Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Μπαμ και... κάτω προ των 900 μονάδων

Ο ΓΔ ξεκίνησε δυναμικά αλλά στο τέλος έκλεισε στο κόκκινο, αδυνατώντας να υπερβεί το ψυχολογικό όριο των 900 μονάδων. Θετικό κλείσιμο για Τέρνα Ενεργειακή για Πειραιώς, Coca Cola.

Χρηματιστήριο: Μπαμ και... κάτω προ των 900 μονάδων

Περιθώρια για πιο αργή αύξηση των επιτοκίων βλέπουν αξιωματούχοι της Fed, μετά τη δημοσίευση των στοιχείων για τον πληθωρισμό Οκτωβρίου, που δημιούργησαν επενδυτική ευφορία χθες το βράδυ στην Wall Street.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Dow Jones σημείωσε την καλύτερη ημερήσια επίδοση από τον Μάιο του 2020, ενώ τις καλύτερες επιδόσεις τους, σε ημερήσια βάση, κατέγραψαν τόσο ο S&P 500, όσο και ο Nasdaq, ενώ το πανηγυρικό κλίμα μεταφέρθηκε σήμερα το πρωί στην Ασία.

Σαφώς πιο επιφυλακτική η κίνηση στις κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, καθώς οι περισσότεροι των αναλυτών εκτιμούν πως “το σκηνικό είναι διαφορετικό στην Γηραιά Ήπειρο”.

“Η ύφεση θα χτυπήσει ισχυρές Οικονομίες της Ευρώπης” όπως επεσήμαναν οι διευθύνοντες σύμβουλοι της Eurobank, Φωκίων Καραβίας, και της Εθνικής Τράπεζας, Παύλος Μυλωνάς. Το πρόβλημα εντοπίζεται στην “ατμομηχανή” της Ευρωπαϊκής Οικονομίας, την Γερμανία, στην οποία η ύφεση εκτιμάται ότι θα βαθύνει κι άλλο τους επόμενους μήνες.

Ερχόμενοι στα δικά μας, την ένταξη της μετοχής της Τέρνα Ενεργειακής (+3,27%) στον MSCI Standard Greece (και τη διαγραφή από τον Small Cap) ανακοίνωσε ο Οίκος, στο πλαίσιο της αξιολόγησης που διενήργησε. Πλέον o δείκτης Standard θα περιλαμβάνει τις ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Eurobank, Alpha Bank, Εθνική, Μυτιληναίο, Jumbo, ΔΕΗ και Tέρνα Ενεργειακή, με την τελευταία να μπαίνει στον δείκτη από την 1η Δεκεμβρίου 2022.

Υπενθυμίζεται ότι το Χ.Α., μαζί με την Morgan Stanley, στις 28 και 29 Νοεμβρίου, θα πραγματοποιήσουν στο Λονδίνο το Ελληνικό Επενδυτικό Συνέδριο, με παρουσία του Πρωθυπουργού, αλλά και χωρίς παρουσία δημοσιογράφων και Κοινού.

Από εκεί και πέρα, θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι, ανεξάρτητα από το τελικό πρόσημο, η σημερινή συνεδρίαση έφερε σε δύσκολη θέση τους πρωινούς αγοραστές, που έσπευσαν να πάρουν θέσεις στα πρωινά υψηλά, όμως μία προσεκτική ματιά στην συναλλακτική ροή θα μπορούσε, εύκολα, να παρατηρήσει το “ξεφόρτωμα” που έλαβε χώρα την πρώτη ώρα, όταν και σημειώθηκαν τα υψηλά ημέρας.

Έτσι κάποια χαρτοφυλάκια με γρήγορα αντανακλαστικά, εκμεταλλεύτηκαν το θετικό ξεκίνημα και “ξεφόρτωσαν χαρτιά”, με αποτέλεσμα την ευδιάκριτη και κατά κάποιο τρόπο “αφύσικη” αύξηση του τζίρου.

Είναι απόλυτα ενδεικτικό, ότι το πρώτο ημίωρο τις συνεδρίασης ολοκληρώθηκε με τζίρο 10,6 εκατ. (0,1 εκατ. οι προσυμφωνημένες συναλλαγές – ΟΤΟΕΛ) και η πρώτη ώρα με τζίρο 21,2 εκατ. (0,7 εκατ. τα “πακέτα” – ΟΤΟΕΛ, ΑΛΦΑ), για να κατέβουν οι συναλλακτικοί ρυθμοί αισθητά στη συνέχεια.

Μικτή η εικόνα, όσον αφορά τις διαθέσεις των αποδόσεων, στην Αγορά ομολόγων, όπου σημειώνονται αυξητικές τάσεις για τους Ευρωπαίους Εκδότες.

Πιο συγκεκριμένα, στο 4,33% υποχωρεί η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους ομολόγου, στο 3,91% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, ενώ στο 4,51% επιστρέφει η απόδοση του Ελληνικού 10ετους Κρατικού τίτλου.

Μένοντας στους Κρατικούς τίτλους, τη Δευτέρα 14/11/2022 θα διενεργηθεί έκτακτη δημοπρασία για την επανέκδοση ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου, σταθερού επιτοκίου 1,75%, λήξης 18 Ιουνίου 2032. Το ποσό που θα δημοπρατηθεί θα είναι έως 200 εκατ. ευρώ Σκοπός της επανέκδοσης είναι η παροχή επιπλέον ρευστότητας, στη συγκεκριμένη ομολογιακή έκδοση.

Επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 910,38 (+1,27%) και 894,99 μονάδων (-0,44%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 896,13 (-0,28%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 897,78 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,13%.

Ο τζίρος στα 86,6 εκατ., από τα οποία τα 9,5 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΤΟΕΛ, ΑΛΦΑ, ΜΟΤΟ, ΤΕΝΕΡΓ, ΜΥΤΙΛ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΟΠΑΠ), ενώ ΤΕΝΕΡΓ, ΑΛΦΑ, ΕΥΡΩΒ, ΕΤΕ, ΟΤΕ, και ΠΕΙΡ απασχόλησαν το 63% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 86,6 εκατ., τα 81,2 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.

Από εκεί και πέρα και η εβδομάδα που ολοκληρώθηκε αποδείχθηκε ανοδική, δίνοντας εβδομαδιαία κέρδη 2,12% για τον Γενικό Δείκτη. Στο ίδιο διάστημα, ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών σημείωσε κέρδη 4,12%. Από την αρχή του χρόνου ο ΓΔ καταγράφει κέρδη 0,50% και ο ΔΤΡ κέρδη 11,59%.

Να σημειωθεί ότι οι έξι συνεχόμενες ανοδικές εβδομάδες, αποτελούν ρεκόρ 20 μηνών και παραπέμπουν στο διάστημα 19/3/2021 έως και 29/4/2021, όταν και πάλι ο ΓΔ είχε συμπληρώσει “εξαρέ” ανοδικών εβδομάδων.

Περιήγηση στους “πάνω ορόφους” της Αγοράς

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (8,7), ακολουθούμενη από ΟΤΕ (6,9), ΟΠΑΠ (4,7), Eurobank (4), Εθνική (3,5), ΔΕΗ (2,4), Μυτιληναίο (2,4), Alpha Bank (2,3), ΤΕΝΕΡΓ (2,2), Ελ. Πετρέλαια (2,1), Jumbo (2) και Motor Oil (2 δισ. ευρώ).

Από τις Βαρύδεικτες Τραπεζικές μετοχές, μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε η Πειραιώς, ενώ και τα δύο πρόσημα άλλαξαν Alpha Bank, Εθνική και Eurobank.

Όλοι ανεξαιρέτως η παραπάνω τίτλοι, υποχώρησαν σημαντικά από τα υψηλά ημέρας.

Πιο συγκεκριμένα, η μετοχή της ΑΛΦΑ (-1,16%), σημείωσε υψηλό ημέρας στα 1,01 ευρώ (+2,50%), της ΕΤΕ (+0,29%), στα 3,896 ευρώ (+1,64%), της ΕΥΡΩΒ (-1,38%), στα 1,107 ευρώ (+1,56%) και της ΠΕΙΡ (+2,90%), στα 1,418 ευρώ (+5,39%).

Και τα δύο πρόσημα άλλαξε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, που κινήθηκε μεταξύ 653,81 (+1,54%) και 636,81 μονάδων (-1,10%). Πριν τις τελικές δημοπρασίες βρέθηκε στις 641,04 (-0,44%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 641,54 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,36%.

Ο ΔΤΡ έχει δώσει ημερήσιο σήμα επανατοποθετήσεων, το οποίο ακυρώνεται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 591 μονάδων. Όσο ο εν λόγω δείκτης δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 616 - 591, ή της ζώνης 584 - 567, μέσα στην οποία συνωστίζονται οι ΚΜΟ 200 ημερών, μπορεί να ελπίζει σε κίνηση προς τις 655, με απώτερο στόχο τις 752 μονάδες.

Μένοντας στον κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, “την πώληση χαρτοφυλακίου με δάνεια (κυρίως στεγαστικά), τα οποία έχουν ρυθμιστεί, βάσει του Νόμου Κατσέλη, προωθεί η doValue Greece, ως servicer της τιτλοποίησης ‘Cairo’. Το project ‘Suez’, όπως ονομάζεται, αφορά σε δάνεια ονομαστικής απαίτησης 279 εκατ. ευρώ, που ανήκουν σε 1880 δανειολήπτες”.

Καμία σχέση με την πρωινή, δεν έχει η τελική εικόνα και στο ταμπλώ του μη Τραπεζικού 25αρη, όπου με θετικό πρόσημο ξεχώρισαν μόνο οι ΑΡΑΙΓ (+2,43%), ΒΙΟ (+0,26%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+0,94%), ΕΕΕ (+1,38%), ΕΛΧΑ (+1,96%), ΚΟΥΕΣ (+5,64%) και ΤΕΝΕΡΓ (+3,27%).

Να σημειωθεί ότι στα πρωινά υψηλά, δεν υπήρχε τίτλος του FTSE25 που να μην καταγράφει μικρά, ή μεγαλύτερα κέρδη.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Μαρίας Μόσχου, “μάχη’ προκειμένου να αυξήσει το μερίδιό του στη σταθερή τηλεφωνία δίνει ο ΟΤΕ, προχωρώντας σε επιθετική εμπορική πολιτική, κάτι που αναμένεται να συνεχίσει και το 4ο τρίμηνο του 2022, αλλά και το 2023. Την ίδια στιγμή, ο Όμιλος καταγράφει αύξηση 43% σε ετήσια βάση στα έσοδα από έργα τεχνολογίας, πληροφοριών και επικοινωνίας (ICT). Ο chief officer χρηματοοικονομικών θεμάτων Ομίλου ΟTΕ, Μπάμπης Μαζαράκης, κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης που παρουσίασε τα οικονομικά αποτελέσματα του 3ου τριμήνου σε αναλυτές, τόνισε ότι η πτώση στα έσοδα στη σταθερή τηλεφωνία προέρχεται κυρίως από τις προσπάθειες να ενισχύσουν τα μερίδιά τους στις ευρυζωνικές συνδέσεις, όπου και πήραν το μεγαλύτερο μέρος της Αγοράς”.

Ο τίτλος του Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών (-1,64%) συμπλήρωσε δεύτερη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση. Το ημερήσιο “stop long” στα 15,44 ευρώ και οι πρώτες αντιστάσεις στα 16,13 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 16,64 ευρώ (απλός ΚΜΟ 200 ημερών).

Από την άλλη και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου, “ο διευθύνων σύμβουλος της Helleniq Energy, Ανδρέας Σιάμισιης, μιλώντας στους αναλυτές, μετά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του γ’ τριμήνου, τόνισε ότι ‘είναι τα καλύτερα στοιχεία τόσο σε επίπεδο τριμήνου, όσο και 9μήνου, που έχω δει στην 20ετη θητεία μου στον Όμιλο’. Ο ίδιος υπογράμμισε τις υψηλές προσδοκίες για το επόμενο τρίμηνο. ‘Αν και μπορεί να μην είναι αντίστοιχο των δύο προηγούμενων τριμήνων, ωστόσο, θα συνεισφέρει στα συνολικά καλά ετήσια αποτελέσματα’, ανέφερε. Με αυτά τα δεδομένα, ο CEO της Εταιρείας προσβλέπει και σε ένα αντίστοιχα θετικό 2023”.

Ο καθαρός δανεισμός μειώθηκε στα 1,58 δισ. ευρώ, λόγω των αυξημένων λειτουργικών ταμειακών ροών και των εσόδων από την πώληση της ΔΕΠΑ Υποδομών. Σε συζητήσεις για εξαγορές στην πράσινη ενέργεια αναφέρει πως βρίσκεται η εταιρεία.

Με πλαγιοανοδικές διαθέσεις από τα 6,42 ευρώ (κλείσιμο 3/11) ο τίτλος των Ελ. Πετρελαίων (-0,29%), που παραμένει σε ημερήσιο “long” όσο δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 6,03 ευρώ και με ενδιάμεση στήριξη στα 6,68 – 6,54 ευρώ (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών). Η επόμενη αντίσταση στα 7,20 ευρώ.

Εν τω μεταξύ και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Στεφ. Κοτζαμάνη, “η Διοίκηση της TITC εξέφρασε την αισιοδοξία της για περαιτέρω ανοδική πορεία του Ομίλου, τόσο κατά το τελευταίο τρίμηνο του έτους, όσο και για το 2023, αναγνωρίζοντας το έντονα ευμετάβλητο διεθνές περιβάλλον που επικρατεί και εστιάζοντας στη μέχρι τώρα υποχώρηση του ενεργειακού κόστους, σε σχέση με τα υψηλά που κατέγραψε το φετινό Καλοκαίρι, στις επενδύσεις που υλοποιήθηκαν και θα υλοποιηθούν φέτος (ιδίως σε ΗΠΑ και Ελλάδα) και αναμένεται να επηρεάσουν πτωτικά το λειτουργικό κόστος του επόμενου έτους, στην ισχυρή διεθνή ζήτηση που εξακολουθεί να παρατηρείται στις περισσότερες Αγορές στις οποίες δραστηριοποιείται ο Όμιλος και στις αυξήσεις των τιμών πώλησης, με τον Όμιλο να έχει προχωρήσει σε ανατιμήσεις ήδη μέσα στον Οκτώβριο. Πέραν αυτών, η Διοίκηση εκτίμησε ότι θα υποχωρήσει ο καθαρός Τραπεζικός δανεισμός έως το τέλος του 2024 (στα 912 εκατ. ευρώ στις 30/9/2022), σημειώνοντας ότι δεν υπάρχουν ανάγκες αποπληρωμής δανείων μέσα στην επόμενη διετία και πως το 80% των υποχρεώσεων αυτών είναι είτε σταθερού επιτοκίου, είτε ‘κλειδωμένου’ κόστους, μέσα από εργαλεία της προθεσμιακής Αγοράς”.

Ο τίτλος της TITC (-1,68%) είναι σε ημερήσιο “long” με “stop” στα 11,00 ευρώ και με την επόμενη αντίσταση να εντοπίζεται στα 12,03 – 12,05 ευρώ (στριμώχνονται οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών).

Χωρίς να έλθει σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο, κινήθηκε η μετοχή της Quest (+5,64%), συμπληρώνοντας δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση και αυξάνοντας σημαντικά τον όγκο συναλλαγών. Η μετοχή βρέθηκε να αναρριχάται μέχρι τα 4,555 ευρώ (+9,36%), παίρνοντας ανοδικά “καύσιμα” από τις φήμες που θέλουν συστημική Τράπεζα να παίρνει ποσοστό σε Εισηγμένη Εταιρεία Πληροφορικής. Η μετοχή έχει γυρίσει σε ημερήσιο “long” με “stop” τα 3,945 ευρώ και με την επόμενη αντίσταση να εντοπίζεται στα 4,61 – 4,93 ευρώ (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών).

Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες αποδόσεις από την αρχή του χρόνου, προηγείται η EX (+155,64%), ακολουθούμενη από ΥΑΛΚΟ (+132%), ΠΡΔ (+55,37%), ΤΕΝΕΡΓ (+41,75%), ΜΑΘΙΟ (+40,12%), ΕΤΕ (+31,11%) και ΕΛΛΑΚΤΩΡ (+30,25%).

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις

Η Π. Πετρόπουλος (-1,72%), μετά την απόφαση να αποκλειστεί από τον διαγωνισμό για τα 250 λεωφορεία η BYD, την οποία αντιπροσωπεύει, δηλώνει ότι επιφυλάσσεται για την άσκηση παντός νομίμου δικαιώματός της, για την υπεράσπιση των συμφερόντων της.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Πέννυς Κούτρα, “την πώληση της συμμετοχής του ύψους 20,5% στην Εταιρεία ‘Γέφυρα ΑΕ’, η οποία αποτελεί την παραχωρησιούχο εκμετάλλευσης της Γέφυρας Ρίου - Αντιρρίου επιβεβαίωσε ο πρόεδρος του Ομίλου Άβαξ (+0,27%), Χρ. Ιωάννου, στο ‘Euro2day.gr’. Η μεταβίβαση του εν λόγω ποσοστού μάλιστα προς τους υπόλοιπους βασικούς Μετόχους της Κοινοπραξίας που ελέγχει την Παραχώρηση (Vinci 57,45% και Άκτωρ Παραχωρήσεις 22,02%) αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος Νοεμβρίου”.

Από εκεί και πέρα, τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για Cenergy (+3,45%).

Βγήκε μικρό “bid” σε ΕΛΒΕ (+5,81%), Lavipharm (+3,46%), Sato (+2,63%) και ΒΙΣ (+17,86%).

Δεν έπεισαν οι αγοραστές σε ΣΠΥΡ (+7,59%), ΑΒΕ (+3,11%), ΛΟΥΛΗ (+2,75%), ΚΟΡΔΕ (+2,29%), ΕΛΣΤΡ (+2,16%), ΚΥΡΙΟ (+0,98%), ΠΑΙΡ (+4,42%) και ΡΕΒΟΙΛ (+2,85%).

Αύξησαν συναλλαγές Fourlis (+4,35%), Performance (+2,41%) και Πλ. Θράκης (+7,86%).

Τελευταίο αρνητικό κλείσιμο στις 4/11 για Entersoft (+5,38%) και στις 3/11 για Ευρωσυμβούλους (+0,31%).

Κινήσεις κατοχύρωσης κερδών σε ΟΤΟΕΛ (-1,23%).

Παρουσία πωλητών σε ΥΑΛΚΟ (0%), ΜΕΣΟΠ (-10%), ΣΑΝΜΕΖΖ (-4,60%), ΜΕΡΚΟ (-4,80%), ΕΒΡΟΦ (-8,82%), ΓΕΒΚΑ (-3,17%), ΠΡΟΝΤΕΑ (0%), ΜΟΥΖΚ (-2,56%), ΑΣΤΑΚ (-2,40%), ΕΧ (-2,30%), ΑΤΤ (-0,91%), ΦΒΜΕΖΖ (-2,22%) και ΚΡΕΚΑ (-3,51%).

Σε χαμηλά 19 μηνών η ΦΡΙΓΟ (-6,43%).

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Ο Γενικός Δείκτης έχει δώσει ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή χαμηλότερα των 857 μονάδων. Όσο δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 865 - 858 (συγκλίνουν οι ΚΜΟ 200 ημερών), δεν μπορεί να αποκλειστεί κίνηση προς τις 895 - 900, 902 – 908, 944 (gap) και 973 μονάδες.

Ημερήσιο αγοραστικό σήμα και από τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή χαμηλότερα των 2080 μονάδων. Όσο δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 2091 - 2071 (συγκλίνουν οι ΚΜΟ 200 ημερών) και των 2130, θα ελπίζει σε κίνηση προς τις 2186 και 2200 μονάδες. Σε αντίθετη περίπτωση, αν διασπαστεί η στήριξη των 2080, ή των 2068, δεν μπορεί να αποκλειστεί η επαναδοκιμασία των 2000 μονάδων.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

“Η επενδυτική ψυχολογία στην εγχώρια αγορά να υποστηρίζεται και από τις ισχυρές ανακοινώσεις αποτελεσμάτων”, εκτιμά η Eurobank Equities.

“Το Χ.Α. σε θετικό έδαφος, από την αρχή του χρόνου, λόγω της βελτιωμένης επενδυτικής ψυχολογίας στο εξωτερικό και τα καλύτερα των εκτιμήσεων αποτελέσματα. Η Τέρνα Ενεργειακή στο επίκεντρο, λόγω της εισόδου της στον MSCI Greece Standard”, επισημαίνει η Piraeus Securities.

“Η Αγορά θα κινηθεί υψηλότερα, υποστηριζόμενη από το διεθνές ράλι, την είσοδο της Τέρνα Ενεργειακής στον MSCI και τα ισχυρά εταιρικά αποτελέσματα”, όπως εκτιμά η Eroxx Sec.

“Τα ισχυρά αποτελέσματα από ένα σημαντικό αριθμό Εταιρειών της υψηλής κεφαλαιοποίησης, η είσοδος της Τέρνα Ενεργειακής στον MSCI και το ισχυρό momentum των Ξένων Αγορών, ίσως αυξήσουν το αγοραστικό ενδιαφέρον”, πιθανολογεί η Beta Sec.

“Μετά τα χαμηλότερα των εκτιμήσεων μεγέθη του πληθωρισμού Οκτωβρίου των ΗΠΑ πυροδοτήθηκε ένα μίνι ράλι τιμών στους βασικούς διεθνείς μετοχικούς δείκτες, που συμπαρέσυρε και τον ΓΔΧΑ σε μικρότερο βαθμό. Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία η FED θα πρέπει να επιβραδύνει τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων, ξεκινώντας κιόλας από τον Δεκέμβριο. Στο εσωτερικό και συγκεκριμένα στο μέτωπο των αποτελεσμάτων, τα δεδομένα δείχνουν ότι παραμένουμε σταθερά σε μία δυναμική βελτίωση των μεγεθών σε όλους του κλάδους, παρά τις αντίξοες διεθνείς συνθήκες που επικρατούν. Επιπλέον, θετική έκπληξη αποτελεί η είσοδος της Τέρνα Ενεργειακής στον MSCI Standard Greece. Σε αυτό το πλαίσιο, ο ΓΔΧΑ είναι εξαιρετικά πιθανό να δοκιμάσει την ανοδική διαφυγή προς τα προηγούμενα υψηλά των 950 μονάδων. Αξίζει να αναφέρουμε ότι ο πληθωρισμός Οκτωβρίου (τελική μέτρηση) στην Γερμανία κινήθηκε πάνω στις εκτιμήσεις”, επισημαίνει η Leon Depolas Sec.

“Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με θετικό πρόσημο για 6η συνεχόμενη εβδομάδα και βρίσκεται στα επίπεδα των 900 μονάδων, με την συναλλακτική δραστηριότητα να κυμαίνεται σε ένα εύρος €48 – 72 εκατ. ημερησίως. Τεχνικά ο RSI βρίσκετε σε υπεραγορασμένα επίπεδα, ενώ η επόμενη σημαντική αντίσταση εντοπίζεται στα επίπεδα των 950 μονάδων. Η απόδοση του Ελληνικού δεκαετούς ομολόγου υποχώρησε αυτή την εβδομάδα στα επίπεδα του 4,5%. Τα μέχρι τώρα οικονομικά αποτελέσματα που έχουν ανακοινωθεί από τις Εισηγμένες Εταιρείες, σε γενικές γραμμές, θεωρούνται ιδιαίτερα ικανοποιητικά, γεγονός που συνεισφέρει στο θετικό momentum της Αγοράς. Δευτέρα 14/11: ανακοίνωση στοιχειών βιομηχανικής παραγωγής της Ευρωζώνης, καθώς και το μηνιαίο report του OPEC. Τρίτη 15/11: ανακοινώνεται το ΑΕΠ της Ευρωζώνης. Πέμπτη 17/11: ανακοίνωση αποτελεσμάτων 3ου τριμήνου της Cenergy. Δημοσίευση στοιχείων του CPI της Ευρωζώνης. Τα μακροοικονομικά στοιχεία που θα ανακοινωθούν για την Ευρωζώνη την επόμενη εβδομάδα, ενδεχομένως να αυξήσουν την μεταβλητότητα στις Αγορές”, εκτιμά η Merit Sec.

“Έξι συνεχόμενες ανοδικές εβδομάδες συμπλήρωσε ο Γενικός Δείκτης, ο οποίος δοκίμασε να περάσει σε θετικό έδαφος από την αρχή του έτους την εβδομάδα που πέρασε. Η άνοδος της Αγοράς βρήκε ‘πάτημα’ στα καλύτερα των αναμενομένων στοιχεία του πληθωρισμού Οκτωβρίου στις ΗΠΑ και στην προσδοκία επιβράδυνσης της αύξησης, ή σταθεροποίησης των επιτοκίων κατά την επόμενη συνεδρίαση της FED, σύμφωνα με την άποψη του Μάνου Χατζηδάκη.

Ειδικότερα στο εξωτερικό, η υποδοχή των στοιχείων ήταν ιδιαίτερα θερμή από τους επενδυτές, καθώς η Αγορά ήταν αρνητικά φορτισμένη από τις συνεχείς και σημαντικές αυξήσεις, αλλά και από τα στοιχεία επιβράδυνσης της Οικονομίας.

Το ζητούμενο πλέον είναι η αρχή που έγινε στην αποκλιμάκωση του ρυθμού ανόδου του πληθωρισμού, να αποκτήσει τάση στην επόμενη ανακοίνωση των στοιχείων του Νοεμβρίου που είναι προγραμματισμένη στις 13 Δεκεμβρίου, μία ημέρα πριν την τελευταία συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής για το 2022 της FED.

Στο ενεργητικό της εβδομάδας που πέρασε καταγράφεται και η προσθήκη της Τερνα Ενεργειακής στην σύνθεση του MSCI Global Standard, ανεβάζοντας το αποτύπωμα του Χ.Α. σε δείκτες ευρείας παρακολούθησης, από Διεθνή Επενδυτικά Κεφάλαια.

Πέρα όμως από τα διεθνή μάκρο, η κίνηση του Γενικού Δείκτη υποστηρίχθηκε από τα εξαιρετικά εταιρικά αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν την εβδομάδα που πέρασε.

Οι Τράπεζες έδειξαν ένα ισχυρό τρίτο τρίμηνο, από τα καλύτερα των τελευταίων πέντε ετών, με το οργανικό επαναλαμβανόμενο εισόδημα να “σκαρφαλώνει” στα 956 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 16,8% σε σχέση με το β’ τρίμηνο του 2022, ενώ όλες οι Τράπεζες ήταν κερδοφόρες, εμφανίζοντας συνολική τελική γραμμή κοντά στα 500 εκατ. ευρώ, με μονοψήφιες μη εξυπηρετούμενες εκθέσεις.

Παράλληλα, η “αναγκαστική” ανοδική αναθεώρηση των στόχων, λόγω της υπέρβασής τους από το 9μηνο, έδωσε λόγους υποστήριξης των αποτιμήσεων, βάζοντας στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος τον Τραπεζικό κλάδο. Παράλληλα τα Ελληνικά Πετρέλαια και η Aegean ανακοίνωσαν μεγέθη τα οποία ήδη αποτελούν ρεκόρ χρήσης όλων των εποχών, τα οποία ήρθαν να προστεθούν στις ήδη ανακοινώσεις ρεκόρ των Autohellas και Μυτιληναίου, αλλά και στα ικανοποιητικά αποτελέσματα των TITC, ΟΤΕ και Coca Cola.

Τα εταιρικά αποτελέσματα συνεχίζουν να υποστηρίζουν τις αποτιμήσεις, δημιουργώντας επιμέρους ενδιαφέρον, καθώς οι Εισηγμένες δείχνουν όχι μόνο ανθεκτικές στις δύσκολες οικονομικές συνθήκες, αλλά και ικανές να ανεβάσουν τις επιδόσεις τους, κρατώντας ισχυρό το στοιχείο της έκπληξης στα μεγέθη που ανακοινώνουν.

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης συνέχισε το ανοδικό του σερί έως τα επίπεδα των 900 - 910 μονάδων, τα οποία έχουν αποδειχθεί ιδιαίτερα ανθεκτικά για τους αγοραστές.

Η προσφορά είναι έντονη και το εν λόγω επίπεδο, εκτός του ότι συνιστά το σημείο καμπής για την απόδοση της χρονιάς, για το Γενικό Δείκτη, έχει τους ταλαντωτές βραχυπρόθεσμα σε υπερτιμημένες ζώνες, γεγονός που ενεργοποιεί αντανακλαστικά κατοχύρωσης κερδών, σε όλο σχεδόν το φάσμα της κεφαλαιοποίησης.

Επίσης συναντά την προηγούμενη κορυφή του Αυγούστου, όταν σχεδόν από το ίδιο σημείο εκκίνησης ο Γενικός Δείκτης είχε εξαντλήσει την ανοδική του κίνηση. Συμπερασματικά, θα αναμέναμε η διόρθωση που είναι σε εξέλιξη να έχει συνέχεια, αποφορτίζοντας τα υπερτιμημένα διαγράμματα πολλών Δεικτοβαρών τίτλων.

Το ανοδικό διάγραμμα του Γενικού Δείκτη έχει περιθώριο έως και τις 860 μονάδες για να μην χαλάσει, επίπεδο που συμπίπτει με τον ανερχόμενο κινητό μέσο των 200 ημερών.

Με χαμηλότερο ρυθμό συνεχίζονται οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων του γ’ τριμήνου την προσεχή εβδομάδα (Premia 16/11 και Cenergy 17/11), ωστόσο το αίτημα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για την ανακοίνωση των βασικών μεγεθών κερδοφορίας από όλες τις Εισηγμένες έως τις 15 Δεκεμβρίου, ενδεχομένως να πυκνώσει το ρυθμό των ανακοινώσεων από τις Εταιρείες της μικρομεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Κατά τα λοιπά, την Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί η έκτακτη συνέλευση της Ideal για την επιστροφή κεφαλαίου 12 λεπτών, μετά την πώληση της “3 cents” και της Intrakat για την ΑΜΚ κατά 100 εκατ. ευρώ.

Χωρίς την επιστροφή κεφαλαίου των 5 λεπτών θα διαπραγματεύεται η Attica Συμμετοχών την Τρίτη.

Στο εξωτερικό ξεχωρίζουν τα πρώτα στοιχεία για το ΑΕΠ γ’ τριμήνου της Ευρωζώνης και ο Δείκτης τιμών Παραγωγού στις ΗΠΑ την προσεχή Τετάρτη.

Την ερχόμενη Παρασκευή 18 Νοεμβρίου λήγουν τα Παράγωγα για τον μήνα Νοέμβριο” υπενθυμίζει ο υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.

Μια ματιά στις Διεθνείς Αγορές

Με απόλυτη επικράτηση των πωλητών, ολοκληρώθηκε η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Μικτά τα πρόσημα στην Ευρώπη και στις πρώτες ώρες των συναλλαγών στην Wall Street.

Αξιοσημείωτα κέρδη για Πετρέλαιο και Ευρώ.

Πάνω από τα $1765 ο Χρυσός, πάνω από τα $21,5 το Ασήμι.

Προς τα $16750 υποχωρεί το Bitcoin, προς τα $1240 το Ethereum.

Το Ανταλλακτήριο Κρυπτονομισμάτων FTX του Sam Bankman-Fried υποβάλει αίτηση πτώχευσης για το Κεφάλαιο 11 στις ΗΠΑ, σύμφωνα με δήλωση της Εταιρείας που δημοσιεύτηκε στο Twitter. Παράλληλα, ο ιδρυτής του ανταλλακτηρίου ανακοίνωσε την παραίτησή του από τη θέση. Νέος CEO στον Όμιλο διορίστηκε ο John J. Ray III, ενώ ο Sam Bankman-Fried θα παραμείνει στον Όμιλο για να βοηθήσει στην ομαλή μετάβαση. Η Χρηματιστηριακή του Bankman-Fried, Alameda Research, τίθεται επίσης σε προστασία από τους πιστωτές της, σύμφωνα με ανακοινώσεις στο λογαριασμό της Εταιρείας στο Twitter.

Ο διευθύνων σύμβουλος του μεγαλύτερου Ανταλλακτηρίου Κρυπτονομισμάτων στον Κόσμο, Changpeng Zhao, ιδρυτής του Binance, δήλωσε ότι “η Αγορά Ψηφιακών Περιουσιακών Στοιχείων, ύψους περίπου $1 τρισ. αντιμετωπίζει μια κρίση παρόμοια με το οικονομικό κραχ του 2008 και προειδοποίησε ότι περισσότερες Εταιρείες ενδέχεται να πτωχεύσουν τις επόμενες εβδομάδες”.

Οι τιμές καταναλωτή στη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 10,4% τον Οκτώβριο, σε ετήσια βάση, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία (Destatis). Το αποτέλεσμα ήταν σε ευθυγράμμιση με την προκαταρκτική ανάγνωση, ενώ επιταχύνθηκε από τον πληθωρισμό του Σεπτεμβρίου, ο οποίος ήταν στο 10%. Σε σύγκριση με έναν μήνα πριν, οι τιμές καταναλωτή σημείωσαν αύξηση 0,9% τον Οκτώβριο.

Η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου συρρικνώθηκε κατά 0,2% το τρίτο τρίμηνο, σε σύγκριση με το προηγούμενο. Οι οικονομολόγοι είχαν προβλέψει συρρίκνωση 0,5%, σύμφωνα με τη Refinitiv.

Η Κομισιόν εκτιμά ότι η Οικονομία της Ευρωζώνης θα αναπτυχθεί κατά 3,2% φέτος, περισσότερο από το 2,7% που προέβλεπε τον Ιούλιο, αλλά στη συνέχεια θα επιβραδυνθεί απότομα στο 0,3% το επόμενο έτος, πολύ κάτω από την πρόβλεψη του Ιουλίου για 1,4%.

Ο τριμηνιαίος δείκτης της MSCI (UK Quarterly Property Index), στη Βρετανία, που παρακολουθεί σπίτια, γραφεία και ακίνητα για εμπορική και βιομηχανική χρήση, σημείωσε βουτιά 4,3% το τρίμηνο Ιουλίου - Σεπτεμβρίου, καταγράφοντας τη χειρότερη επίδοση από το δεύτερο τρίμηνο του 2009.

“Οι επενδυτές της Credit Suisse θα πρέπει να προετοιμαστούν για ζημίες δισεκατομμυρίων δολαρίων, προτού το σαρωτικό σχέδιο αναδιάρθρωσης οδηγήσει την προβληματική Ελβετική Τράπεζα σε μέτρια κερδοφορία το 2025 κι αυτό μόνο εάν μπορέσει να ξεπεράσει τους απότομους κινδύνους”, σύμφωνα με τη Moody's.

Η Κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι, “δεν θεωρεί πλέον τη Ρωσία Οικονομία της Αγοράς εντός των ορίων των διαδικασιών αντιντάμπινγκ, απόφαση που της επιτρέπει να προχωρήσει στην επιβολή πολύ πιο υψηλών εισαγωγικών δασμών στα Ρωσικά Προϊόντα”.

Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης στις ΗΠΑ που καταρτίζει το Πανεπιστήμιο του Μίτσιγκαν, υποχώρησε στις 54,7 μονάδες τον Νοέμβριο, βουτώντας κατά 8,7% σε μηνιαία βάση και σε ετήσια κατά 18,8%.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Να σημειωθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση αφαίρεσε από τη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. 0,1 δισ. ευρώ.

Ανάπτυξη 6% στην Ελλάδα το 2022 και πληθωρισμό 10%, προβλέπει η Κομισιόν. “Το ενεργειακό κόστος βαραίνει ήδη στην οικονομία”, εκτιμά η Ευρ. Επιτροπή.

“Ελπίζουμε ότι το 2023 θα είναι μια χρονιά που θα είμαστε σε θέση να συνεχίσουμε να παράγουμε αξία για την Τράπεζα και τους μετόχους μας”, τόνισε η Διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς, στην τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων εννεαμήνου. Σε ερώτηση των αναλυτών για το ενδεχόμενο διανομής μερίσματος, τόνισε ότι “θα εξετάσουμε την κατάσταση το 2023 και θα προχωρήσουμε σε ενημέρωση της Αγοράς, με βάση τα ‘μαξιλάρια’ και την κερδοφορία που θα έχουμε”.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΠΕΙΡ, ΑΡΑΙΓ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΛΧΑ, ΚΟΥΕΣ και ΤΕΝΕΡΓ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι Alpha Bank, Motor Oil, ΔΕΗ, Ελλάκτωρ, Ελ. Πετρέλαια και Σαράντης.

Υποδεέστερη της αρχικής η τελική εικόνα με 65 ανοδικούς τίτλους, έναντι 60 πτωτικών, ενώ 12 τίτλοι τερμάτισαν τη συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 3%.

---ΧΠΑ

Με συνεδρίαση ελεγχόμενης διόρθωσης, ολοκληρώθηκε η εβδομάδα και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν μικρή υποχώρηση στο συμβόλαιο του δείκτη και σημαντική αύξηση στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (43.776 συμβόλαια).

Στα 4.086 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 4.518 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Νοέμβριος).

Στα 29 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 4 στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 1.298, 821 για τον Νοέμβριο, 477 για τον Δεκέμβριο και 0 για τον Ιανουάριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 2.183), κινήθηκε μεταξύ 2.180 και 2.219 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 25 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 3, 3 για τον Δεκέμβριο και 0 για τον Μάρτιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 647,25) κινήθηκε μεταξύ 647,25 και 649 μονάδων.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (5.000 Πειραιώς), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Alpha Bank (18.931), Εθνική (2.646), Eurobank (3.844), Πειραιώς (15.627), ΔΕΗ (860), ΓΕΚ (324), Lamda Development (119), Μυτιληναίο (215), Τέρνα Ενεργειακή (261), ΟΤΕ (294).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Alpha Bank 122.863, Πειραιώς 39.682, MIG 12.980, ΔΕΗ 26.209, Eurobank 13.666, Εθνική 20.070.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

            Position Holder                             Name of Issuer                NSP            Date

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,55%

 

2019-10-15

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 58.763.524 τεμ., (από 58.763.524 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 3.389.467 τεμ. (3.395.122), Eurobank 34.580.491 τεμ. (34.844.612), ΟΠΑΠ 1.451.113 τεμ. (1.451.294), Εθνική 10.165.983 τεμ. (10.231.983), ΟΤΕ 997.663 τεμ. (1.010.843), Πειραιώς 1.065.449 τεμ. (1.065.449).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v