Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προσεκτικές κινήσεις και stock picking στο Χρηματιστήριο

Περιορισμένες ρευστοποιήσεις αρχικά και επιλεκτικές αγορές στη συνέχεια συνθέτουν το σκηνικό. Διολισθαίνει κάτω από τις 9895 μονάδες ο ΓΔ. Πιέσεις στις τράπεζες, μεικτές τάσεις στα blue chips, κινητικότητα στα «μεσαία».

Προσεκτικές κινήσεις και stock picking στο Χρηματιστήριο

Νευρικό το ξεκίνημα και πρώτο 45λεπτο στα ευρωπαϊκά, επιφυλακτικό με οριακές διακυμάνσεις στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Πληθωρισμός, εκρηκτική άνοδος των τιμών αερίου και πτωτική τάση στην προθεσμιακή αγορά της Νέας Υόρκης συνθέτουν τρίπτυχο, που λειτουργεί υπέρ των πωλητών.

Αλλωστε τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδος και τακτικές μερικής κατοχύρωσης θέσεων είναι πάντα μέσα στο πρόγραμμα. Στις 13.650 μονάδες ο DAX με τις αρχικά μεγαλύτερες απώλειες να έχουν περιοριστεί σε 0,34% και λόγω της βελτίωσης της τάσης για τα futures του S&P500. Από τις 4.268 (-0,48%) νωρίτερα.

Σε αυτό το διεθνές περιβάλλον και με την αγορά να συνεχίζει με θετικό πρόσημο (σε εβδομαδιαίο) διαφοροποιούμενη λ.χ. από της Φρανκφούρτης οι αγοραστές έχουν ένα επιπλέον συγκριτικό πλεονέκτημα.

Η έξοδος-αύριο- της χώρας από καθεστώς "αυξημένης εποπτείας" όπως και εάν ιδωθεί αποτελεί θετική εξέλιξη, που υπό άλλες πιο Κ.Σ θα μπορούσε (δυνητικά) να λειτουργεί σαν πόλος προσέλκυσης επενδυτικών κεφαλαίων. Μεγάλες προσδοκίες δεν τρέφει η αγορά, προσώρας τουλάχιστον, αλλά σε ορίζοντα Σεπτεμβρίου 3-4 ορόσημα μπορεί να κάνουν την διαφορά.

Η συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 8 Σεπτεμβρίου και αξιολόγηση από Moody's και DBRS στις 16 του μηνός είναι ελληνικού ενδιαφέροντος. Συνεπώς στα υπόψη για τη συνέχεια.

Προσώρας, μας ενδιαφέρει η σημερινή συνεδρίαση-"κλείσιμο" ΓΔ, ΔΤΡ, οι λήξεις των ΣΜΕ στα Παράγωγα και εάν θα πραγματοποιηθούν συναλλαγές περισσότερες των 50-55 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, από νωρίς ο Γιώργος Α. Σαββάκης μας έχει δώσει συντεταγμένες, με το ξεκίνημα της συνεδρίασης αρκετά ενθαρρυντικό. Περιορισμένες ρευστοποιήσεις, μικρή διολίσθηση έως τις 895 και προσεκτικές αγορές μετά τα 10'-15'.

Πωλήσεις κατ' αρχήν σε τραπεζικά χαρτιά, καθώς ο κλάδος με τον ΔΤΡ στις 592 μονάδες αποδίδει 3,35% σε εβδομάδα και 27,93% σε μήνα. Πολύ πάνω από τον αντίστοιχο ευρωπαϊκό μέσο όρο, συγκριτικά με EuroStoxx Banks.

Μεικτές τάσεις για τα blue chips, με αγοραστές σε ΟΠΑΠ, Motor Oil, OTE, ΔΕΗ, Coca Cola HBC, Jumbo, AEGEAN κ.α. με πωλητές σε Lamda Development, Sarantis, ΟΛΠ.

Μέτρια η ροή εντολών, στα 1,3 κατ. η αξία συναλλαγών στις 10.45' στα 3,2 εκατ. στις 11.00' με τον ΓΔ οριακά σε "πράσινο".

Για 96 μετοχές δεν υπήρχε μεταβολή τιμής, για τις μισές δεν είχαν γίνει καν συναλλαγές παρά μερικών δεκάδων ευρώ ενώ από τις 46 που είχαν θετικό πρόσημο ξεχώριζαν Αστικά Ακίνητα, Unibios, Attica Bank, Papoutsanis, PVMezz, ΓΕΒΚΑ κ.α.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v