Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Τα περιθώρια για ένα «year end rally»

Ζυγίζονται οι νέες ισορροπίες μετά από το σερί έξι ανοδικών εβδομάδων στο ΧΑ. Τι έδειξαν οι κινήσεις «ισχυρών παικτών» στις τελευταίες συνεδριάσεις. Οι μετοχές που βρίσκονται σε ρόλο οδηγού.

Χρηματιστήριο: Τα περιθώρια για ένα «year end rally»

Με 6 στις 6 σερί ανοδικές εβδομάδες για το Χρηματιστήριο Αθηνών ο Γενικός Δείκτης έφτασε στον πρώτο μεγάλο στόχο των αγοραστών, την περιοχή των 900 μονάδων.

Μάλιστα στη συνεδρίαση της Παρασκευής πραγματοποιήθηκαν αρκετές συναλλαγές έως τις 910,38 μονάδες για τον ΓΔ, έως τις 2.222,62 για τον FTSE 25, έως τις 653,81 για τον ΔΤΡ και έως τις 1.361,68 μονάδες για τον MidCap.

Οι ανωτέρω τιμές καθίστανται -πλέον- σημεία αναφοράς των long εν όψει της επόμενης προσπάθειας τους για συνέχιση του θετικού σερί, που την τελευταία εβδομάδα πραγματοποιήθηκε με την συνδρομή σημαντικών προσυμφωνημένων συναλλαγών ένδειξη εισόδου «ισχυρών χεριών» σε συγκεκριμένες μετοχές του δείκτη.

Με την προσοχή στις διεθνείς αγορές αλλά και τις εξελίξεις στο εσωτερικό η εβδομάδα, που ξεκινά αύριο Δευτέρα με την ανακοίνωση στοιχείων βιομηχανικής παραγωγής της Ευρωζώνης καθώς και τη μηνιαία αναφορά του ΟΠΕΚ. Μεθαύριο Τρίτη είναι η σειρά για το ΑΕΠ της Ευρωζώνης. Μάκρο στοιχεία, που συνδυαστικά με τα τελευταία της Fed και του πληθωρισμού των ΗΠΑ πιθανόν να αυξήσουν τη μεταβλητότητα στις αγορές, σύμφωνα με την εκτίμηση της Merit Sec.

Από τις 14.226,94 με εβδομαδιαία άνοδο 5,14% ο DAX, από τις 7.318,04 με οριακό 0,25% ο FTSE100 ενώ από τις 3.992,93 με θετική μεταβολή 4,89% ο S&P500.

Προετοιμάζοντας ένα year end rally οι long θα μπορούσε να θεωρηθεί η κατάσταση, όπως διαμορφώνεται στις αγορές, στην Wall Street μετά την «θετική ερμηνεία» που δόθηκε στα στοιχεία πληθωρισμού της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου. Στην εξίσωση υπεισέρχονται και τα τελευταία νέα από τις αγορές της Ασίας και δη της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας, της κινεζικής.

Ανοδική αντίδραση ή διόρθωση θα φανεί τις εβδομάδες, που ακολουθούν άμεσα μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου, που για το ΧΑ ένα σημαντικό ορόσημο είναι το Επενδυτικό Συνέδριο της ΕΧΑΕ στην έδρα της Morgan Stanley στο Λονδίνο-28-29 του μηνός. Για το Μάνο Χατζηδάκη (ΒΕΤΑ Sec) η άνοδος βρήκε πάτημα στα καλύτερα των αναμενόμενων στοιχεία του πληθωρισμού Οκτωβρίου στις ΗΠΑ, ενώ πέρα από τα διεθνή μάκρο η κίνηση του ΓΔ στηρίχθηκε στα εξαιρετικά εταιρικά αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν.

Οι συστημικές τράπεζες «έδειξαν» ένα δυνατό τρίτο 3μηνο- από τα καλύτερα των τελευταίων 5ετών, ενθαρρυντικά για την δύσκολη συνέχεια- και με την Πειραιώς στα 1,3845 με 7,33% να καταγράφει το μεγαλύτερο ποσοστό εβδομαδιαίας μεταβολής. Στα 1,075 (3,37%) η Eurobank, στα 3,844 (1,99%) η Εθνική και στα 0,974 (0,72%) η Alpha Bank. Mε θετική μεταβολή 31,11% για τον τίτλο της Εθνικής σημειώνεται η μεγαλύτερη μεταβολή για το 2022.

Παράλληλα HELENNiQ Energy, AEGEAN ανακοίνωσαν μεγέθη ρεκόρ συμπληρώνοντας Mytilneos, Autohellas ενώ καλά ήταν τα αποτελέσματα και των ΟΤΕ, Coca Cola HBC, TITAN Cement κ.ά.

Τα εταιρικά αποτελέσματα συνεχίζουν να υποστηρίζουν τις αποτιμήσεις, καθώς επιβεβαιώνεται η ανθεκτικότητα ενός μεγάλου μέρους των εισηγμένων στις επάλληλες κρίσεις, η ευελιξία-προσαρμοστικότητα των διοικήσεων, η εξωστρέφεια τους. Αλλωστε διανομές κερδών (μερίσματα, επιστροφές κεφαλαίου, επανεπένδυση μετοχών κ.λπ.) που ξεπερνούν τα 2,2 δισ. ενισχύσουν την ανωτέρω προσέγγιση.

Λήξη σειράς Νοεμβρίου στα Παράγωγα την Παρασκευή, με 821 ΣΜΕ τρέχοντος σε discount 0,41% και 477 ΣΜΕ Δεκεμβρίου επίσης σε discount 0,59% χωρίς ωστόσο ο αριθμός των Συμβολαίων ή το εύρος της απόκλισης να θεωρείται δεσμευτικό.

Τεχνικά η επιβεβαίωση της περιοχής 900-910 ως ανθεκτικής αντίστασης ενδεχομένως να οδηγήσει ορισμένους σε περαιτέρω μερικό «κλείδωμα» θέσεων (μηνός Νοεμβρίου) συνεκτιμώντας το ενεργητικό των Αμοιβαίων Κεφαλαίων στα 10,475 δισ. με τον Κώστα Σιαμπράκο να σημειώνει ότι ειδικά για τα Μετοχικά Α/Κ η μέση απόδοση είναι οριακά αρνητική (-1,52%) για το 2022 με εύρος απόδοσης από -8,85% έως και 3,11% για τα 42 Α/Κ της συγκεκριμένης κατηγορίας. Ωστόσο η εγχώρια θεσμική κοινότητα δεν διαδραματίζει -καιρό τώρα-καθοριστικό ρόλο στα της αγοράς και δη στα του τραπεζικού κλάδου και των 8-10 ισχυρών επιχειρηματικών ομίλων για αυτό και η απόδοση μετοχών με θέσεις αμερικανικών ή άλλων χαρτοφυλακίων να εμφανίζουν πολλαπλάσια απόδοση απ' ότι των θεσμικών. Σημαντικός ο ρόλος και των κωδικών, που ενεργούν μέσω Κύπρου και δευτερευόντως 2-3 εξωχώριων προορισμών.

Πρακτικά, έδαφος για μεγαλύτερες αποτιμήσεις υπάρχει, το πιθανότερο ξένα funds θα συνεχίσουν να επενδύουν στο Greek Bet- λόγους έχουν για να το κάνουν- αρκεί να συντηρηθεί το κλίμα στα διεθνή και στο εσωτερικό τόσο οι πολιτικές εξελίξεις όσο 2-3 μεγάλες συμφωνίες που αναμένονται να διευκολύνουν προς αυτή την κατεύθυνση.

Στα χαρακτηριστικά του «ελληνικού στοιχήματος» αναφέρεται ο Γιώργος Α. Σαββάκης σημειώνοντας το καρέ ευκαιριών και κινδύνων, ενώ ο Στέφανος Κοτζαμάνης «ακτινογραφεί» τα ελληνικά εταιρικά ομόλογα.

Αύριο Δευτέρα πραγματοποιείται η έκτακτη Γ.Σ της Ideal Holdings για την επιστροφή κεφαλαίου 0,12/μτχ., η Γ.Σ της Intrakat, ενώ Premia και Cenergy Holdings ανακοινώνουν μεγέθη στις 16 και 17/11 αντίστοιχα.

Τεχνικά, για να παραμείνει ενεργή η ανοδική φορά (από τα τελευταία χαμηλά/αρχές Οκτωβρίου) θα πρέπει σε ενδεχόμενη διόρθωση να μην διαρραγεί η στήριξη των 860 μονάδων (περιοχή, που συμπίπτει με τον ανερχόμενο ΚΜΟ 200 ημερών).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v