Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Οι κεντρικοί τραπεζίτες δίνουν την τάση

Οι σημερινές ανακοινώσεις της Fed και αυτές της Πέμπτης από την ΕΚΤ αναμένεται να καθορίσουν το πλαίσιο κινήσεων. Ενεργειακό και τράπεζες στο προσκήνιο, στο εγχώριο μέτωπο.

Χρηματιστήριο: Οι κεντρικοί τραπεζίτες δίνουν την τάση

Σήμερα θα γνωρίζουμε εάν η Fed θα προχωρήσει σε αύξηση επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης, όπως δείχνουν να προεξοφλούν οι επενδυτές, μετά και τη χθεσινή ανακοίνωση στοιχείων πληθωρισμού Νοεμβρίου στις ΗΠΑ.

Ηδη στη Wall Street στήθηκε χθες βράδυ άλλο ένα μίνι ράλι προεξόφλησης, με την τάση να περνά στη συνέχεια στις αγορές της Ασίας. Μένει να δούμε, εάν η σημερινή θέση του Πάουελ θα επηρεάσει τη στάση της Λαγκάρντ, ενώ σε αναμονή είναι και άλλοι κεντρικοί τραπεζίτες λ.χ. ο Μπέιλι (της Τράπεζας της Αγγλίας).

Σήμερα συναντώνται εκ νέου Χρήστος Σταϊκούρας και τραπεζίτες, με την Αναστασία Παπαϊωάννου να αναλύει το πού συγκλίνουν οι δύο πλευρές για στεγαστικά, καταθέσεις, προμήθειες. Κοινός τόπος ευρέθηκε, ο επόπτης ενέκρινε το πλαίσιο προτάσεων της Αθήνας και κατά πώς φαίνεται, θα βγει «λευκός καπνός», αν όχι σήμερα, το πολύ πριν τα Χριστούγεννα.

Σε αντίθεση με την Αθήνα, στις Βρυξέλλες για ακόμη μία φορά σύνοδος υπουργών Ενέργειας απέβη άκαρπη -υπό το βαρύ κλίμα του Qatargate και των ανησυχιών για ένα ενδεχόμενο επόμενο σκάνδαλο. Ο ΧΑΜαιλέων αναφερόταν χθες στην υπόθεση Pfizer, που από το καλοκαίρι απασχολεί την Ε.Ε. (καθώς αφορά στην επίτροπο Φον ντερ Λάιεν).

«Μαύρος καπνός» λοιπόν από τη χθεσινή σύνοδο των ΥΠΕΝ, για τη Δευτέρα η επόμενη -ακόμη μία, πολλοστή- φορά προσπάθειας για... τετραγωνισμό του κύκλου. Το θέμα μάς αφορά άμεσα ως οικονομία, παραγωγή, καθώς μετά τους επιχειρηματίες/βιομηχάνους ενεργοβόρων επιχειρήσεων στα «κάγκελα» βγαίνουν και τα μεγάλα ονόματα της εγχώριας κλωστοϋφαντουργίας (Δοντάς, Πολύχρονος κ.α.).

Ωστόσο σήμερα είναι ίσως η πιο ιστορική μέρα στη διαδρομή του Μυτιληναίου, με την παρουσίαση του προγράμματος μετάβασης στη «νέα εποχή». Με μεθοδικά βήματα η Mytilineos φθάνει σε νέα ιστορικά υψηλή αποτίμηση των 2,78 δισ., που σύμφωνα με τον σχεδιασμό θα είναι η βάση εκκίνησης για τον επόμενο κύκλο της επιχείρησης, προφανώς προς ακόμη μεγαλύτερα μεγέθη. Χθες ήταν η ανακοίνωση της ανάδειξης των Fairfax/Watsa ως δεύτερου μεγαλύτερου μετόχου της εισηγμένης, προχθές η ανακοίνωση της ένταξης στον δείκτη Dow Jones Sustainability κ.ο.κ., προς επίρρωση της μεθοδικότητας που αναφέραμε.

Επίσης σήμερα θα επιχειρηθεί να γίνει μία πρώτη «τιμολόγηση» της πολύ σημαντικής εξέλιξης με τη MIG-Attica Συμμετοχών-Πειραιώς. Ο Χρήστος Κίτσιος μάς εξηγεί ακριβώς τι και πώς, με επιπλέον παράμετρο το πώς το swap με τη MIG μειώνει το απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων και ενισχύεται ο συντελεστής κάλυψης για την Πειραιώς. Σύμφωνα με την άκρως επεξηγηματική ανάλυση του Χρήστου, το NPE ratio για την τράπεζα θα κλείσει χαμηλότερα του 7,5% (σε pro forma βάση).

Στις 2.230,25 (0,86%) ο FTSE25, στις 637,79 (1,20%) ο ΔΤΡ και στις 920,53 (0,83%) ο ΓΔ.

Σε απόσταση... αναπνοής οι κοντινές (βραχυπρόθεσμες/εβδομαδιαίες) αντιστάσεις, το πιθανότερο θα καμφθούν με τις πρώτες -κιόλας- εντολές, πλην όμως ζητούμενη -για σήμερα- είναι η επιβεβαίωσή τους ως στηρίξεων ενόψει των αυριανών ανακοινώσεων της επικεφαλής της ΕΚΤ. Συνεκτιμώντας, ειδικά οι traders, το triple witching της Παρασκευής.

Με premium οι δύο κύριες σειρές στα Παράγωγα, με 0,94% τα 1.413 ΣΜΕ τρέχουσας λήξης και με 1,27% τα 1.218 ΣΜΕ της πρώτης του 2023. Από 0,25% υψηλότερα τα futures του S&P500, στο 3,476% ακόμη χαμηλότερα η απόδοση του 10ετούς των ΗΠΑ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v