Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διορθώνει κάτω από τις 860 μονάδες το Χρηματιστήριο

Διευρύνονται οι απώλειες για τον ΓΔ, με τον FT 25 να υποχωρεί κάτω από τις 2.100 μονάδες, υπό το βάρος διεθνών πιέσεων. Μεγάλες απώλειες για τράπεζες και blue chips. Περιορισμένος ο τζίρος.

Διορθώνει κάτω από τις 860 μονάδες το Χρηματιστήριο

Μετά τη Fed, η ΒοΕ, με την Κριστίν Λαγκάρντ να συμπληρώνει πως η ύφεση δεν θα τιθασεύσει τον πληθωρισμό.

Με απώλειες στα ευρωπαϊκά, στο «κόκκινο» τα futures του S&P500 και διόρθωση προς τις 860 μονάδες στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Στη μεγαλύτερη αύξηση επιτοκίων από το 1989 προχώρησε νωρίτερα το Λονδίνο, για πληθωρισμό 70ετίας κάνει λόγο η Bundesbank για τη γερμανική οικονομία, σε μία συγκυρία που όπως εκτιμά η Citigroup, πιθανή είναι και νέα πτώση 20%-30% για τις μετοχές, σύμφωνα με σχετικό θέμα του Γιώργου Α. Σαββάκη.

Σε αυτό το διεθνές περιβάλλον, η Τράπεζα της Ελλάδος αναφέρεται σε εκτίναξη 60 μονάδων βάσης στα επιτόκια νέων δανείων, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για το κόστος χρήματος επιχειρήσεων, ιδιωτών.
Μονόδρομος η αποτελεσματικότερη δυνατή διαχείριση των συνεπειών των δηλώσεων Πάουελ, της θέσης Λαγκάρντ τόσο στην αγορά μετοχών όσο και ομολόγων.

Στα 19 εκατ. η αξία συναλλαγών (*), ενδεικτική της προσεκτικής στάσης (κυρίως) από την πλευρά των πωλητών -προτελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας-, με την απορρόφηση της προσφοράς να επιχειρείται από τις 2.085 μονάδες για τον FTSE25 και τις 594 για τον Δείκτη Τραπεζών.

Μέχρι αυτά τα επίπεδα -και στηρίξεις λίγο χαμηλότερα- η μεσοπρόθεσμη τάση παραμένει ανοδική για τον τραπεζικό κλάδο-κλειδί (σε μήνα και 3μηνο) ενώ στο 3,12% συντηρείται με θετικό πρόσημο για το 2022.

Σε αντίθεση με τις τραπεζικές, για τα blue chips η φορά ξαναγυρίζει αρνητική σε διάστημα 3μήνου και -3,06% από την αρχή του έτους.

Σε ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Εθνική, ΟΤΕ, Alpha Bank και ΟΠΑΠ οι 5 κύριες προτεραιότητες των πωλητών, όπως επίσης σε Mytilineos, ΔΕΗ, Jumbo, Πειραιώς, Eurobank κ.α.

Με την ΤΕΝΕΡΓ να διορθώνει στα 18,79 (-1,05%) και τη ΔΕΗ στα 6,15 (-3,15%), περιπτώσεις ενδεικτικές, χρηματιστηριακοί παράγοντες παραπέμπουν ευθέως σε μερική κατοχύρωση θέσεων.

Στα τρέχοντα επίπεδα η μετοχή της ΤΕΝΕΡΓ ενισχύεται 12,24% σε διάστημα μηνός, ενώ 14,53% είναι για τη ΔΕΗ.

Ξεκάθαρο το πλεονέκτημα για τους πωλητές (σε 84 μετοχές), καθώς μόλις για 16 υπερισχύουν οι αγοραστές.

(*) στις 14:55

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v