την Παρασκευή.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v