Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στους πωλητές το πάνω χέρι στο Χρηματιστήριο

Διπλά πυρά σε κόστος δανεισμού και ενέργειας πλήττουν την εγχώρια αγορά, στη σκιά διπλής κρίσης στις τιμές και στην ανάπτυξη στην παγκόσμια οικονομία. Πίεση σε τράπεζες και blue chips. Άμυνες και διαφοροποιήσεις. Τα κρίσιμα σημεία του Γενικού Δείκτη.

Στους πωλητές το πάνω χέρι στο Χρηματιστήριο

Με πλεονέκτημα πωλητών το ξεκίνημα στα ευρωπαϊκά, με απώλειες προς τις 825 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Και πώς να γινόταν διαφορετικά, καθώς στην προεξόφληση της νέας αύξησης επιτοκίων από τη Fed οι επενδυτές είχαν να διαχειριστούν τη διπλή εξέλιξη της μερικής επιστράτευσης από τη Μόσχα και την κρατικοποίηση της Uniper από το Βερολίνο.

Λίγο ως πολύ αναμενόμενη και η μία -η απάντηση Πούτιν- και η άλλη -η αναπόφευκτη διάσωση του γερμανικού κολοσσού-, πλην όμως επιβαρύνουν το ήδη βαρύ σκηνικό.

Εως τις 12.520 η διόρθωση για τον DAX, υπό το βάρος και της αρνητικής εικόνας της προθεσμιακής αγοράς στη Wall Street, με συνέπεια το νομοτελειακό μείον για τον ΓΔ προς τις 825 μονάδες.

Ενα κρίσιμο πρώτο 45' με συναλλαγές αξίας 4,4 εκατ., επιμερισμένο σε τραπεζικές μετοχές και blue chips, διαμορφώνοντας τη σχέση ανοδικών/πτωτικών σε 18/57, με τάση αντίδρασης από ΟΤΕ, Motor Oil και ΑΔΜΗΕ, AEGEAN, Sarantis, με αμετάβλητες ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΟΛΠ.

Ενας πρώτος απολογισμός με περισσότερα αρνητικά αλλά και θετικά, όσον αφορά στον ΓΔ, κυρίως με την επιβεβαίωση -προσώρας- των 818 μονάδων. Σημαντικό σημείο αναφοράς, που ενδεχόμενη απώλειά του θα ενίσχυε το ενδεχόμενο περαιτέρω διόρθωσης (καταληκτικό προς τις 780 μονάδες).

Βήμα βήμα όμως, καθώς ενδεχόμενο «γύρισμα» των futures του S&P500 θα ενεργοποιούσε περισσότερους αγοραστές από τα χαμηλά αρχής. Ειδικότερα, από τις 1.992,88 για τον FTSE25 και από τις 555 μονάδες για τον ΔΤΡ.

Σε Eurobank, Alpha Bank, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ΔΕΗ, Εθνική η εστίαση των πωλητών, με χαρακτηριστική τη νέα διόρθωση της ΤΕΝΕΡΓ. Εως τα 16,48 νωρίτερα οι πωλήσεις, ανεβάζοντας σε 7,20% τη διόρθωση σε διάστημα μηνός.

Εως τα 5,175 η μετοχή της ΔΕΗ, επίσης με ενδιαφέρον καθώς από σήμερα ενεργοποιείται το πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών.

Διαχειρίσιμη η προσφορά σε Mytilineos (14,22), Jumbo (14,38), ΟΠΑΠ (13,13), ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (9,03), Lamda Development (5,80) θα φανεί στη συνέχεια, ανάλογα με την τάση των futures στη Νέα Υόρκη, εάν οι αντοχές πωλητών - αγοραστών θα δοκιμαστούν χαμηλότερα, προς τις 818 μονάδες, ή θα δοθεί περιθώριο αντίδρασης προς τις 830 μονάδες.

Αυτά και μένουμε σε συνεχή παρακολούθηση, ενημέρωση μέσω του Εκηβόλου.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v