Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Στα blue chips το βάρος της συνεδρίασης

Νέα αναμέτρηση αγοραστών - πωλητών στη ζώνη των 900 μονάδων σήμερα, εν μέσω πιέσεων στις διεθνείς αγορές. Οι απώλειες για τις τραπεζικές μετοχές, τα μηνύματα και το ιδιότυπο... rebalancing.

Χρηματιστήριο: Στα blue chips το βάρος της συνεδρίασης

Απώλειες στη Νέα Υόρκη, υπό την ανησυχία πως η Fed θα επιμείνει στις επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων
μετά τα ισχυρά μακροοικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ.

Στις 3.998,84 μονάδες, κατά 1,79% χαμηλότερα, ο S&P500, οριακά θετική η τάση στην προθεσμιακή αγορά, με τα futures του S&P500 από τις 4.004 μονάδες.

Οριακή διόρθωση στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με το βάρος των τραπεζών να αντισταθμίζεται από την υπεραπόδοση συγκεκριμένων blue chips, με αποτέλεσμα τον ΓΔ στις 903,25 (-0,08%), με τον FTSE25 στις 2.191,06 (-0,41%) έναντι του ΔΤΡ στις 623,91 (-2,60%), σε διακριτή συγκριτική απεικόνιση τι συνέβη στη χθεσινή συνεδρίαση. Δεύτερη σερί, με ξεπούλημα στον τραπεζικό κλάδο, ενδεικτικό το «γύρισμα» περίπου 60 μονάδων σε μόλις δύο συνεδριάσεις.

«Αδειασμα» που ακολούθησε το κλείσιμο βιβλίων με σημαντικές υπεραξίες (σε τιμές 30/11) και που, εν μέρει, διευκολύνει όσους θα δελεασθούν από τις σημαντικά χαμηλότερες τιμές και επανατοποθετηθούν στα τραπεζικά χαρτιά.

Το ερώτημα είναι εάν η έκταση της διόρθωσης (εξαέρωση αποτίμησης) είναι ανάλογη του βάρους που ούτως ή άλλως θα κληθούν να αναλάβουν οι διοικήσεις των τραπεζών. Η ΑΧΙΑ Ventures πρώτη επιχείρησε να κοστολογήσει τις επιπτώσεις, το πιθανότερο να ακολουθήσουν και ξένα σπίτια που προ Λονδίνου ανέβαζαν τον πήχη και για τις 4 τραπεζικές μετοχές.

Θυμίζω, στο Λονδίνο ήταν που ο Κυριάκος Μητσοτάκης -και μάλιστα σε πολύ κλειστό κύκλο- διαβεβαίωνε τους επικεφαλής πανίσχυρων ξένων οίκων πως δεν πρόκειται να επιβληθεί φόρος στις τράπεζες. Αυτόν με τον οποίο είχε απειλήσει λίγα 24ωρα νωρίτερα ο υπ. Οικονομικών αλλά και που... φρόντισε λίγα 24ωρα αργότερα στην Αθήνα να επιβεβαιώσει μετερχόμενος της συνδρομής της ΠτΔ. Το αν αυτές οι πρακτικές αρέσουν λ.χ. στη Morgan Stanley και την κάθε... Morgan Stanley μάλλον καθίσταται σαφές. Οπως άλλωστε και με την περίπτωση της ΔΕΗ, να μην ξεχνιόμαστε, λίγο μετά τη θηριώδη αμκ και το ανοιχτό προσκλητήριο προς τα funds.

Ωστόσο αυτά συμβαίνουν υπό ιδιάζουσες συνθήκες, όπως και τώρα που σε όλα τα διεθνή έχει προστεθεί και το πολιτικό/εκλογικό. Το θέμα είναι εάν η πολιτική παράμετρος θα επηρεάσει και πώς τους ξένους, κάτι που θα «τιμολογηθεί» το επόμενο διάστημα.

Πρακτικά για το ΧΑ, τις ημέρες που ακολουθούν θα μετρήσουν αφενός τα όσα θα ανακοινώσουν Fed και ECB (13-15/12), αφετέρου, πόσο περισσότερο θα επηρεαστεί ο τραπεζικός κλάδος. Συνδυαστικά με τις εξελίξεις σε 2-3 συγκεκριμένα ανοιχτά επιχειρηματικά μέτωπα, με κύριο αυτό της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-Ενεργειακής αλλά και του διαγωνισμού της Αττικής Οδού ή και της αναβάθμισης εταιρειών-σηματωρών λ.χ. Mytilineos (Citi).

Οσον αφορά στις κεντρικές τράπεζες, το στοίχημα (για 50 μ.β. ή 75 μ.β.) θα παίζεται μέχρι και την τελευταία στιγμή, εξασφαλίζοντας έτσι αυξημένη μεταβλητότητα από Νέα Υόρκη μέχρι Φρανκφούρτη.

Οσον αφορά στα των επιχειρήσεων, η χθεσινή ολική επαναφορά για ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-Ενεργειακή σύμφωνα με χρηματιστές... μύρισε συμφωνία. Διότι δεν ήταν μικρή η ανατροπή από τα 9,21 έως τα 9,71 και τελική τιμή στα 9,68 ευρώ και από τα 18,40 έως τα 19,75 και «κλείσιμο» στα 19,35 ευρώ αντίστοιχα. Και μάλιστα με σημαντικά καθαρά κεφάλαια/εισροές.

Οπως δεν ήταν μικρή υπόθεση η θετική πορεία της Mytilineos από την πρώτη εντολή (στα 17,91) μέχρι την τελευταία (στα 18,31), με νέα υψηλή κορυφή στα 18,40 ευρώ. Και σε αυτή την περίπτωση με εισροές, όπως επίσης σε Helleniq Energy, ΔEΗ, ακόμη και σε Motor Oil, AEGEAN, Coca Cola HBC, αλλά και Sarantis, ΕΥΔΑΠ, Quest, Lamda Development.

Θα μπορούσε να πει κάποιος πως στο διήμερο Παρασκευής-Δευτέρας εξελίχθηκε ένα ιδιότυπο... rebalancing μεταξύ τραπεζικών και blue chips, θα δείξει εάν έχει βάση αυτή η προσέγγιση.

Και μάλιστα πολύ σύντομα, σήμερα-αύριο.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v