Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Ευκαιρίες για trading στις τράπεζες

Στα όρια των 900 μονάδων με οριακές απώλειες ο ΓΔ, μετά τη «βουτιά» της Παρασκευής. Αύξηση της μεταβλητότητας αναμένεται στα τραπεζικά «χαρτιά». Οι κινήσεις των ισχυρών και τα σενάρια.

Χρηματιστήριο: Ευκαιρίες για trading στις τράπεζες

Εβδομάδα κρησάρα εκτός-εντός συνόρων.

Στις διεθνείς αγορές κυρίως το "πετρελαϊκό" είναι που "καίει" και δευτερευόντως το "επιτοκιακό" με το εμπάργκο της Ε.Ε στο ρωσικό αέριο σε ισχύ να διαμορφώνει-ήδη- κλίμα. Παράλληλα με τις αποφάσεις του ΟΠΕΚ+ και την εκ νέου εκδήλωση δυσαρέσκειας των ΗΠΑ για την στάση της Σαουδικής Αραβίας.

Νωρίτερα, στα 80,48$ το WTI, στα 86,03$ το Brent και στην Wall Street τα futures του S&P500 από οριακά χαμηλότερα, κατά 0,13% και τις 4.070 μονάδες.

Σε αυτό το περιβάλλον, στα ευρωπαϊκά από τις 14.528 (0,26%) ο DAX, από τις 7.556 (-0,03%) ο FTSE100 και στο Χρηματιστήριο Αθηνών από τις 903,97 μονάδες μετά την "βουτιά" του ΓΔ κατά 2% στην συνεδρίαση της Παρασκευής.

Το μείον 3,90% του ΔΤΡ στις 640,58 έναντι του μείον 2,24% του FTSE25 στις 2.200,04 μονάδες δεν άφησε και πολλές αμφιβολίες όχι για τον κλάδο, όσο για τους λόγους και την αφορμή που πυροδότησε το μίνι ξεπούλημα.

Η διορία, που έδωσε (και τηλεοπτικά μέσω ΣΚΑΙ και ΟΡΕΝ ) ο υπ. Οικονομικών στους τραπεζίτες δίνει στην αγορά ένα χρονικό πλαίσιο στην διάρκεια του οποίου traders, επενδυτές θα ενεργήσουν αναλόγως. Ο Χρήστος Σταϊκούρας μπορεί σήμερα-αύριο να είναι στις Βρυξέλλες- καθώς σήμερα αναμένεται το "πράσινο φως" του Eurogroup για την εκταμίευση της τελευταίας δόσης (στο πλαίσιο των μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους) ωστόσο στην Αθήνα εντείνονται οι παρασκηνιακές ζυμώσεις για το πως θα απαντήσει η πλευρά των τραπεζιτών.

Σύμφωνα με όσα διαδραματίστηκαν από την Παρασκευή και στο Σ.Κ για τα funds το ενδεχόμενο της επιβολής φόρου είναι στο τραπέζι και όχι ως απλή απειλή αλλά ως δυνητικό ενδεχόμενο στην περίπτωση που η άλλη πλευρά δεν αντιπροτείνει κάποιες διευκολύνσεις (για συγκεκριμένους δανειολήπτες) και δεν προχωρήσει σε στοιχειώδη εξορθολογισμό χρεώσεων. Η κοινή λογική λέει πως κοινός τόπος θα βρεθεί, όμως μένει να φανεί πότε και πως, που πρακτικά αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω μείωσης θέσεων από ορισμένους επενδυτές.

Από τα 1,013 (-3,25%) η Alpha Bank, από τα 3,81 (-3,55%) η Εθνική, από τα 1,0615 (-4,58%) η Eurobank και από τα 1,325 (-4,68%) η Πειραιώς με το ενδεχόμενο συνέχισης της διόρθωσης ανοιχτό αλλά εξίσου το δέλεαρ των χαμηλότερων τιμών ως ευκαιρία επανατοποθέτησης.

Πιθανότατα, εκτιμούν χρηματιστές, να διευρυνθεί η μεταβλητότητα ειδικά για τα τραπεζικά χαρτιά δίνοντας ευκαιρίες για trading αλλά και παγίδες εγκλωβισμού. Η διορία της κυβέρνησης συνδυαστικά με το 3ήμερο "φωτιά" 13-15 Δεκεμβρίου (διαδοχικές συνεδριάσεις Fed, ECB ) διαμορφώνουν ιδανικό σκηνικό για traders-short/long- ανάλογα με την ροή των εξελίξεων.

Αυτά όσον αφορά στο τραπεζικό πεδίο, γιατί στο επιχειρηματικό η νέα ισχυρή διόρθωση των ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (9,29)- ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (18,85) δεύτερο σε διάστημα εβδομάδας δημιουργεί έναν εκνευρισμό στην αγορά, με χαμένους όσους είχαν τοποθετηθεί με την λογική πως μέχρι τέλος Νοεμβρίου θα είχε ανακοινωθεί η έκβαση των επαφών που διαρκούν καιρό ήδη. Ηταν όμως και οι πωλήσεις από "ισχυρά χέρια" σε μετοχές λ.χ. Viohalco (4,19), ΟΠΑΠ (13,10), ElvalHalcor (1,60), OTE (14,72) κ.α. που επέτειναν τον προβληματισμό των long για αυτή την εβδομάδα.

Παράλληλα στις 15 Δεκεμβρίου λήγει η προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος για το διεθνές αεροδρόμιο Καλαμάτας "Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος" με 2-3 ονόματα να "παίζουν" πολύ δυνατά. Στα υπόψη και η άρση της εκκρεμότητας που είχε ανακύψει για ΕΥΔΑΠ-ΕΥΑΘ μετά την απόφαση του ΣτΕ. Τελεσίδικα το 50%+1 των δύο Επιχειρήσεων Υδρευσης παραμένει στον έλεγχο του υπ. Οικονομικών και του Υπερταμείου, πρακτικά αυτό σημαίνει πως αυτοί οι δύο κύριοι μέτοχοι (συν) αποφασίζουν για πολιτική λ.χ διανομής εσόδων/κερδών (μερίσματα, επιστροφές κεφαλαίου) κ.λ.π

Στα 6,90 ευρώ η ΕΥΔΑΠ, στα 3,52 της ΕΥΑΘ.

Εβδομάδα αποκοπής μερισμάτων η τρέχουσα με τις διανομές να φτάνουν τα συνολικά 107 εκατ., με Autohellas (11,38), Papoutsanis (2,31), Jumbo (14,98).

Τεχνικές συντεταγμένες "ανεβαίνουν" στον ΕΚΗ

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v