Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Προέχει η επιβεβαίωση των στηρίξεων

Μικρή πτώση στο ξεκίνημα για τον ΓΔ. «Δύσκολο» το κλίμα στις αγορές, με την Αθήνα να ψάχνει διαφοροποίηση, με καύσιμο τα «φρέσκα κεφάλαια» σε σειρά εισηγμένων. Στο επίκεντρο και η κίνηση της ΕΚΤ.

Χρηματιστήριο: Προέχει η επιβεβαίωση των στηρίξεων

Mε απώλειες στη Wall Street, με διόρθωση στις αγορές της Ασίας μετά τη Fed και στα ευρωπαϊκά αναμονή για τη στάση της ΕΚΤ.

Θα ακολουθήσει η επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας τον ομόλογό της στην Ομοσπονδιακή των ΗΠΑ, με αύξηση επιτοκίων κατά 0,50% ή θα υποκύψει στις πιέσεις των «γερακιών» για ακόμη μία ύψους 0,75%; Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα, σημείωνε νωρίτερα ο Dr Money και από αυτή την άποψη μένει να φανεί πώς θα «τιμολογηθούν» στις αγορές (μετοχών/ομολόγων) οι όποιες ανακοινώσεις για επιτόκια, κυρίως όμως για τον χρονισμό και το εύρος της ποσοτικής σύσφιξης.

Οριακά χαμηλότερα από τις 4.030 μονάδες τα futures του S&P500, από τις 14.460 (-0,26%) ο DAX, από τις 7.495 (-0,09%) ο FTSE100 και στο Χρηματιστήριο Αθηνών ενθαρρυντική η διαφοροποίηση με «ισχυρά χέρια» αγοραστές σε μετοχές εταιρειών της πρώτης γραμμής.

Στις 923,63 (0,34%) ο ΓΔ, με τον FTSE25 στις 2.242,86 (0,57%), αλλά με τον ΔΤΡ στις 637,57 (-0,03%).

Στα 56,7 εκατ. η αξία συναλλαγών, με πρώτες 5 επιλογές των αγοραστών τις μετοχές των Mytilineos (19,94), Εθνικής (3,74), Jumbo (16), ΟΠΑΠ (13,32) και Motor Oil (21,14).

Πρακτικά και εχθές καταγράφηκαν καθαρές εισροές επενδυτικών κεφαλαίων στα ιστορικά υψηλά της Mytilineos, σε πολυετή της Motor Oil και σε εκθετική άνοδο της Jumbo. Χρήμα «ισχυρών χεριών» που επενδύει στον μετασχηματισμό της Mytilineos, στις νέες συμφωνίες της Motor Oil, στα πολύ καλά αποτελέσματα της Jumbo, χρήμα που «βλέπει» προοπτική και επενδύει θεωρώντας πως σε εύλογο επενδυτικό/επιχειρηματικό χρόνο θα του αποφέρει θετικό αποτέλεσμα. Αλλωστε δεν είναι λίγο σε αυτή τη συγκυρία, μέσα σε λίγα 24ωρα να ανακοινώνονται τόσο σημαντικές εξελίξεις, με την έκπληξη να έρχεται αργά χθες το βράδυ από την πλευρά της ΔΕΗ.

Για το παρόν, κυρίως όμως την επόμενη ημέρα της Mytilineos, οι εξαιρετικές Αθηνά Καλαϊτζόγλου και Πένυ Κούτρα έχουν το αναλυτικό ρεπορτάζ. Για το deal ΕΛΛΑΚΤΩΡ-Motor Oil με τίμημα 671,5 εκατ. για το 75% του κλάδου των ΑΠΕ, όπως και για τα θεαματικά αποτελέσματα της Jumbo με πρόβλεψη του Απόστολου Βακάκη για 2023 ισχυρότερο του 2022 και την Αθηνά να εξηγεί πώς ο Γιώργος Στάσσης πήρε το exclusivity για την Enel Romania, με προσφορά ύψους 1,3 δισ.

Και πέραν αυτών, ακόμη 1-2 πολύ σημαντικές συμφωνίες λίγο πριν τις υπογραφές και τις ανακοινώσεις.
Επίσης μία σπουδαία εταιρεία, η ΚΡΙ-ΚΡΙ, εκτιμάται πως θα επιστρέψει σε υψηλή κερδοφορία από το 2023 και τον νουνεχή Παναγιώτη Τσινάβο να επιβεβαιώνει (στη χθεσινή παρουσίαση στην Ενωση Θεσμικών) πως είναι ανοιχτός στην προσέλκυση στρατηγικού επενδυτή.

Επίσης την προσεχή Τετάρτη η διοίκηση της AEGEAN σε συνέντευξη Τύπου θα ενημερώσει για το φιλόδοξο πρόγραμμα, που ειδικά φέτος περιλαμβάνει μεγαλύτερο πτητικό έργο και τη χειμερινή περίοδο.

Με αυτή την προσέγγιση, για έναν επενδυτή μικρή σημασία έχει εάν σήμερα-αύριο η τάδε μετοχή ανέβει ή πέσει τόσο, όσο η προοπτική συγκεκριμένων εισηγμένων είναι ανοδική. Και δεν αφορά μόνο εταιρείες της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, αντιθέτως αρκετά mid και small caps πληρούν προϋποθέσεις μεγέθυνσης.

Ωστόσο, στο καθαρά «βραχύ» για σήμερα -κατ' αρχάς- προέχει η επιβεβαίωση των στηρίξεων (εβδομαδιαίων) και βλέπουμε για αύριο, ημέρα λήξης του τελευταίου triple witching για το 2022.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v