Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δοκιμάζουν δυνάμεις οι πωλητές στο Χρηματιστήριο

Διακριτή η τακτική επενδυτών να κατοχυρώσουν μέρος των θέσεών τους στην εγχώρια αγορά, μετά την τελευταία άνοδο. Κινήσεις ρευστοποιήσεων κυρίως σε τράπεζες και ορισμένα χαρτιά υψηλού ειδικού βάρους. Ποιες μετοχές κρατούν χαρακτήρα.

Δοκιμάζουν δυνάμεις οι πωλητές στο Χρηματιστήριο

Με θετικό πρόσημο η πρώτη ώρα στα ευρωπαϊκά, ζωηρό ξεκίνημα της συνεδρίασης στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Με οδηγό τη βραχυπρόθεσμη τάση, κυρίως traders οδηγούν τον DAX προς τις 12.785 μονάδες, τον FTSE100 στις 6.945, την ώρα που τα futures του S&P 500 παραπέμπουν σε οριακή μεταβολή του δείκτη.

Με μεικτές εντολές -πώλησης/αγοράς- οι αρχικές που πέρασαν στο σύστημα, με την προσαρμοσμένη -λόγω αποκοπής προμερίσματος- τιμή της μετοχής του ΟΠΑΠ να δικαιολογεί ένα μικρό πτωτικό κενό για τον FTSE25, με εσπευσμένες αγορές στη μετοχή του ΟΛΠ και πιέσεις για τον τίτλο της Coca Cola HBC, ο μεν ΓΔ διόρθωσε προς τις 845, ο δε 25άρης προς τις 2.048 μονάδες.

Αξία συναλλαγών στα 3,5 εκατ. ευρώ από νωρίς (*) με ταχύ ρυθμό εκτέλεσης εντολών, τάση που εάν έχει συνέχεια, θα μπορούσε να διαμορφώσει τον τζίρο σε πάνω από 55 εκατ. Κατ' αρχάς ζητούμενη η επανενεργοποίηση επενδυτών, η διαμόρφωση συνθηκών μόχλευσης, συνεκτιμώντας πως η επίτευξη του κύριου στόχου των 850 μονάδων θα δικαιολογούσε μερικό «κλείδωμα» θέσεων όσων είχαν τοποθετηθεί από χαμηλότερα επίπεδα της Παρασκευής.

Ενδεικτικό το γεγονός πως στα πρώτα 30' της συνεδρίασης, μεγαλύτερος τζίρος είχε πραγματοποιηθεί στη μετοχή του ΟΛΠ, με αφορμή πληροφορίες για ενδεχόμενη επιστροφή κεφαλαίου και πιθανής «εξόδου» του Δημοσίου από το μ.κ.

Στα 15,78-16,16 ευρώ οι μέχρι πριν λίγο συναλλαγές, με ρυθμό που παραπέμπει σε... τζίρο έτους.

Από τα 12,39-12,50 οι εντολές στη μετοχή του ΟΠΑΠ, με πτωτικό κενό αλλά με νέους αγοραστές από τα χαμηλά, στα 21,70-22,09 οι συναλλαγές στη «βαριά» μετοχή της Coca Cola HBC.

Κυρίως σε αυτά τα δύο «βαριά» χαρτιά οι πωλητές, πιέζοντας χαμηλότερα τον FTSE25. Διόρθωση που πιθανόν να διευκολύνει πωλητές «ανοιχτούς» σε Συμβόλαια του δείκτη ενόψει της λήξης της σειράς Οκτωβρίου στα Παράγωγα, μεθαύριο Παρασκευή.

Να σημειωθεί ότι στην τρέχουσα σειρά μένουν ελάχιστα ΣΜΕ σε χαμηλότερη τιμή/discount.

Συνέχεια αγορών σε ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Mytilineos, ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ κ.α. αλλά με διακριτή την τακτική επενδυτών να κατοχυρώσουν μέρος των θέσεών τους.

Πιο εμφανής στα τραπεζικά χαρτιά, που άλλωστε καταγράφουν την υψηλότερη απόδοση και σε διάστημα εβδομάδας. Εως τις 577 μονάδες η διόρθωση με 0,57% του ΔΤΡ, με πολύ πιθανή την επιβεβαίωση των 575 μονάδων ως περιοχής (εβδομαδιαίας) στήριξης.

Στις 33/28 η σχέση ανοδικών/πτωτικών, πιο ισόρροπα κατανεμημένη σε σχέση με τη χθεσινή συνεδρίαση, ενώ χωρίς μεταβολή είναι 101 μετοχές.

(*) στις 11:00

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v