Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτώση με το «καλημέρα» στο Χρηματιστήριο

Με πτωτικό gap άνοιξε ο ΓΔ, υποχωρώντας κάτω από τις 870 μονάδες, στη σκιά των δηλώσεων του Αμερικανού κεντρικού τραπεζίτη. «Κλειδί» η Coca Cola. Ποια «χαρτιά» είναι στο επίκεντρο.

Πτώση με το «καλημέρα» στο Χρηματιστήριο

Ισχυρή διόρθωση στη Wall Street, μετά τη δήλωση του επικεφαλής της Fed Τζερόμ Πάουελ ότι είναι νωρίς
για παύση στις αυξήσεις των επιτοκίων.

Το τελικό επίπεδο των επιτοκίων θα είναι υψηλότερο από αυτό που προβλεπόταν προηγουμένως, ήταν η διευκρίνιση που «βύθισε» τον S&500 προς τις 3.758 από τις 3.894 καθώς είχε προηγηθεί αναφορά του επικεφαλής της Fed ότι οι μελλοντικές αυξήσεις θα είναι μικρότερες.

Ωστόσο τα ήξεις αφήξεις της FOMC, οι αμφίσημες δηλώσεις Πάουελ, ήταν λίγο-πολύ αναμενόμενα, καθώς οι αναλυτές στην πλειονότητά τους αναφέρονταν για τελικά επιτόκια του 5% plus προς τον Μάρτιο 2023 -άλλωστε ένα νεύμα του «κεντρικού» περίμεναν. Για αυτό η διελκυστίνδα short vs long το πιθανότερο να κρατήσει μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου, με πολλά επεισόδια εκατέρωθεν. Ξεκινώντας από σήμερα για την Ευρώπη, καθώς σε νέα επιθετική αύξηση θα προχωρήσει και η ΒοΕ, με τον FTSE100 να διορθώνει 0,58% στις 7.144 μονάδες εχθές.

Καταληκτικό για traders, επενδυτές το «καυτό 3ήμερο» 13-15 Δεκεμβρίου, οπότε συνεδριάζουν διαδοχικά Fed και ECB, διάστημα που θα αποσαφηνισθεί το σκηνικό για το τρίμηνο του 2023, κατ' αρχάς.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι στο διάστημα που ακολουθεί, από τη μία πλευρά θα είναι όσοι ερμηνεύουν την πρώτη ρήση του επικεφαλής της Fed και από την άλλη, οι της δεύτερης, με δεδομένη την προσπάθεια των long να επιχειρήσουν να προετοιμάσουν ένα year end rally. Το αν θα τους βγει ή όχι θα το δούμε στη συνέχεια.

Προσώρας, για τα ευρωπαϊκά, για το Χρηματιστήριο Αθηνών και δη για τους traders προέχει η καλύτερη δυνατή διαχείριση του χθεσινοβραδινού sell off, με τα futures του S&P500 από νωρίς να δείχνουν προς εξισορρόπηση πέριξ των 3.780 μονάδων. Σε κάθε περίπτωση, η σημερινή και η αυριανή συνεδριάσεις έχουν δρόμο, θέλουν υπομονή και στόχο το «κλείσιμο» εβδομάδας να μην είναι χαμηλότερα των συντεταγμένων που δίνονται τις προηγούμενες 2 συνεδριάσεις.

Από τις 874,04 μονάδες ο ΓΔ, με θετικό το ότι στο ΧΑ πρόλαβαν να διορθώσουν την Τρίτη -όταν ενισχύονταν τα ευρωπαϊκά-, με το παράδοξο η Αθήνα να λειτουργεί, κατά κάποιο τρόπο, σαν προπομπός της Νέας Υόρκης.

Από τις 2.122,18 ο FTSE25 με οδηγό (κυρίως ) τον ΟΠΑΠ (12,61) σήμερα, τελευταία συνεδρίαση με δυνατότητα επανεπένδυσης του μερίσματος. Στα υπόψη η μετοχή, καθώς 20 Νοεμβρίου ξεκινά το Μουντιάλ στο Κατάρ (μέχρι 18 Δεκεμβρίου).

Μετοχή-κλειδί για τον δείκτη η Coca Cola HBC, μετά το χθεσινό 2,01% στα 22,32 ευρώ, λόγω της κύριας διαπραγμάτευσης της Coca Cola Hellenic στο City/Λονδίνο (εκ των βασικών του FTSE100).

Επίσης η Mytilineos μετά το χθεσινό 1,99% στα 16,94 ευρώ.

Μετοχή-σηματωρός η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, λόγω του θεαματικού ανοδικού σερί της (περισσότερα στον Εκηβόλο) στα νέα ιστορικά υψηλά των 18,99 (ενδοσυνεδριακό υψηλό στα 19,25 στην αρχή της χθεσινής συνεδρίασης).

Από τις 605,59 ο ΔΤΡ με «μαξιλάρι» (σχετικής ) ασφάλειας από τις στηρίξεις του (σε εβδομαδιαίο) και Alpha Bank (0,94), Εθνική (3,678) να κάνουν τη διαφορά προς το τέλος.

Στα υπόψη πως την Τρίτη (8/11) ανοίγει -με την Αlpha Bank- η αυλαία ανακοίνωσης οικονομικών αποτελεσμάτων τρίτου 3μήνου, με Eurobank-Εθνική να ακολουθούν και Πειραιώς να κλείνει.

Για τον FTMidCap η προσοχή είναι (κυρίως) στην Autohellas (11,44), με συνεχόμενο ανοδικό και «βλέψεις» για τον FTSE25.

Στο 4,561% το 10ετές, συνεκτιμώντας πως η χθεσινή έκδοση εντόκου 3μηνης διάρκειας για 812,5 εκατ. «κόστισε» 1,79%, όταν μόλις τον Ιούλιο ήταν σχεδόν μηδενικό στο 0,2%, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τα «κόστη χρήματος».

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v