Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Νέα πίεση από τα απόνερα της ΕΚΤ

Υποχωρούν εκ νέου οι μετοχές στην εγχώρια αγορά, στη σκιά των κινήσεων Fed-EKT με τα επιτόκια, που αναζωπυρώνουν την αστάθεια στα χρηματιστήρια διεθνώς. Μικρός τζίρος.

Χρηματιστήριο: Νέα πίεση από τα απόνερα της ΕΚΤ

Mε απώλειες το ξεκίνημα της συνεδρίασης στα ευρωπαϊκά, ρευστοποιήσεις και στο Χρηματιστήριο Αθηνών.
Σε συνέχεια του χθεσινού μίνι sell off στη Νέα Υόρκη, του ανάλογου ξεπουλήματος σε Φρανκφούρτη, Παρίσι, οι πωλητές διατηρούν το πλεονέκτημα.

Από 0,62% χαμηλότερα στις 3.896 μονάδες τα futures του S&P500 στη Wall Street, ήπιες απώλειες για τον DAX κατά 0,23% στις 13.958 μονάδες. Μεγαλύτερες στα καθ' ημάς, ετεροχρονισμένα, καθώς η χθεσινή διόρθωση δεν πρόλαβε το ελληνικό χρηματιστήριο, με αποτέλεσμα το μόλις μείον 0,71% του ΓΔ έναντι 3,27% του DAX και 2,49% του S&P500, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει βραχυπρόθεσμα. Ειδικότερα για τη σημερινή συνεδρίαση -λήξης της τελευταίας τριπλής σειράς στα Παράγωγα για το 2022.

Ετσι, με συναλλαγές μόλις 1,85 εκατ., ο ΓΔ διορθώνει 1% στις 907,73 μονάδες στο πρώτο 15' της συνεδρίασης, με τις πωλήσεις να καλύπτουν την πλειονότητα των μετοχών του δείκτη, τόσο τραπεζικών όσο και blue chips.

Σε Mytilineos, ΔΕΗ, Εθνική, ΟΠΑΠ, Πειραιώς, αλλά και Motor Oil, Alpha Bank, ΕΥΔΑΠ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Coca Cola HBC οι περισσότερες εντολές πώλησης, με συνέπεια ο FTSE25 να διορθώνει 1,03% στις 2.203 και ο ΔΤΡ να υποχωρεί 1% στις 624,55 μονάδες.

Ελάχιστες οι συναλλαγές, χαμηλός ο τζίρος, δυσανάλογα της απώλειας αποτίμησης που καταγράφεται για «χαρτιά» του δείκτη της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Παρότι με τζίρο 2,28 εκατ. στις 10:50, δεν μπορεί να θεωρηθεί ως υπερβάλλουσα η προσφορά. Ωστόσο ένα θέμα υφίσταται, με χρηματιστές να αποδίδουν το κλίμα και στις πολιτικές εξελίξεις στο Ευρωκοινοβούλιο. Η υπόθεση της Μαρίας Σπυράκη έρχεται να προστεθεί στο ήδη οξυμένο πολιτικό κλίμα, σημείωναν παράγοντες της αγοράς νωρίτερα, με αφορμή τις πρωινές ανακοινώσεις.

Ωστόσο η διόρθωση στην υποκείμενη και την αγορά παραγώγων δείχνει να διευκολύνει -από μία άποψη- όσους είχαν «ανοίξει» θέσεις πώλησης από τα επίπεδα των 920 μονάδων του ΓΔ και των 2.230 του FTSE25, σε διάστημα μόλις μίας εβδομάδας. Για αυτό και αποκτά ενδιαφέρον η συνεδρίαση στην εξέλιξή της από τις 14:15 και μετά.

Στις 25/49 η σχέση ανοδικών/πτωτικών, με 86 χωρίς μεταβολή.

Από την πρώτη κατηγορία ξεχωρίζει η Attica Συμμετοχών, με νέα σημαντική άνοδο 9,76% στο 1,35 ευρώ. Αποτίμηση 291,3 εκατ. ευρώ, με άξιο αναφοράς πως μεγεθύνεται σε αξία εκατομμυρίων με τζίρο μόλις 4-5 δεκάδων χιλιάδων.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v