Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αδυναμία «θετικών κινήσεων» στο Χρηματιστήριο

Κοντά στις 800 μονάδες με μειωμένο τζίρο η εγχώρια αγορά, σε δυσμενές οικονομικό κλίμα διεθνώς. Τάση για stock picking σε ορισμένες εισηγμένες με επιχειρηματικές κινήσεις, οικονομικά αποτελέσματα ή κυοφορούν διεργασίες. Ποιες μετοχές κρατούν άμυνα.

Αδυναμία «θετικών κινήσεων» στο Χρηματιστήριο

Nέες πιέσεις στα ευρωπαϊκά, μετά την ομοβροντία αυξήσεων στα επιτόκια, σε τέταρτη σερί πτωτική συνεδρίαση παραπέμπουν τα futures του S&P500 στη Νέα Υόρκη και στο Χρηματιστήριο Αθηνών, οι πωλητές οδηγούν τον Γενικό Δείκτη χαμηλότερα μια ανάσα από τις 8οο μονάδες.

Χαρακτηριστικό ο μειωμένος τζίρος, αισθητά μικρότερος του μέσου όρου της προηγούμενης εβδομάδας (μη συνυπολογίζοντας το rebalancing της Παρασκευής), με την εικόνα της αγοράς απογοητευτική. Χωρίς ουσιαστικό ενδιαφέρον από traders, επενδυτές, με τον τζίρο «κολλημένο» στα «ρηχά», με τους ξένους θεατές ή εντελώς εκτός παιδιάς στην πλειονότητά τους, τους εγχώριους θεσμικούς στη συνήθη τακτική τους -κλειδώματος θέσεων- κάθε τέλος εβδομάδας.

Με συνέπεια, 40' μετά την έναρξη της συνεδρίασης, η αξία των συναλλαγών μόλις που ξεπερνούσε τα 3,5 εκατ., με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για την πλήρως απονευρωμένη αγορά αλλά και για τη συνέχεια. Λόγοι, αφορμές για αφύπνιση δεν φαίνονται, με αποτέλεσμα οι όποιες κινήσεις από την πλευρά των λιγοστών ενεργών να περιορίζονται σε 8-10 περιπτώσεις μετοχών.

Επί της ουσίας, θα πρέπει να προβληματίζει τη διοίκηση του ΧΑΑ το γεγονός πως στις 11:10 στη μετοχή του ΑΔΜΗΕ είχαν γίνει συναλλαγές μόλις 55 (!) τεμαχίων, στον ΟΛΠ μόλις 115 (!!) ενώ για άλλες 5 ο αριθμός ήταν τριψήφιος. Και ο λόγος για μετοχές που συμπεριλαμβάνονται στον FTSE25, τον δείκτη-καθρέφτη της ελληνικής αγοράς, οι υπεύθυνοι της οποίας φαντασιώνονται την αναβάθμισή της στις ανεπτυγμένες.

Αναπόφευκτο για ακόμη μία -πολλοστή- φορά το stock picking σε συγκεκριμένες μετοχές/εισηγμένες, που ανακοινώνουν επιχειρηματικές κινήσεις, οικονομικά αποτελέσματα, κυοφορούνται διεργασίες κ.λπ.

Διευρύνεται η πτώση στον ΓΔ κοντά στις 800 μονάδες, αποκλείοντας κάθε σκέψη για ενδοσυνεδριακές κινήσεις. Ααγορά που δεν δίνει καν τη δυνατότητα για intraday-trading είναι μία μη λειτουργική αγορά.

Επίσης ενδεικτικό πως στις 11:15 χωρίς μεταβολή ήταν 95 μετοχές, με τις μισές να μην έχουν καν «ανοίξει» (!), με ό,τι αυτό σημαίνει.

Σε Alpha Bank (0,879), Εθνική (3,135), Πειραιώς (1,145) και Eurobank (0,916) οι πωλητές έχουν μικρό πλεονέκτημα.

Στις 543,69 (-0,37%) ο Δείκτης Τραπεζών.

Αγορές σε αρκετά blue chips, με τη Viohalco ( 3,47) να ξεχωρίζει -την επομένη της ανακοίνωσης οικονομικών αποτελεσμάτων-, τον OTE (15,24), τη Lamda Development (5,68) να αντιδρά μετά από σερί αρνητικών συνεδριάσεων κ.α.

AVAX, Intracom, Performance, Ιλυδα κ.α. από τα mid-small caps με θετικό πρόσημο και συγκριτικά ικανοποιητική συναλλακτική δραστηριότητα.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v