Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οπισθοχώρηση στο χρηματιστήριο

Μείωση θέσεων στην εγχώρια αγορά, μέτριος ο τζίορος. Κυρίως βραχυπρόθεσμοι παίκτες είναι εκείνοι που διαμορφώνουν την πτωτική τάση. Αρκετές οι συμφωνημένες συναλλαγές μετοχών.

Οπισθοχώρηση στο χρηματιστήριο

Σε υποτονικό κλίμα η εξέλιξη της συνεδρίασης στα ευρωπαϊκά, οριακά στο κόκκινο η προθεσμιακή αγορά της Wall Street και με ελεγχόμενες απώλειες στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Με μικρό πλεονέκτημα των πωλητών οι πρώτες εντολές, μεγαλύτερο στη συνέχεια με αφορμή τον νέο γύρο ρευστοποιήσεων στις μετοχές των ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ- Ενεργειακής με συνέπεια το αρχικό των 922,89 να διευρυνθεί περί τις 6-8 μονάδες χαμηλότερα για τον Γενικό Δείκτη.

Με τον DAX στις 14.512 (0,15%), τον FTSE100 στις 7.543 (-0,23%) και τα futures του S&P500 από τις 4.077 (-0,11%) στο ΧΑ κυρίως βραχυπρόθεσμοι παίκτες είναι αυτοί, που διαμορφώνουν την τάση.

Μέτρια η αξία συναλλαγών την πρώτη ώρα, περισσότερη σταδιακά με πωλητές στις δύο μετοχές του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ που σχεδόν παράλληλα επεκτάθηκαν και σε τίτλους των ΟΤΕ, Eurobank, ΟΠΑΠ, Mytilineos, ΔΕΗ, Εθνική, Viohalco κ.α. με αρκετές συμφωνημένες συναλλαγές να πραγματοποιούνται από τις 11.15' και μετά.

Για 22.300 τμχ στα 14,92 για τον ΟΤΕ στις 11.15' και για 25.200 στα 13.26' για τον ΟΠΑΠ και στα επόμενα 5-10' και σε Mytilineos αλλά και νέα πάλι σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ το πιθανότερο να οφείλονται σε μείωση θέσεων ξένου παίκτη.

Χρηματιστές συμπληρώνουν για τα πακέτα που ακολούθησαν σε τίτλους των Eurobank, Jumbo, Motor Oil ακόμη και σε Entersoft ανεβάζοντας σε 7,32 εκατ. την συνολική αξία μέσω πακέτων στις 13.30' . Σε αυτό το σημείο της συνεδρίασης ο τζίρος έφθανε τα 22 εκατ.

Πωλητής (ή πωλητές) σταθερά τις τελευταίες 3-4 συνεδριάσεις κυρίως σε μετοχές των ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-Ενεργειακής επηρεάζει απ' ότι φαίνεται και μερίδα εγχώριων επενδυτών (θεσμικών ενδεχομένως) οι οποίοι μειώνουν (κλειδώνουν;) συμμετοχές τους.

Πολύ πιθανό ενδεχόμενο, καθώς στο διάστημα Δευτέρας-Πέμπτης είναι διακριτή η εκροή κεφαλαίων κυρίως από Μετοχικά (λιγότερο από Μεικτά) Α/Κ.

Στις 2.231 ο FTSE25 με οριακές απώλειες στην εβδομάδα, στις 662 ο ΔΤΡ με μικρά κέρδη.

Στις 32/61 με ανατροπή ισορροπιών στην σχέση ανοδικών/πτωτικών.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v