Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Σε ποιες μετοχές στοχεύουν τα «ισχυρά χέρια»

Η ανοδική κίνηση της αγοράς και τα επίμονα «μαύρα σύννεφα» στο διεθνές τοπίο. Οι τραπεζικές μετοχές και τα αποτελέσματα τριμήνου στο στόχαστρο. Η εικόνα στα δεικτοβαρή blue chips και τα ορόσημα της εβδομάδας.

Χρηματιστήριο: Σε ποιες μετοχές στοχεύουν τα «ισχυρά χέρια»

Συνέχισαν ανοδικά τα κύρια ευρωπαϊκά, με θετικό πρόσημο ολοκληρώθηκε και για το Χρηματιστήριο Αθηνών μία εβδομάδα δύσκολη λόγω Fed. Και μπορεί για την Wall Street οι αμφίσημες δηλώσεις Πάουελ να «έριξαν» δείκτες, μετοχές σε Φρανκφούρτη, Λονδίνο, Αθήνα οι αγοραστές είχαν τον τελευταίο λόγο.

Η δυναμική από την ανοδική διόρθωση του Οκτωβρίου συντηρήθηκε και την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου-με τον DAX στις 13.459,85 μονάδες με θετικό πρόσημο 1,63%, με τον FTSE 100 στις 7.334,84 με 4,07% και για τον ΓΔ με 2,13% στις 879,10 μονάδες.

Συνεχίζεται η διαφοροποίηση -συγκριτικά πάντα- του ΧΑ ή ακριβέστερα ενός ενεργού/δυναμικού επιχειρηματικού μέρους του με το αποτέλεσμα να αποτυπώνεται εύγλωττα στο χρηματιστηριακό ταμπλό. Ο Στέφανος Κοτζαμάνης αναλύει «...γιατί η Ελλάδα μπορεί να κινηθεί κόντρα στο ρεύμα...» εξηγώντας ουσιαστικά ακριβώς αυτή την θετική διαφοροποίηση του ΧΑ. Πρακτικά αναφερόμαστε σε ένα premium, που επενδυτικά/χρηματιστηριακά εδράζεται κατ' αρχήν στον δεικτοβαρή τραπεζικό κλάδο συνεπικουρείται ωστόσο από ένα σημαντικό μέρος της μεγάλης κεφαλαιαοποίησης.

Στις 616,13 μονάδες ο Δείκτης Τραπεζών, στις 2.140,16 ο FTSE 25 και στις 1.324,79 ο FTSE Mid Cap. Με θετικό πρόσημο 3,15% ο ΔΤΡ την τελευταία εβδομάδα, με 15,05% στο μήνα και στο συν 7,17% για το 2022 κάνει την διαφορά. Το ενδιαφέρον αυτής της τάσης, η καταγραφή «υψηλών 5μηνών» με το «κλείσιμο» της Παρασκευής με την Πειραιώς στα 1,278 ευρώ να έχει κέρδη 5,97% στην εβδομάδα, την Alpha Bank στα 0,962 με 3,62%, την Eurobank στα 1,0135 με 3,25% και την Εθνική με 2,49% στα 3,741 ευρώ. Με βάση την εβδομαδιαία απόδοση η σειρά αναφοράς.

Αυτή η εικόνα μία εβδομάδα πριν την ανακοίνωση αποτελεσμάτων τρίτου 3μηνου, με την Alpha Bank να ξεκινά την Τρίτη 8 Νοεμβρίου, με τους επενδυτικούς οίκους θετικούς και τα funds να (προσ)βλέπουν στο Road Show της ΕΧΑΕ/Morgan Stanley στο Λονδίνο, τέλη Νοεμβρίου.

Με οδηγό τις τράπεζες λοιπόν το ανοδικό σερί για τους επενδυτές στο ΧΑ αλλά και με πληθώρα εισηγμένων να ακολουθεί. Παράμετροι που επηρεάζουν την τακτική των επενδυτών: τα οικονομικά μεγέθη, οι επιχειρηματικές ενέργειες συνδυαστικά με προσδοκίες για συμφωνίες που θα μπορούσαν να αλλάξουν τις ισορροπίες και σε επενδυτικό επίπεδο.

Βραχυπρόθεσμα ενθαρρυντικό, για τους long, το «γύρισμα» στην Νέα Υόρκη την Παρασκευή, την αντίδραση για τον S&P500 με 1,36% στις 3.770,55 μονάδες. Ωστόσο ακολουθούν -την Τρίτη- οι ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ το αποτέλεσμα των οποίων θα επηρεάσει ανάλογα και την Wall Street.

Ομως, η πολιτική παράμετρος έχει υπεισέλθει και στα καθ' ημάς, με την κόντρα ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τις υποκλοπές να εντείνεται και την κυβέρνηση να σχεδιάζει την στρατηγική της στον δρόμο προς τις κάλπες. Σε 3 σημεία εστιάζει ο Φίλιππος Πανταζής και ο χρόνος διεξαγωγής των εκλογών, θα μπορούσε να επιδράσει όσον αφορά στον σχεδιασμό του οικονομικού επιτελείου σε θέματα λ.χ διαγωνισμών, έργων κ.λπ. ενδεχόμενο που συζητείτο -μετ' επιτάσεως- τα τελευταία 24ωρα.

Προσώρας, είναι η δυναμική συγκεκριμένων large caps που δικαιολογούν συνέχιση της αντίδρασης του FTSE-25 πέραν των 2.200 μονάδων. Η προοπτική νέας προσθήκης στον MSCI Greece Standard, συνδυαστικά με τη μόχλευση σε μετοχές του εν λόγω δείκτη δίνουν συγκριτικό πλεονέκτημα στους long. Ενδεικτική η περίπτωση της Jumbo που αιφνιδίασε θετικά την Παρασκευή, με 6,61% στα 15 ευρώ. Αλλά και το 2,05% στα 12,95 για την ΟΠΑΠ μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας επανεπένδυσης του μερίσματος και με το Μουντιάλ μπροστά. Οπως επίσης η επιστροφή «ισχυρών χεριών» σε ΟΤΕ (15,84), Motor Oil (17,90), Mytilineos (17,01), Viohalco (3,80), AEGEAN (4,975), ElvalHalcor (1,722) κ.α.

Βραχυπρόθεσμα -σε εβδομαδιαίο- πέραν του τραπεζικού τα στοιχήματα των long παίζονται κυρίως στον ενεργειακό κλάδο. ΔΕΗ και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή/ΓΕΚ εύλογα είναι στο επίκεντρο «ισχυρών χεριών», με τη μετοχή της πρώτης στα 6,22 ευρώ να διαγράφει ανοδική τάση με 13,09% σε μηνιαίο και της δεύτερης στα 18,85 με 8,33%. Να σημειωθεί, πως για τη μετοχή της ΤΕΝΕΡΓ η απόδοση είναι 38,81% για το 2022 (!) έναντι οριακής αρνητικής 0,40% για τον FTSE-25.

Παράλληλα συνέχεια θα δοθεί-πιθανότατα- στο... κυνήγι των mezz- ειδικότερα των δυο τελευταίων στη σειρά Galaxy Cosmos και Sunrise, στη «μάχη» των Cenergy Holdings (2,92 )- Autohellas (11,36) για μία θέση στον... ήλιο του FTSE-25, όπως επίσης η προσπάθεια διαφοροποίηση mid&small caps λ.χ. Papoutsanis, Fourlis, AVAX αλλά και Ευρωσύμβουλοι, Μοτοδυναμική, CPI κ.ά.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v