Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Τα περιθώρια για κίνηση σε υψηλότερα επίπεδα

Το βλέμμα στις διεθνείς αγορές αλλά και τη λήξη στη σειρά παραγώγων του Αυγούστου την Παρασκευή. Η υπεραπόδοση των προηγούμενων ημερών και το πρόβλημα του περιορισμένου όγκου συναλλαγών. Η παράμετρος «πολιτικές εξελίξεις».

Χρηματιστήριο: Τα περιθώρια για κίνηση σε υψηλότερα επίπεδα

Εβδομάδα τεσσάρων συνεδριάσεων για το Χρηματιστήριο Αθηνών, με λήξη σειράς Αυγούστου στα Παράγωγα την Παρασκευή. Με θετικό πρόσημο η προηγούμενη εβδομάδα, και τον τραπεζικό κλάδο (5,25%) να υπεραποδίδει έναντι της μεγάλης κεφαλαιοποίησης (2,29%) και της αγοράς (2,14%). Από τις 878,76 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη, τις 2.121,10 για τον FTSE 25, τις 572,51 για τον Δείκτη Τραπεζών και από τις 1.391,84 για τον FTMidCap.

Στα 52 εκατ. η μέση ημερήσια αξία συναλλαγών, με 44,8 εκατ. την Παρασκευή συνεδρίαση που ξεχώρισαν Εθνική (3,35 ευρώ) από τις τραπεζικές και Mytilineos (15,83) από τα blue chips.

Σήμερα οι επενδυτές στις ξένες αγορές συνεκτιμούν την αιφνιδιαστική (;) μείωση επιτοκίων από της Κεντρική Τράπεζα της Κίνας, την ενίσχυση του ενδεχόμενου ύφεσης στην ευρωζώνη αλλά και τις επιπτώσεις από τα πρωτοφανή (καιρικά) φαινόμενα στην "γηραιά ήπειρο". Ωστόσο, νωρίτερα σε Φρανκφούρτη, Λονδίνο κ.α. οι επενδυτές "τιμολογούσαν" με αγορές-άνοδο τα νέα, προφανώς έχοντας τα ενσωματώσει (σε μικρότερο/μεγαλύτερο βαθμό) με την προσοχή να στρέφεται και στην στάση, που θα τηρήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (στις 8 Σεπτεμβρίου η συνεδρίαση).

Μένει να φανεί, πως θα κινηθούν (σε "κλείσιμο") συνεδρίασης οι επενδυτές στην Wall Street καθώς οι ανησυχίες για ύφεση (λόγω της νομισματικής σύσφιξης από την πλευρά της Fed), με τον S&P 500 να έχει "τρέξει" με 3,38% την τελευταία εβδομάδα. Για τον "δείκτη των δεικτών" το 15,5% από τα χαμηλά (μέσα Ιουνίου) αποτελεί λόγο διαφωνίας short vs long κατά πόσον πρόκειται για ανοδική διόρθωση ή αρχή αναστροφής. Ουσιαστικά τα επιχειρήματα αμφότερων των πλευρών, θα επιβεβαιωθούν-είτε της μίας είτε της άλλης- στο... πεδίο.

Στα καθ' ημάς, οι αναλυτές κάνουν λόγο για ανοδική διόρθωση σχετίζοντας την με τη μείωση του πολιτικού ρίσκου (με το "κάψιμο" των σεναρίων για πρόωρες εκλογές ) για να συνεκτιμήσουν -ωστόσο- τα όσα ακολούθησαν με το θέμα των υποκλοπών. Κοινή εκτίμηση, πως το "πολιτικό" (σε μικρότερο/μεγαλύτερο βαθμό) θα μείνει, με τη Μαρίνα Μάνη να κάνει λόγο για πολιτική βαρυχειμωνιά από Αύγουστο μήνα.

Πάντως βραχυπρόθεσμα, με ορίζοντα την συνεδρίαση της Παρασκευής η εικόνα της αγοράς Παραγώγων δεν παραπέμπει σε σημαντική μεταβολή της τάσης, με τα ΣΜΕ Αυγούστου να κλίνουν λίγο χαμηλότερα (-0,40%) αν και ο αριθμός τους (752) δεν μπορεί να θεωρηθεί αντιπροσωπευτικός. Μπορεί το μικρό discount εύκολα να μεταβληθεί σε premium με ανάλογη τάση από Νέα Υόρκη, ευρωπαϊκά.

Με συναλλαγές 40-45 εκατ.- η αυριανή συνεδρίαση πιθανότατα θα εξελιχθεί σε στενό εύρος τιμών, με τις 870 μονάδες ικανοποιητική στήριξη και τις 886/7 σημείο αναφοράς για τους long στο ενδεχόμενο πειστικής υπέρβασης τους. Μένει να φανεί εάν θα ενεργοποιηθούν εντολές από αγοραστές εν όψει του Σαββάτου, κατά πόσον η έξοδος της χώρας από το καθεστώς "ενισχυμένης εποπτείας" θα συγκινήσει ξένους fund managers.

Προφανώς η κυβέρνηση επιδιώκει (εύλογα) αλλαγή ατζέντας, η αντιπολίτευση να συντηρήσει υψηλούς τόνους, πλην όμως αδιανόητη η εμπλοκή στην αντιπαράθεση ζητημάτων λ.χ. που άπτονται του Ταμείου Ανάκαμψης.

Στα συν για τους αγοραστές το "μάζεμα" από τα χαμηλά (873,63) της Παρασκευής, η "μαγιά" των Εθνικής, Mytilineos, Aegean, ElvalHalcor, Jumbo, ΟΛΠ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΥΔΑΠ, οι εφεδρείες των Coca Cola HBC, Viohalco, Motor Oil, Eurobank, Alpha Bank από τα χαρτιά του FTSE25.

Μεικτές τάσεις και στα mid caps, με long σήμα για τίτλους των Cenergy Holdings, ΕΥΑΘ, Πλαστικά Θράκης, Πλαίσιο, Papoutsanis, Autohellas, BriQ, Intrakat. "Μισογεμάτο το...ποτήρι" για τους επενδυτές, όπως σημείωνε (13/8) ο Γιώργος Α. Σαββάκης, με τους long να έχουν -βραχυπρόθεσμα- τον "αέρα" της προηγούμενης εβδομάδας.

Μία επιβεβαίωση των στηρίξεων για τον S&P 500 θα τους διευκόλυνε στην αυριανή συνεδρίαση, πρώτη για αυτή την εβδομάδα. Με λήξη Παραγώγων (Παρασκευή), έξοδο από την "ενισχυμένη εποπτεία" (Σάββατο).

Με την προσδοκία της σταδιακής επιστροφής και των επενδυτών, καθώς η αγορά σταδιακά βαδίζει προς την συνεδρίαση της ΕΚΤ (8 Σεπτεμβρίου) και λίγο μακρύτερα στην αξιολόγηση από Moody's και DBRS (16 Σεπτεμβρίου).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v