Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συνεδρίαση σε εορταστικούς ρυθμούς στο Χρηματιστήριο

Συσσώρευση και λιγοστές συναλλαγές, με τον Γενικό Δείκτη να κινείται σε οριακά υψηλότερα επίπεδα. Ξεχωρίζουν ανοδικά Viohalco, Aegean, τζίρος στο Πλαίσιο, ρευστοποιήσεις στη Lykos.

Συνεδρίαση σε εορταστικούς ρυθμούς στο Χρηματιστήριο

Aνοδικά τα ευρωπαϊκά, στο "πράσινο" η προθεσμιακή αγορά στη Νέα Υόρκη και στο Χρηματιστήριο Αθηνών υποτονικό το κλίμα στην διάρκεια της πρώτης ώρας συνεδρίασης.

Στις 14.028 (0,53%) ο DAX, από τις 3.891 (0,58%) τα futures του S&P500 και στην περιοχή πέριξ των 925 μονάδων ο Γενικός Δείκτης.

Περιορισμένο το επενδυτικό ενδιαφέρον, χαμηλός ο τζίρος με εμφανή την απουσία και των εγχώριων διαχειριστών.

Οι ξένοι ούτως ή άλλως είναι εκτός παιδιάς από τις αρχές Δεκεμβρίου με την απουσία τους εμφανή τόσο συναλλακτικά όσο ουσιαστικά και προς την κατεύθυνση της αγοράς.

Αναπόφευκτη η συσσώρευση, σε επίπεδα υψηλότερα μεν των 903 αλλά χωρίς δυναμική για πειστική υπέρβαση των 925-930 μονάδων.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες σημείωναν, πως η επικείμενη αποχώρηση της Πλαίσιο μίας σημαντικής επώνυμης επιχείρησης και μάλιστα μετά από 23 χρόνια παρουσίας στο χρηματιστήριο "τραυματίζει" την επενδυτική εικόνα του παρά το ότι η συγκεκριμένη δεν είχε ουσιαστική συμμετοχή στα δρώμενα της αγοράς.

Πολύ δε περισσότερο, από την στιγμή που τράπεζα έχει αναλάβει την σύνταξη χρηματοοικονομικής μελέτης για ανάλογη κίνηση και από άλλη εισηγμένη.

Με μόλις 3,2 εκατ. αξία συναλλαγών με την συμπλήρωση της πρώτης ώρας περισσότερο για διαδικαστικού χαρακτήρα συνεδρίαση μπορεί να γίνει λόγος, μόλις 3 συνεδριάσεις πριν την ολοκλήρωση του 2022 και δίχως να διαφαίνεται διάθεση από την πλευρά θεσμικών για ένα εορταστικό "τράβηγμα" της αγοράς.

Ενδεικτικό το γεγονός, πως στις 11.30' ο μεγαλύτερος τζίρος είχε πραγματοποιηθεί στη μετοχή της Πλαίσιο, όπου συνεχίζεται η προσφορά από ιδιώτες και 1-2 θεσμικούς επενδυτές.

Σε Mytilineos, ΔΕΗ, Viohalco και ΔΕΗ οι συγκριτικά μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα, με αγορές και στις 4 ενώ ακολουθούν Alpha Bank, Motor Oil, Εθνική, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και Lykos.

Επίσης με αγορές στα χαρτιά του δείκτη, με επιθετικές ρευστοποιήσεις στη μετοχή της τελευταίας.

Με τον FTSE25 στις 2.235 (0,25%) και με τον ΔΤΡ στις 634 (0,12%).

Και την σχέση ανοδικών/πτωτικών στις 57/14 με 89 μετοχές χωρίς μεταβολή.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v