Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Οι παράμετροι που κρίνουν το τέλος της χρονιάς

Συμπληρώνονται τέσσερις εβδομάδες παραμονής του ΓΔ πάνω από τις 900 μονάδες. Ποιες είναι οι κινήσεις και τα δεδομένα για τις επόμενες συνεδριάσεις. Ντιλ, διαγωνισμοί και δύο προβλήματα.

Χρηματιστήριο: Οι παράμετροι που κρίνουν το τέλος της χρονιάς

Mε συν 2,07% για τον Γενικό Δείκτη στο Χρηματιστήριο Αθηνών οι επενδυτές μετρούν αντίστροφα για το θετικό «κλείσιμο» του 2022. Στις 911,85 μονάδες ο ΓΔ την Παρασκευή, και εάν στις συνεδριάσεις που μένουν μέχρι την Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου δεν χαθούν οι 900 μονάδες τότε για το ΧΑ το 2022 θα είναι η χρονιά διακριτής διαφοροποίησης του έναντι των αναπτυγμένων και της πλειονότητας των αναδυόμενων.

Στις 3.852,36 μονάδες o S&P500 διορθώνει σχεδόν 20% για φέτος, στις 13.892,28 ο DAX χάνει 12,54% ενώ ενδιαφέρουσα είναι η απόκλιση για τον FTSE 100. Στις 7.332,12 μονάδες οι απώλειες είναι οριακές (-0,71%) δηλαδή μπορεί να «κλείσει» το έτους με θετικό πρόσημο.

Προφανές, τα αναπτυγμένα χρηματιστήρια και δη η Wall Street διορθώνουν μετά από τη μεγαλύτερη bull market ιστορικά, περίοδος που για το ΧΑ χάθηκε -όπως και για την οικονομία- κυρίως λόγω της θηριώδους δοκιμασίας των ελληνικών μνημονίων. Ωστόσο, από την κρησάρα ξεχώρισε ένα σημαντικό μέρος της εγχώριας επιχειρηματικότητας που και ανταπεξήλθε των δυσκολιών και μεγεθύνθηκε και μάλιστα αποκτώντας διεθνές αποτύπωμα.

Είναι η «ατμομηχανή» που θα κληθεί να οδηγήσει το ΧΑ ξανά στην κατηγορία των αναπτυγμένων, κατά πάσα βεβαιότητα μετά την απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας για την ελληνική οικονομία. Το πότε είναι συνάρτηση πολλών παραμέτρων διεθνών και εγχώριων θα φανεί στην διάρκεια του 2023. Είναι όμως αυτή η δυναμική, που αναπτύσσεται τα τελευταία χρόνια και φέρνει- για φέτος- τη Motor Oil, την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, τη Mytilineos, την Jumbo και την ΕΛΛΑΚΤΩΡ στην κορυφή των αποδόσεων -από τα blue chips- και την Εθνική-από τις συστημικές τραπεζικές- Κοινή εκτίμηση, πως η κάθε μία ξεχωριστά αποτελεί ηγέτη στον κλάδο δραστηριοποίησης, με τις δρομολογημένες εξελίξεις να αποτελούν -ήδη, από τώρα- σημεία αναφοράς για το 2023, κατ' αρχήν για το πρώτο 3μηνο του έτους.

Σε αυτό το περιβάλλον, με αυτή την προοπτική αλλά με δυο πολύ μεγάλα προβλήματα (ενεργειακό/κόστος χρήματος) εκτιμάται πως θα γίνουν οι τελευταίες τοποθετήσεις των ενεργών επενδυτών στις συνεδριάσεις μέχρι το τέλος της 30ης/12. Διάστημα, που κυρίως θεσμικοί θα επιδιώξουν να εγγράψουν το θετικό πρόσημο στα χαρτοφυλάκια που διαχειρίζονται, με τον Κώστα Σιαμπράκο να σημειώνει πως για τον χώρο των Αμοιβαίων Κεφαλαίων το 2022 είναι έτος που «σβήνονται» οι απώλειες, εξ' ολοκλήρου ενώ για αρκετά «καλάθια» Α/Κ η απόδοση θα είναι θετική για τους μεριδιούχους.

Αναμφίβολα ενθαρρυντικό γεγονός συνεκτιμώντας τι διαδραματίστηκε αυτή την χρονιά διεθνώς.
Πιθανότατα στις τελευταίες συνεδριάσεις (για φέτος) η παρουσία των επενδυτών θα παραμείνει υποτονική -στα 60,3 εκατ. ο μέσος όρος της προηγούμενης εβδομάδας μειωμένος κατά 8,3% σε σχέση με την παραπροηγούμενη- χωρίς όμως να αποκλείεται το ενδεχόμενο λήψης θέσεων σε μετοχές εισηγμένων όπου «τρέχουν» ή αναμένονται εξελίξεις αμέσως μετά τις Εορτές.

Σύμφωνα με το Μάνο Χατζηδάκη από Ιανουάριο θα γνωρίζει η αγορά εάν η ΔΕΗ θα αποκτήσει την Enel Romania, την ώρα που η συμφωνία για την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή είναι σε πολύ προχωρημένο στάδιο και προχωρά ο διαγωνισμός για την «Αττική Οδό», ενώ ενεργό είναι το ενδεχόμενο εισαγωγής μειοψηφικού ποσοστού του ΔΑΑ Ελευθέριος Βενιζέλος κ.ά.

Για τον επικεφαλής ανάλυσης της ΒΕΤΑ χρηματιστηριακής, για την εγχώριο αγορά «εκλογές» και «επενδυτική βαθμίδα» είναι 2 από τις σημαντικότερες παραμέτρους που θα κρίνουν την στάση των ξένων διαχειριστών.
Παράμετροι καταλύτες είτε για την ευόδωση του ανοδικού σεναρίου για τους long, είτε του διορθωτικού για τους short.

Τεχνικά, όπως «μετρά» ο Ηλίας Ζαχαράκης συμπληρώνονται 4 εβδομάδες παραμονής του ΓΔ πάνω από το όριο των 900 μονάδων, περιοχή που μπορεί να επιβεβαιωθεί ως στήριξη-σημείο εκκίνησης για το 2023. Εάν στις επόμενες συνεδριάσεις χαθούν οι 900 σημαντική στήριξη προσφέρουν οι 880-870 μονάδες, ωστόσο σε περίπτωση επιβεβαίωσης των 907-903 θα είναι εφικτό το σενάριο της προσέγγισης των 925-930 μονάδων.

Υψηλό 52 εβδομάδων οι 973,27 μονάδες, θυμίζοντας πως για τέσσερα και πλέον έτη δεν έχει καταγραφεί 4ψηφιος αριθμός για τον ΓΔ.

Στην αγορά κρύβεται δυναμική, ηγετικές δυνάμεις για να οδηγήσουν προς την κατάκτηση των 1.000 μονάδων υπάρχουν, διάθεση και θετική προσέγγιση από ισχυρά ξένα χέρια υπάρχει. Για αυτό και άσχετα με το πως θα διαμορφωθούν οι τιμές μέχρι και την 30/12- βραχυπρόθεσμα- το ενδεχόμενο καταγραφής υψηλότερων-μεσοπρόθεσμα- συγκεντρώνει αρκετές πιθανότητες.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v