Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Εκτόξευση τζίρου, πάγωμα ΓΔ

Στα 284 εκατ. ευρώ ανέβασε τον τζίρο το rebalancing του MSCI. Πτώση για ΓΕΚ Τέρνα-ΤΕΝΕΡΓ αλλά και για Πειραιώς, ΔΕΗ. Ανοδική κίνηση για ΕΤΕ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Jumbo και Quest.

Χρηματιστήριο: Εκτόξευση τζίρου, πάγωμα ΓΔ

Επιφυλακτικά ανοδικά κινούνται τα κύρια Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια, καθώς οι επενδυτές τιμολογούν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη, τα οποία θα καθορίσουν σε σημαντικό βαθμό τις επόμενες κινήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ενώ η προσοχή είναι στραμμένη και στην αναμενόμενη ομιλία Πάουελ, για την Αμερικανική Οικονομία.

Πιο συγκεκριμένα, ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ευρωζώνη υποχώρησε το Νοέμβριο στο 10%, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση της Eurostat, από το υψηλό ρεκόρ του 10,6% τον Οκτώβριο και χαμηλότερα των εκτιμήσεων των αναλυτών, που έβλεπαν πληθωρισμό 10,4%.

Συνεδρίαση δύο όψεων, αυτή που διεξήχθη στο Ελληνικό Χρηματιστήριο και η οποία χαρακτηρίστηκε από τις εναλλαγές προσήμων, την υψηλότερη συναλλακτική δραστηριότητα, με βοήθειες από τις προσυμφωνημένες συναλλαγές και την κακή εικόνα που συνεχίζουν να παρουσιάζουν μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ελάχιστα λεπτά πριν τις τελικές δημοπρασίες, οι πτωτικοί τίτλοι ήταν διπλάσιοι των ανοδικών και αυτό μόνο θετική ένδειξη δεν είναι για την συνέχεια και ιδιαίτερα για όσους υποστηρίζουν ότι ο Δεκέμβριος μπορεί να είναι ο μήνας των χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων.

Το Επενδυτικό Συνέδριο στο Λονδίνο ολοκληρώθηκε, σήμερα κλείνουν τα βιβλία τους, για το 2022, οι περισσότεροι από τους Ξένους Διαχειριστές και μένει να φανούν οι διαθέσεις που θα επιδείξει το Χ.Α., από την αυριανή συνεδρίαση και μετά.

“Το Συνέδριο του Λονδίνου τελείωσε και σιγά - σιγά οι αποστολές των Εισηγμένων Εταιρειών επιστρέφουν στη βάση τους, όπως επισημαίνει και ο Μάνος Χατζηδάκης.

Το αποτέλεσμα θα κριθεί στο μέλλον, αφού μετά από δύο χρόνια φυσικής απουσίας, λόγω της πανδημίας, η εκδήλωση αυτή είχε περισσότερο σκοπό να υπενθυμίσει την παρουσία της Λεωφ. Αθηνών στους επενδυτές.

Από τα λεγόμενα που μας μεταφέρθηκαν, αφού το Συνέδριο ήταν κλειστό για μικρότερες Χρηματιστηριακές (γιατί άραγε;) και για δημοσιογράφους (γιατί άραγε δις;), η Διοίκηση του Χρηματιστηρίου έθεσε σαν στόχο, έως το 2030, η σχέση της κεφαλαιοποίησης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου με το ΑΕΠ της Χώρας να φθάσει το 100%, από 35% που είναι περίπου σήμερα.

Για να συμβεί αυτό θα πρέπει ο Γενικός Δείκτης να πάει στις 2700 μονάδες, ή να μπουν νέες Εταιρείες, ή και τα δύο.

Υπάρχει βέβαια και το σενάριο να μειωθεί το ΑΕΠ, αλλά σε αυτήν την περίπτωση θα μιλάμε για κρίση, η οποία κάθε άλλο παρά ευνοεί τις εισαγωγές στο Χ.Α. όπως έχει δείξει η πρόσφατη ιστορία. Ο στόχος, αν και ακούγεται φιλόδοξος, είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.

Πάνω από 130 Εισηγμένες Εταιρείες έχουν αποχωρήσει από την Αγορά μετά το 2009 ως αποτέλεσμα εξαγορών, συγχωνεύσεων, ή πτωχεύσεων λόγω της πολυετούς κρίσης. Παράλληλα υπήρξαν σε αυτήν την περίοδο και εγχειρήματα, όχι πολύ πετυχημένα, διπλής εισαγωγής σε Αγορές.

Σήμερα 122 Εταιρείες διαπραγματεύονται στην Κύρια Αγορά, 11 στην Εναλλακτική, 18 στην Επιτήρηση και 8 είναι σε αναστολή διαπραγμάτευσης επ’ αόριστον.

Το ταμπλώ είναι φτωχό, αφού το 1998 είχε σχεδόν τις διπλάσιες Εταιρείες (251) οι οποίες κορύφωσαν στις 350 το 2005.

Μάλιστα ενδέχεται αυτή η ένδεια επενδυτικών επιλογών να ενταθεί στο ξεκίνημα της επόμενης χρονιάς.

Οι διαρροές Εταιρειών από το ταμπλώ δεν φαίνεται να σταματούν και η προεκλογική περίοδος του 2023 ήδη βάζει μια σοβαρή αναστολή, τουλάχιστον σε κεφάλαια Ξένων επενδυτών, σε εγχειρήματα άντλησης κεφαλαίων σε νέες δημόσιες προσφορές.

Το ζητούμενο ωστόσο δεν είναι να πλημμυρίσουμε από εισαγωγές κάθε λογής Εταιρειών, για να γεμίσει το ταμπλώ με ονόματα, αλλά με Εταιρείες με “ειδικό βάρος” που εκφράζουν το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της Χώρας: Τουρισμός, Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειες, Ναυτιλία, Υποδομές, Βιομηχανίες Τροφίμων, Φαρμακοβιομηχανίες, Ορυκτά, οτιδήποτε μπορεί να έχει νόημα, σαν σοβαρό άκουσμα σε έναν Ξένο επενδυτή.

Αξιόλογες Εταιρείες υπάρχουν σε όλους τους κλάδους, όμως το σωστό “μαρκετάρισμα” της Αγοράς μπορεί να γίνει μόνο σε κλάδους, που μπορούν να συνδέσουν οι Ξένοι με το προφίλ της Χώρας.

Αλλιώς πουλάει στο εξωτερικό μια τουριστική εκμετάλλευση στη Μύκονο και αλλιώς μια Εμπορική Εταιρεία ρούχων.

Επίσης, τώρα που το κόστος χρήματος έγινε πιο ακριβό, ίσως έχει νόημα να ενταθούν οι προσπάθειες προσέλκυσης Εταιρειών αφού οι επιχειρηματίες θα δουν με διαφορετικό μάτι μια ενέργεια, που θα τους δώσει την δυνατότητα άντλησης φθηνών κεφαλαίων.

Τo 2030 απέχει 7 χρόνια από το τώρα. Αν δεν υπάρξουν εξαιρετικά απρόβλεπτοι παράγοντες μέχρι τότε, το ΑΕΠ της Ελλάδας θα προσεγγίσει τα 240 δισ. ευρώ. Αν είμαστε στο 70% της σχέσης με το ΑΕΠ, δηλαδή δύο φόρες από ότι είμαστε σήμερα, θα μιλάμε για μια μεγάλη νίκη, αφού ακόμα και στα καλύτερα του 1999, η αποτίμηση της Αγοράς είχε φθάσει τα 214,8 δισ. ευρώ.

Και αυτός ο στόχος όμως θέλει πολύ προσπάθεια και συντονισμό. Και κυρίως βούληση που δεν εξαντλείται σε ευχολόγια και ωραία λόγια”, όπως τονίζει ο υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.

Από εκεί και πέρα, υπενθυμίζεται ότι σήμερα ήταν ημέρα rebalancing, ενώ η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακής προστέθηκε στον MSCI Greece Standard, μαζί με τους τίτλους των ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Jumbo, ΔΕΗ, Μυτιληναίου, Εθνικής, Alpha Bank και Eurobank.

Όπως κάθε φορά, έτσι και σήμερα οι αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων, έφεραν και ευδιάκριτη αύξηση του τζίρου.

Είναι ενδεικτικό ότι στις 17.00 και πριν τις τελικές δημοπρασίες, ο τζίρος έφθανε στα 89,9 εκατ. και η λήξη των συναλλαγών τον βρήκε στα 282,3 εκατ., που σημαίνει ότι το 68% του τζίρου, διακινήθηκε στο rebalancing.

Με ανοδικές διαθέσεις, τουλάχιστον για τους Ευρωπαίους Εκδότες, οι αποδόσεις στην Αγορά ομολόγων. Πιο συγκεκριμένα, στο 4,48% κινείται η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους ομολόγου, στο 3,73% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, ενώ στο 4,160% ανηφορίζει η απόδοση του Ελληνικού 10ετους Κρατικού τίτλου.

Μένοντας στους Κρατικούς τίτλους, διενεργήθηκε δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 26 εβδομάδων, ύψους 625 εκατ. ευρώ. Η απόδοση διαμορφώθηκε στο 2,35% (τον Σεπτέμβριο η απόδοση ήταν 1,95% και 1,05% τον Αύγουστο).

Επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 918,46 (+0,72%) και 908,13 μονάδων (-0,41%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 911,4 (-0,06%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 912,33 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,05%.

Ο τζίρος στα 282,3 εκατ., από τα οποία τα 29,5 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΤΕΝΕΡΓ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΠΕΙΡ, ΜΟΗ, ΕΥΡΩΒ, ΣΑΝΜΕΖΖ, ΑΛΦΑ, ΜΥΤΙΛ, ΕΤΕ, ΜΠΕΛΑ, ΑΔΜΗΕ), ενώ ΟΤΕ και ΤΕΝΕΡΓ απασχόλησαν το 51% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 282,3 εκατ., τα 278,7 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.

Να σημειωθεί ότι στις 17.00 η μετοχή της ΤΕΝΕΡΓ βρέθηκε στα 19,50 ευρώ (-2,40%) με όγκο 1351262 τεμ. και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στην ίδια τιμή, με συνολικό όγκο 5427816 τεμ.

Από εκεί και πέρα, η σημερινή συνεδρίαση ήταν η τελευταία του μήνα και του χρηματιστηριακού 11μηνου. Ο Νοέμβριος αποδείχθηκε δεύτερος συνεχόμενος ανοδικός μήνας, δίνοντας στον Γενικό Δείκτη, μηνιαία κέρδη 4,35%. Στο ίδιο διάστημα, ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, σημείωσε κέρδη 8,08%. Από την αρχή του χρόνου, ο ΓΔ καταγράφει κέρδη 2,13% και ο ΔΤΡ κέρδη 13,61%.

Μετοχή του χρηματιστηριακού 11μηνου η ΕΧ, με απόδοση 140,6%.

Περιήγηση στους “πάνω ορόφους” της Αγοράς

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (8,7), ακολουθούμενη από ΟΤΕ (6,4), ΟΠΑΠ (4,8), Eurobank (4), Εθνική (3,5), ΔΕΗ (2,5), Μυτιληναίο (2,6), Alpha Bank (2,4), ΤΕΝΕΡΓ (2,3), Ελ. Πετρέλαια (2,2), Motor Oil (2,1) και Jumbo (2,1 δισ. ευρώ).

Και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι Βαρύδεικτες Τραπεζικές μετοχές, με την τελική εικόνα να αφήνει εκκρεμότητες, όσον αφορά τα συμπεράσματα για την βραχυπρόθεσμη τάση (Alpha Bank -1,80%, Εθνική +2,93%, Eurobank +1,21%, Πειραιώς -1,34%).

Μεταξύ 659,26 (+1,46%) και 647,55 μονάδων (-0,34%) κινήθηκε και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών. Πριν τις τελικές δημοπρασίες βρέθηκε στις 653,48 (+0,57%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 653,15 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,52%.

Ο ΔΤΡ έχει δώσει ημερήσιο σήμα επανατοποθετήσεων, το οποίο ακυρώνεται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 619 μονάδων.

Παραμένει πρώτο, τεχνικά, ζητούμενο η επιστροφή και τα συνεχόμενα κλεισίματα υψηλότερα των 655, προκειμένου ο εν λόγω δείκτη να έχει δικαίωμα στην ελπίδα για κίνηση προς τις 690 και με απώτερο στόχο τις 752 μονάδες. Αν χαθεί η στήριξη στις 619, οι επόμενες στηρίξεις στις 616 – 591 και 582 – 577 μονάδες (συνωστίζονται οι ΚΜΟ 200 ημερών).

Μένοντας στον κλάδο, η Eurobank ανακοίνωσε ότι ολοκλήρωσε με επιτυχία έκδοση ομολόγου μειωμένης εξασφάλισης (subordinated Tier 2), ύψους 300 εκατ. ευρώ. Το ομόλογο έχει ημερομηνία λήξης στις 6 Δεκεμβρίου 2032, με δυνατότητα ανάκλησης στις 6 Δεκεμβρίου 2027 και ετήσιο τοκομερίδιο 10%. Τα ομόλογα θα διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο του Λουξεμβούργου (στην Αγορά Euro MTF). Η συνολική ζήτηση έφτασε τα 825 εκατ. ευρώ (υπερκάλυψη πάνω από 2,7 φορές) και η έκδοση συγκέντρωσε εντολές από 95 διαφορετικούς Επενδυτές.

Καλύτερη η τελική εικόνα στο ταμπλώ των μη Τραπεζικών blue chips, με σημαντικές βοήθειες από τις τελικές δημοπρασίες, όπου με αρνητική μεταβολή υστέρησαν οι ΑΔΜΗΕ (-1,93%), ΑΡΑΙΓ (-1%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (-2,15%), ΔΕΗ (-1,35%), ΕΛΠΕ (-0,28%), ΕΛΧΑ (-0,62%), ΟΛΠ (-0,61%), ΟΤΕ (-0,20%) και ΤΕΝΕΡΓ (-2,40%).

Επιθετικοί πωλητές από το ξεκίνημα της συνεδρίασης στην ΤΕΝΕΡΓ (-2,40%), που έφθασε να υποχωρεί έως και 3,4%, εν μέσω διαφορετικών εκτιμήσεων, όσον αφορά τις πιθανολογούμενες μετοχικές ανακατατάξεις.

Με δεδομένο ότι η μετοχή βρίσκεται πολύ κοντά στα ιστορικά της υψηλά, η τάση θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις στο μετοχικό σχήμα της Εισηγμένης. Η θεωρητική αντίσταση στα 20,14 ευρώ και η πρώτη σημαντική στήριξη στα 18,70 ευρώ (ημερήσιο “stop long”).

Ο τίτλος της ΔΕΗ (-1,35%), έκανε μία πρώτη σημαντική κίνηση από τα χαμηλά Σεπτεμβρίου των 5,10 ευρώ (κλείσιμο 16/9), όμως εδώ και κάποιες συνεδριάσεις δείχνει ότι κάτι περιμένει, πιθανότατα τις ειδήσεις από την Ρουμανία.

Η μετοχή θέλει κλείσιμο πάνω από τα 6,74 προκειμένου η κίνηση να γίνει πιο επιθετική, με τα 7,14 ευρώ επόμενο στόχο. Αν χαθεί η ζώνη στήριξης 6,43 – 6,35 την οποία υπερασπίζονται οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών, δεν μπορεί να αποκλειστεί υποχώρηση προς τα 6,21 ευρώ (ημερήσιο “stop long”).

Σταθερά πλαγιοανοδικά από τα 3,72 ευρώ (κλείσιμο 17/11) η μετοχή της Viohalco (+2,04%). Με επιθετική τάση όσο δίνει κλεισίματα πάνω από τα 4,06. Τα 4,40 και 4,70 ευρώ επόμενα επίπεδα αντίστασης. Οι στηρίξεις στα 3,83 – 3,82 (συνωστίζονται οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών) και 3,66 ευρώ (ημερήσιο “stop long”).

Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες αποδόσεις από την αρχή του χρόνου, προηγείται η EX (+140,6%), ακολουθούμενη από ΥΑΛΚΟ (+49%), ΤΕΝΕΡΓ (+43,59%), ΠΡΔ (+42,66%), ΜΟΗ (+40%), ΕΛΛΑΚΤΩΡ (+35,49%), ΚΡΕΚΑ (+32,94%) και ETE (+31,99%).

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις

Από σήμερα και μετά την ισόποση αύξηση και μείωση του μετοχικού κεφαλαίου, οι μετοχές της ΕΛΒΕ (0%) ήταν διαπραγματεύσιμες με τελική ονομαστική αξία μετοχής €0,21 και χωρίς το δικαίωμα συμμετοχής στην επιστροφή κεφαλαίου ποσού €0,30 ανά μετοχή στους μετόχους της εταιρείας με καταβολή μετρητών. Προσαρμοσμένη τιμή εκκίνησης: € 5,0000.

Από σήμερα και μετά τη μείωση του μετοχικού κεφαλαίου, οι μετοχές της Unibios (-0,77%) ήταν διαπραγματεύσιμες με νέα ονομαστική αξία μετοχής €0,29 και χωρίς το δικαίωμα συμμετοχής στην επιστροφή κεφαλαίου ποσού €0,01 ανά μετοχή στους μετόχους της εταιρείας με καταβολή μετρητών. Προσαρμοσμένη τιμή εκκίνησης: € 0,6530.

Αύξησε συναλλαγές ο Δρομέας (+1,68%).

Δεν έπεισαν οι αγοραστές σε ΒΙΟΚΑ (+3,73%), ΦΙΕΡ (+3,38%), ΣΠΙ (+1,85%), ΑΚΡΙΤ (+18,92%) και ΕΠΙΛΚ (+12,38%).

Βγήκε κάποιο “bid” σε Flexopack (+0,75%), Entersoft (+2,14%) και Space (+1,27%).

Προσπάθεια αντίδρασης, στην πλαγιοκαθοδική κίνηση που ξεκίνησε από τα 0,672 ευρώ (κλείσιμο 22/11), για τους Ευρωσυμβούλους (+1,65%).

Θέλει να απομακρυνθεί από τα πρόσφατα χαμηλά των 5,90 ευρώ (κλείσιμο 21/11) η Epsilon Net (+2,90%, με αυξημένες συναλλαγές).

Ευδιάκριτη η παρουσία πωλητών σε ΥΑΛΚΟ (-19,89%), ΛΙΒΑΝ (0%), ΜΟΝΤΑ (-2,33%), ΜΑΘΙΟ (-3,85%), ΜΕΒΑ (-2,31%), ΙΝΤΕΤ (-0,48%), ΠΑΙΡ (-0,47%), ΞΥΛΚ (-4,31%), ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (-3,85%), ΦΡΛΚ (-3,57%), ΚΟΡΔΕ (-2,83%), ΕΚΤΕΡ (-0,72%), DIMAND (-3,56%), ΠΡΟΝΤΕΑ (0%), ΒΙΟΤ (0%), ΛΑΝΑΚ (-6,67%), ΒΟΣΥΣ (-6,54%) και ΝΑΥΠ (0%).

“Profit taking” σε ΓΚΜΕΖΖ (-3,43%), ΣΑΝΜΕΖΖ (-2,63%) και ΕΥΑΠΣ (-0,55%).

Τέσσερις οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για ΣΙΔΜΑ (-1,95%) και ΠΡΔ (-4,72%).

Τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η ΙΝΛΟΤ (-9,40%) δεν έτυχαν θετικής υποδοχής από την Αγορά.

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Ο Γενικός Δείκτης έχει δώσει ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή χαμηλότερα των 883 μονάδων. Όσο δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 883, δεν μπορεί να αποκλειστεί κίνηση προς τις 931, 937 - 944 (gap), 958 - 960 και 973 μονάδες. Η επόμενη στήριξη στις 863 μονάδες (συγκλίνουν οι ΚΜΟ 200 ημερών).

Το ημερήσιο αγοραστικό σήμα διατηρεί και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή χαμηλότερα των 2132 μονάδων. Όσο δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 2132 και ακόμα καλύτερα υψηλότερα των 2200, θα ελπίζει σε κίνηση προς τις 2250 μονάδες, με απώτερο στόχο τις 2332 μονάδες. Κλείσιμο χαμηλότερα των 2132, μπορεί να πιέσει προς τις 2086 μονάδες (σπεύδουν οι ΚΜΟ 200 ημερών).

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

“Μπορεί το Συνέδριο στο Λονδίνο να έγινε πάνω στο κλείσιμο βιβλίων των Ξένων και με καθυστέρηση, παρόλα αυτά σήμερα οι όγκοι στο κλείσιμο κάτι θα μας δείξουν, αν συνεχιστούν και στις αμέσως επόμενες μέρες. H TΕΝΕΡΓ θα δώσει σίγουρα ρευστότητα σε μεγάλα πορτοφόλια, που έστω και ένα κομμάτι από αυτά θα ψάξει διεξόδους. Από την άλλη, οι μέσοι τζίροι παραμένουν σε πολύ χαμηλά επίπεδα, μιας και αρκετοί βαρέθηκαν τις ‘βόλτες’ ανάμεσα στο 775 και το 950. Θυμίζουμε ότι το 906 είναι σημαντική στήριξη που κατοχύρωση θα βγάλει πωλητές. Οι Αγορές περιμένουν την βραδινή ομιλία του Powell, για να αποφασίσουν την συνέχεια. Σήμερα τελευταία μέρα του μήνα, με τους Θεσμικούς να ψάχνουν το που θα περάσουν τις Χριστουγεννιάτικες διακοπές τους, έστω και χωρίς bonus για την φετινή χρονιά”, αναφέρει η Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

“Ιδιαίτερη η σημερινή συνεδρίαση, αφού στο κλείσιμο πραγματοποιήθηκαν οι συναλλαγές για την είσοδο της ΤΕΝΕΡΓ στον δείκτη MSCI Greece καθώς και αυξημένες συναλλαγές στις υπόλοιπες μετοχές που συνθέτουν τον δείκτη, όπως συνήθως συμβαίνει”, επισημαίνει η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Όπως πάντα η τελευταία συνεδρίαση του Νοεμβρίου χαρακτηρίζεται από αυξημένους όγκους συναλλαγών. Σημειώνεται πως η αναδιάρθρωση των δεικτών MSCI έγινε σήμερα, με τη μετοχή της Τέρνα Ενεργειακής να εισέρχεται στον MSCI Global Standard Index”, σημειώνει η Beta Sec.

“Στο εσωτερικό αυξημένες διακυμάνσεις, στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης των μετοχικών αλλαγών στους δείκτες MSCI. Αξίζει να σημειώσουμε ότι στο επίκεντρο θα βρεθεί σήμερα το απόγευμα και η ομιλία του κ. Πάουελ, όπου η Επενδυτική Κοινότητα θα προσπαθήσει να αποκρυπτογραφήσει πληροφορίες, σχετικά με την πορεία των επιτοκίων στην επόμενη συνεδρίαση της FED στις 14 Δεκεμβρίου”, επισημαίνει η Leon Depolas Sec.

“Καταιγισμός μακροοικονομικών ανακοινώσεων σε Ευρώπη και ΗΠΑ αυτή την εβδομάδα, με τους επενδυτές να τηρούν στάση αναμονής. Παράλληλα, ευδιάκριτη είναι η διαγραμματική κόπωση στους κύριους χρηματιστηριακούς δείκτες, ερχόμενους από ένα εντυπωσιακό ράλι αρκετών εβδομάδων, όπως σημειώνει ο Νικόλας Πετράκης.

Η ανακοίνωση πληθωρισμού της Ευρωζώνης επιβεβαίωσε το sentiment της Αγοράς, μετά τον χαμηλότερο των εκτιμήσεων πληθωρισμό στην Γερμανία. Έτσι και ο CPI της Ευρωζώνης παρουσίασε αύξηση 10%, χαμηλότερος σε σχέση με τις εκτιμήσεις για 10,4% YoY. Παρά ταύτα, δεν παρουσιάστηκε κάποιος ενθουσιασμός στις Ευρωαγορές, με το “μπαλάκι” να βρίσκεται πλέον στο “γήπεδο” των πωλητών.

Μεγαλύτερη ανάπτυξη του αναμενομένου παρουσίασαν κατά το τρίτο τρίμηνο οι ΗΠΑ, αυξημένη κατά 2,9% ξεπερνώντας και τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Η εξέλιξη αυτή “καπέλωσε” τις μειωμένες θέσεις εργασίας νωρίτερα, εμφανίζοντας ανθεκτικότητα στην Αμερικανική Οικονομία και δίνοντας περισσότερο χώρο στην Fed για επιτοκιακές αυξήσεις.

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης παραμένει σε θετικό έδαφος όσο κρατάει τις 900 μονάδες. Απώλεια της σημαντικής αυτής στήριξης θα στρέψει ξανά τα βλέμματα στην στήριξη των 880 - 875 μονάδων, ενώ πιθανή διατήρηση της ανοδικότητας στην Αγορά, συνεχίζει να “βλέπει” το πτωτικό “gap” των 937 μονάδων.

Ο Τραπεζικός κλάδος συντηρεί την Αγορά, όμως τα περιθώρια φαίνεται να στενεύουν, με τις αρνητικές αποκλίσεις να έχουν κάνει την εμφάνισή τους στους ταλαντωτές και την κύρια αντίσταση του κλαδικού δείκτη να βρίσκεται λίγο ψηλότερα στις 680 μονάδες.

Την τάση για την εβδομάδα θα διαμορφώσουν οι μακροοικονομικές ανακοινώσεις και οι ομιλίες μελών των Κεντρικών Τραπεζών, ενόψει των συνεδριάσεών τους την μεθεπόμενη εβδομάδα.

Παρά τις έως τώρα θετικές ανακοινώσεις, η κόπωση στους δείκτες είναι εμφανής, με τα περιθώρια ανόδου να στενεύουν” προειδοποιεί ο τεχνικός αναλυτής της Whitetip Investments ΑΕΠΕΥ.

Μια ματιά στις Διεθνείς Αγορές

Με μικτά πρόσημα, ολοκλήρωσαν την τελευταία συνεδρίαση του μήνα, οι μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Ήπια ανοδικά η Ευρώπη, με μικτές διαθέσεις οι δείκτες στην Wall Street.

Κέρδη για το Πετρέλαιο, οριακά χαμηλότερα το Ευρώ.

Πάνω από τα $1765 ο Χρυσός, πάνω από τα $21,8 το Ασήμι.

Προς τα $16900 κινείται το Bitcoin, προς τα $1275 το Ethereum.

Συρρικνώθηκε ο Μεταποιητικός τομέας της Κίνας τον Νοέμβριο. Ο δείκτης υπευθύνων προμηθειών του Μεταποιητικού τομέα διαμορφώθηκε στις 48 μονάδες, κάτω από το όριο των 50 μονάδων που διαχωρίζει τη συρρίκνωση από την επέκταση. Οι αναλυτές είχαν προβλέψει ότι θα φτάσει στις 49. Ήταν η τρίτη διαδοχική μηνιαία συρρίκνωση και η χαμηλότερη ένδειξη από τον Απρίλιο.

“Η πανδημία του κορωνοϊού και τα προβλήματα του Κινεζικού Κατασκευαστικού τομέα δημιουργούν ρίσκα για την Οικονομία της Κίνας. Το Ταμείο μπορεί να υποβαθμίσει την πρόβλεψή του για την Κινεζική ανάπτυξη”. προειδοποίησε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, σε ομιλία της στο Βερολίνο.

Η Ιαπωνική βιομηχανική παραγωγή υποχώρησε 2,6% τον Οκτώβριο, από τον προηγούμενο μήνα, ξεπερνώντας την εκτίμηση των αναλυτών για πτώση 1,5%.

Στο 5,6% αυξήθηκε το ποσοστό ανεργίας στη Γερμανία τον Νοέμβριο. Ο αριθμός των ανέργων κατοίκων Γερμανίας αυξήθηκε κατά 17000, σε σύγκριση με έναν μήνα πριν, στα 2,54 εκατ., υπερβαίνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Είναι το πιο υψηλό από τον Ιούλιο του 2021.

Οι Αμερικανικές Επιχειρήσεις πρόσθεσαν 127000 νέες θέσεις εργασίας τον Νοέμβριο, αρκετά χαμηλότερα από τις 239000 του Οκτωβρίου. Οι αναλυτές προέβλεπαν πτώση στις 190000. Πρόκειται για τη χαμηλότερη μέτρηση από τον Ιανουάριο.

Το ΑΕΠ των ΗΠΑ αυξήθηκε το τρίτο τρίμηνο κατά 2,9%, ελαφρώς υψηλότερα από την πρώτη μέτρηση που είχε υπολογίσει την ανάπτυξη στο 2,6%. Οι αναλυτές προέβλεπαν θετική αναθεώρηση στο 2,8%.

Χαμηλότερα κινήθηκε ο δείκτης Chicago PMI τον Νοέμβριο, υποχωρώντας στις 37,2 μονάδες, από 45,2 τον προηγούμενο μήνα. Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο, από τότε που εμφανίστηκε η πανδημία το 2020. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Marketwatch προέβλεπαν άνοδο του δείκτη στις 47 μονάδες.

Τα συμβόλαια για την αγορά κατοικιών τα οποία θα εκτελεστούν μετά από έναν, ή δύο μήνες μειώθηκαν στις ΗΠΑ για πέμπτο συνεχόμενο μήνα τον Οκτώβριο. Η Εθνική Ένωση Μεσιτών (NAR) ανακοίνωσε ότι ο δείκτης επικείμενων πωλήσεων κατοικιών, με βάση τα υπογεγραμμένα συμβόλαια, υποχώρησε 4,6% στις 77,1 μονάδες τον περασμένο μήνα. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters είχαν προβλέψει ότι τα συμβόλαια θα μειωνόταν κατά 5,0%. Σε ετήσια βάση οι πωλήσεις μειώθηκαν κατά 33%.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Να σημειωθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση πρόσθεσε στη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. 0,1 δισ. ευρώ.

Στο 9% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα το Νοέμβριο, από 9,4% τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurοstat.

Η Deutsche Bank διατηρεί τη σύσταση “buy” για την Εθνική Τράπεζα με τιμή - στόχο στα 5,10 ευρώ και την Alpha Bank με τιμή - στόχο στα 1,55 ευρώ, ενώ δίνει σύσταση “hold” για τη Eurobank με τιμή - στόχο στα 1,45 ευρώ και την Πειραιώς με τιμή - στόχο στα 1,80 ευρώ, από 1,60 ευρώ προηγουμένως.

Η Bank of America αναβαθμίζει την Ελληνική Χρηματιστηριακή Αγορά, κυρίως λόγω της βελτίωσης των προοπτικών των κερδών των Εταιρειών που συμμετέχουν στον δείκτη MSCI Greece και την αξιολογεί πλέον στην πέμπτη θέση μεταξύ των Τουρκίας, Ουγγαρίας, Τσεχίας, Πολωνίας, Νότιας Αφρικής, Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Κατάρ, Αιγύπτου, Σαουδικής Αραβίας και Κουβέιτ. Ανάμεσα στις κορυφαίες μετοχές που ξεχωρίζει, είναι ο τίτλος της Μυτιληναίος, που τοποθετεί στην τρίτη θέση ανάμεσα στις 20 μετοχές που επιλέγει από την περιοχή, με βαθμολογία 80,2 στα 100.

Η BofA τοποθετεί στο 5,3% την ανάπτυξη στην Ελλάδα το 2022, ενώ στο 0,4%, από 0,6% πριν, υποβαθμίζει την εκτίμησή της για την ανάπτυξη της Ελληνικής Οικονομίας το επόμενο έτος και στο 1,4%, από 1,8%, πριν μειώνει την πρόβλεψη για το 2024.

Η JP Morgan ξεκινάει την κάλυψη της μετοχής του ΟΠAΠ με “neutral” αξιολόγηση και τιμή - στόχο στα 15 ευρώ ανά μετοχή.

“Ο ΟΠΑΠ διαθέτει ηγετική παρουσία στη Λιανική/online Αγορά στην Ελλάδα (περίπου 95% του κύκλου εργασιών) και διαχειρίζεται μια αμυντική Επιχείρηση λιανικής πώλησης μέσα από αποκλειστικές άδειες και ως εκ τούτου αποτελεί μια ασφαλή ροή εσόδων, με περιορισμένο καθοδικό κίνδυνο για τα περιθώρια κέρδους”, εξηγεί η JPM.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθε σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο η ΜΠΕΛΑ και με το θετικό οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΤΕΝΕΡΓ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Εθνική, Ελλάκτωρ, Quest, ΟΠΑΠ και Σαράντης και στο χαμηλό οι Alpha Bank και ΕΛΧΑ.

Καλύτερη της ενδοσυνεδριακής, αλλά κακή η τελική εικόνα με 50 ανοδικούς τίτλους, έναντι 74 πτωτικών, ενώ 12 τίτλοι τερμάτισαν τη συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 3%.

---ΧΠΑ

Συνεδρίαση οριακής ανόδου και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν ευδιάκριτη αύξηση τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (32.907 συμβόλαια).

Στα 4.416 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 4.399 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος).

Στα 5 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 5 στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 558, 532 για τον Δεκέμβριο και 26 για τον Ιανουάριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 2.215,5), κινήθηκε μεταξύ 2.205,25 και 2.233,5 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 25 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 2, 2 για τον Δεκέμβριο και 0 για τον Μάρτιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 658) κινήθηκε μεταξύ 658 και 658,25 μονάδων.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (5,193 Jumbo), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Alpha Bank (15.509), Εθνική (1.330), Eurobank (1.986), Πειραιώς (8.282), ΔΕΗ (1.657), ΟΠΑΠ (351) ΟΤΕ (843), MIG (810), Ελ. Πετρέλαια (185), ΑΔΜΗΕ (382), ΓΕΚ (210), Μυτιληναίο (205), Τέρνα Ενεργειακή (461), Cenergy (162).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Alpha Bank 140.969, Πειραιώς 40.585, MIG 15.779, ΔΕΗ 25.140, Eurobank 14.346, Εθνική 19.013.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

           Position Holder                              Name of Issuer              NSP           Date

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,55%

 

2019-10-15

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 59.998.914 τεμ., (από 58.998.914 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 3.194.600 τεμ. (3.168.600), Eurobank 34.482.250 τεμ. (34.482.250), ΟΠΑΠ 1.491.968 τεμ. (1.476.239), Εθνική 9.870.141 τεμ. (9.872.525), ΟΤΕ 1.005.678 τεμ. (1.007.251), Πειραιώς 1.373.082 τεμ. (1.414.699).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v