Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πάει για το 7 στα 7 το Χρηματιστήριο

Οριακή άνοδος στα όρια των 900 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη, καθ' οδόν για έβδομη συνεχόμενη ανοδική εβδομάδα. Οι μετοχές που τραβούν την αγορά υψηλότερα και τα τεχνικά δεδομένα για τη συνέχεια.

Πάει για το 7 στα 7 το Χρηματιστήριο

Με την προσοχή σε οικονομικά μεγέθη και πετρέλαιο η αρχή της εβδομάδας.

Η ανακοίνωση στοιχείων για τη βιομηχανική παραγωγή της Ευρωζώνης καθώς και η μηνιαία αναφορά του OPEC σήμερα, πληθωρισμός της Ευρωζώνης αύριο, ενώ την Πέμπτη οι «τιμωροί ομολόγων» θα περιμένουν τα δημοσιονομικά μέτρα της κυβέρνησης Σούνακ στο Λονδίνο.

Η πρόθεση του Πεκίνου να χαλαρώσει τα μέτρα για την Covid προεξοφλείται πως θα επηρεάσει την αγορά πετρελαίου και ναύλων ανοδικά, με ό,τι αυτό θα μπορούσε να σημαίνει για παρεμφερείς κλάδους.

Από τις 14.226,94 μονάδες ο DAX, από τις 7.318,04 ο FTSE100, αρνητική η εικόνα για τα futures του S&P500 από τις 3.987 (-0,32%) και για το Χρηματιστήριο Αθηνών οι επενδυτές είναι στην εκκίνηση για μία έβδομη εβδομάδα με θετικό πρόσημο.

Από τις 897,78 ο Γενικός Δείκτης, με τους αγοραστές να έχουν ανιχνεύσει την περιοχή των 900-910 μονάδων, από τις 2.184,86 ο FTSE25, από τις 641,54 ο Δείκτης Τραπεζών.

Συνεκτιμώντας πως οι διαχειριστές «κλείνουν βιβλία» τέλος Νοεμβρίου, δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο της προσπάθειας συνέχισης της διαμόρφωσης υψηλότερων τιμών, μεγαλύτερων αποτιμήσεων, που στις περισσότερες περιπτώσεις (υπο)στηρίζονται από τα οικονομικά αποτελέσματα.

Σημαντικές εξελίξεις, όπως η ολοκλήρωση της ανακοίνωσης μεγεθών εννεαμήνου/τρίτου τριμήνου για τις συστημικές τράπεζες, η ένταξη της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής στον MSCI Standard, η «αφύπνιση» της πληροφορικής, η ενεργοποίηση «ισχυρών χεριών» σε συγκεκριμένες μετοχές-σηματωρούς του δείκτη και των mid caps δημιουργούν χώρο για τους αγοραστές.

Με σαφέστερη εικόνα για την οικονομική κατάσταση των τραπεζών και των προοπτικών τους, τα funds θα μπορούσαν να λάβουν θέσεις και ενόψει του Επενδυτικού Συνεδρίου της ΕΧΑΕ στις 28-29/11, στο Λονδίνο.

Από τις 4 του κλάδου, ενδιαφέρον παρουσιάζει η περίπτωση της Πειραιώς και σύμφωνα με όσα σημείωνε νωρίτερα ο Χρήστος Κίτσιος για το θέμα της τιτλοποίησης Sunrise III.

Η είσοδος της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής στον MSCI Standard ενισχύει την εκτίμηση της αγοράς πως η επόμενη είδηση από τον όμιλο θα αφορά τη συμφωνία με τη First Sentier.

Η «αφύπνιση» της πληροφορικής, με αφορμή το 5,64% της Quest στα 4,40 ευρώ, παραπέμπει σε εξελίξεις, όπως και το 7,86% των Πλαστικών Θράκης στα 4,05 ευρώ ή το 3,45% της Cenergy Holdings στα 3 ευρώ, αλλά και άλλων επιμέρους, που συνδυαστικά με την ανακοίνωση οικονομικών αποτελεσμάτων μπορούν να συντηρήσουν το αγοραστικό ενδιαφέρον.

Επιπρόσθετα με τη σημαντική ανοδική κίνηση των τραπεζικών απελευθερώνεται ρευστότητα, μέρος της οποίας πιθανότατα να περάσει στο σύστημα, τοποθετούμενη σε εισηγμένες που έχουν μείνει πίσω, που αποτιμώνται χαμηλότερα.

Τεχνικά η ανθεκτικότητα της περιοχής των 900-910 ως αντίσταση δεν αποκλείεται να ενεργοποιήσει πωλήσεις σε μετοχές που έχουν υπεραποδώσει -σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο η εύλογη διόρθωση φθάνει μέχρι τις 880 και επουδενί χαμηλότερα των 860 μονάδων.

Η πιθανή μετακύλιση ρευστότητας/θέσεων σε τίτλους με υποαπόδοση θα δημιουργήσει συνθήκες συσσώρευσης πέριξ των 890-900/910 για αυτές τις συνεδριάσεις, συνεκτιμώντας τη λήξη της σειράς Νοεμβρίου στα Παράγωγα, την Παρασκευή.

Ενα μικρό discount διαμορφώνεται για τα 821 ΣΜΕ τρέχοντος (στο μείον 0,41%) και τα 477 επόμενου (στο μείον 0,59%).

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v