Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Ισορροπεί στις παρυφές των 900 μονάδων

Σε στενό εύρος διακύμανσης ο Γενικός Δείκτης, περιορισμένος ο τζίρος. Αγοραστές σε ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ, απώλειες για ΟΤΕ, Τέρνα Ενεργειακή και Εθνική, long τάση για Viohalco.

Χρηματιστήριο: Ισορροπεί στις παρυφές των 900 μονάδων

Σε υποτονικό κλίμα εξελίσσεται η συνεδρίαση, από Φρανκφούρτη, Λονδίνο, μέχρι το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Από 0,41% χαμηλότερα τα futures του S&P500 στη Wall Street, στις 14.278 (0,38%) ο DAX, στις 7.347 (0,40%) ο FTSE100 και πέριξ των 900 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη.

Σε στενότατο εύρος μόλις 4 μονάδων η διακύμανση για τον ΓΔ, με την αξία συναλλαγών σε χαμηλά μεγέθη, μακράν λιγότερα του μέσου όρου της προηγούμενης εβδομάδας. Ενδεικτικό το γεγονός πως ο μέσος ωριαίος τζίρος δεν ξεπερνά τα 5 εκατ. (!), καταδεικνύοντας την επιφυλακτικότητα των εγχώριων και τη στάση αναμονής (ή και αποχής) των ξένων διαχειριστών.

Πέριξ των 900 μονάδων η διακύμανση για τον ΓΔ σε μία λίγο-πολύ προεξοφλημένη στάση, μετά τη σημαντική ανοδική αντίδραση από τα τελευταία χαμηλά της αγοράς, στις αρχές Οκτωβρίου.

Χωρίς σημαντικές εξελίξεις για εισηγμένες της μεγάλης κεφαλαιοποίησης -με την αναμονή να συνεχίζεται για τα 1-2 κυοφορούμενα deals-, οι επενδυτές επιλέγουν την αποχή από τη συμμετοχή. Στάση που εν μέρει αποδίδεται και στις πολιτικές εξελίξεις, όπου το θερμόμετρο της αντιπαράθεσης κυβέρνησης - αντιπολίτευσης (αξιωματικής) «χτυπά κόκκινο».

Αποκαλύψεις της τελευταίας στιγμής φέρουν την ΕΥΠ να έχει αγοράσει το Predator από το 2019, εξέλιξη που αναμένεται να ανεβάσει κι άλλο την ένταση στο πολιτικό πεδίο. Εύλογη η επιφυλακτικότητα επενδυτών, επιχειρηματιών, παραγόντων της αγοράς για το πώς ακριβώς θα ενεργήσει η κυβέρνηση (όσον αφορά στην πίεση, στον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών κ.λπ.), τι θα γίνει με εμβληματικούς διαγωνισμούς (λ.χ. Αττικής Οδού), μετά μάλιστα την απόφαση του πρωθυπουργού να ματαιώσει την σχετική διαδικασία για τον λιμένα Αλεξανδρούπολης.

Σε αυτό το περιβάλλον, οι επιχειρηματίες, βασικοί μέτοχοι ετοιμάζονται για το Επενδυτικό Συνέδριο της ΕΧΑΕ, γνωρίζοντας εκ των προτέρων πως η πολιτική παράμετρος θα είναι πολύ ψηλά στην ατζέντα των ξένων. Με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει επί της ουσίας για την αγορά, τις εισηγμένες που θα συμμετάσχουν.
Από αυτή την άποψη, η στάση ξένων και Ελλήνων μάλλον φυσιολογική θα πρέπει να θεωρηθεί, με τους λιγοστούς ενεργούς επενδυτές να περιορίζονται σε μετρημένα επιμέρους.

Σε ΔΕΗ (6,405), ΟΠΑΠ (12,83) η πιο εμφανής παρουσία των αγοραστών, σε αντίθεση με ΟΤΕ (15,59), ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (19,18), Εθνική (3,811) όπου οι πωλητές έχουν μικρό προβάδισμα.

Στα 17,97 ευρώ η Motor Oil, στα 3,075 η Cenergy Holdings, στα 3,905 η Viohalco, με την τελευταία να δείχνει διαγραμματικά σε long τάση.

Συντηρείται σε υψηλά επίπεδα το ενδιαφέρον για τη μετοχή της Epsilonet (στα 6,32 με 10,88%), πρώτη από τις 58 στη σχετική κατάταξη.

Με απώλειες 43 και χωρίς μεταβολή 63 μετοχές.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v