Στον αστερισμό των τριμήνων το Χρηματιστήριο

Οριακές κινήσεις στο ξεκίνημα για τον Γενικό Δείκτη. Με αέρα από το ανοδικό σερί της προηγούμενης εβδομάδας οι κινήσεις. Από τα αποτελέσματα τριμήνου η τάση. Ποιες ανακοινώνουν το προσεχές διάστημα.

Στον αστερισμό των τριμήνων το Χρηματιστήριο

Εβδομάδα με την προσοχή και στα οικονομικά αποτελέσματα τριμήνου.

Με τον «αέρα» του ανοδικού σερί -από τα χαμηλά στις αρχές Οκτωβρίου- οι επενδυτές στο Χρηματιστήριο Αθηνών προφανώς και (παρ)ακολουθούν τις διεθνείς εξελίξεις -κυρίως στις ΗΠΑ-, σταδιακά όμως συνεκτιμούν την πολιτική παράμετρο καθώς το θερμόμετρο πλησιάζει προς το «κόκκινο».

Αδιαμφισβήτητα το αποτέλεσμα των αυριανών ενδιάμεσων εκλογών στις ΗΠΑ θα έχει αντίκτυπο και στα επενδυτικά, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τη συνέχεια.

Προσώρας, στη Wall Street την Παρασκευή βγήκε αντίδραση, για τον S&P500 κατά 1,36% στις 3.770,55 μονάδες, επαναφορά των long που διευκόλυνε τους επενδυτές και σε Φρανκφούρτη, Λονδίνο.

Νωρίτερα, τα futures του S&P500 παρέπεμπαν σε οριακά πτωτικό «άνοιγμα» της συνεδρίασης, ενώ μεικτές τάσεις διαμορφώθηκαν στις αγορές της Ασίας.

Στην Ευρώπη, Eurogroup-Ecofin χωρίς ιδιαίτερες προσδοκίες, στη Φρανκφούρτη ο DAX από τις 13.459,85 (2,51%), στο Λονδίνο ο FTSE100 από τις 7.334,84 (2,03%).

Στο ΧΑ, από τις 879,10 ο ΓΔ, από τις 2.140,16 ο FTSE25, από τις 616,13 ο ΔΤΡ και από τις 1.324,79 μονάδες ο FTMidCap.

Στα μόλις 56 εκατ. ευρώ η μέση ημερήσια αξία συναλλαγών την τελευταία εβδομάδα, αλλά με 73 εκατ. τζίρο την Παρασκευή, ένδειξη πως «ισχυρά χέρια» πήραν θέσεις ενόψει ανακοίνωσης οικονομικών μεγεθών αλλά και ενδεχόμενων σημαντικών επιχειρηματικών εξελίξεων.

Οσον αφορά στο πρώτο, συνεκτιμώντας τη βαρύτητα στάθμισης των τραπεζικών (στη διαμόρφωση των δεικτών), της υπεραπόδοσής τους (για το 2022), το μεγαλύτερο ενδιαφέρον στρέφεται αύριο στην Alpha Bank.

Ακολουθούν την Πέμπτη Εθνική, Eurobank και Πειραιώς, που κλείνει την αυλαία την Παρασκευή.

Είναι όμως και εισηγμένες-σηματωροί που επίσης ανακοινώνουν τα μεγέθη τους αυτή την εβδομάδα, με σημαντική την Πέμπτη, οπότε είναι η σειρά των ΟΤΕ, AEGEAN. Για το βαρύτερο χαρτί της αγοράς και δεύτερο σε αποτίμηση μένει να επιβεβαιωθεί η δυναμική του 6μήνου, ενώ για τη σηματωρό του κλάδου-πυλώνα του ΑΕΠ το τρίτο τρίμηνο είναι παραδοσιακά το μακράν ισχυρότερο.

Σε ρυθμό εξελίξεων αλλά και αναμονής πιθανών επιχειρηματικών συμφωνιών κυρίως στη μεγάλη κατηγορία και δη στον ενεργειακό κλάδο, αλλά και στη μεσαία με τις ΔΕΗ, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στο επίκεντρο.

Ενδιαφέρουσα η κόντρα Cenergy Holdings-Autohellas, των δύο ισχυρών του FTMidCap, ουσιαστικά με 555,3 και 552,4 εκατ. αποτίμηση στα Large Caps. Με ειδικό ενδιαφέρον και η γ.σ. των μετόχων της R.E.D.S την Πέμπτη, μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας πρότασης, με αποτέλεσμα την αύξηση του ποσοστού της ΕΛΛΑΚΤΩΡ-Reggeborgh στο 93,42% του μ.κ., με τη διοίκηση να έχει δεσμευθεί για μη άσκηση του δικαιώματος εξαγοράς.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v