Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Ποιες μετοχές «ανέβηκαν κατηγορία»

Οι εισηγμένες που ανέβασαν ρυθμούς και επιδόσεις, αναβαθμίζοντας την παρουσία τους στο ταμπλό. Οι «ξεχασμένες» μετοχές, οι προβληματικές εταιρείες και οι ιδιαίτερες περιπτώσεις.

Χρηματιστήριο: Ποιες μετοχές «ανέβηκαν κατηγορία»

Έντονος προβληματισμός επικρατεί στη χρηματιστηριακή αγορά από την αποχώρηση πολλών εισηγμένων εταιρειών (π.χ. ηχηρές ήταν οι περιπτώσεις των Πλαίσιο και Ευρωπαϊκή Πίστη τη χρονιά που πέρασε), καθώς ο αριθμός των προσφερόμενων επενδυτικών επιλογών μειώνεται και το όποιο βάθος της εγχώριας κεφαλαιαγοράς περιορίζεται δραστικά.

Από την άλλη πλευρά, για όσους επιμένουν να βλέπουν το… ποτήρι μισογεμάτο και να μη χάνουν τις ελπίδες τους για την «επόμενη μέρα» του ελληνικού χρηματιστηρίου:

  • Πρώτον, είχαμε την εισαγωγή περιορισμένου αριθμού νέων εταιρειών στο ΧΑ, κυρίως από τον χώρο των ακινήτων (π.χ. Dimand, Mπλε Κέδρος και επίκεινται φέτος Noval, Trade Estates) και της πληροφορικής (Real Consulting), όπως επίσης της Interlife το 2021 και κάποιων σχημάτων που διαχειρίζονται κόκκινα δάνεια τραπεζικών ομίλων και
  • δεύτερον, είχαμε την αναβάθμιση της παρουσίας πολλών εισηγμένων εταιρειών, οι οποίες εμφανίζουν κατά τα τελευταία χρόνια σαφώς ισχυρότερες οικονομικές επιδόσεις σε σύγκριση με την προηγούμενη δεκαετία.

Πρόκειται αναμφίβολα για πολλές εισηγμένες εταιρείες που ως μετοχές «ανέβηκαν κατηγορία» λόγω της βελτίωσης του οικονομικού κλίματος, αλλά και εξαιτίας ενεργειών που έγιναν από τους μετόχους τους και τις διοικήσεις τους.

Στον μεταλλουργικό κλάδο για παράδειγμα, ευρεία σειρά εταιρειών που είχαν ζημίες καθ’ όλη την προηγούμενη δεκαετία, εμφάνισαν τόσο το 2021 όσο και πέρυσι ισχυρές κερδοφορίες, όπως π.χ. οι Έλαστρον, ΣΙΔΜΑ, Αφοί Κορδέλλου, Τζιρακιάν (παράλληλα ενισχύθηκε μέσω ΑΜΚ το 2021), Αλουμύλ και Βιοκαρπέτ.

Στον χώρο της πληροφορικής, οι Entersoft και Epsilon Net από τίτλοι της Εναλλακτικής Αγοράς συγκαταλέγονται σήμερα στις σημαντικότερες επιλογές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, ενώ πολύ καλύτερες είναι οι οικονομικές επιδόσεις και άλλων εισηγμένων εταιρειών του κλάδου όπως των Profile, Space Hellas, Performance και της Q&R, η οποία από ζημίες επέστρεψε το 2022 σε σημαντικά κερδοφόρο καθαρό αποτέλεσμα.

Στον κλάδο των κατασκευών παρατηρείται βελτίωση του κλίματος κατά την τελευταία διετία, με τις εισηγμένες να ανεβάζουν σταδιακά τις οικονομικές τους επιδόσεις. Χαρακτηριστική περίπτωση «ανόδου κατηγορίας» αποτελεί η Intrakat, μετά την αλλαγή του ιδιοκτησιακού της καθεστώτος και τη νέα μεγάλη ΑΜΚ που ήδη δρομολογείται.

Η Ideal από μια «ξεχασμένη» μετοχή έχει αναβαθμιστεί σε μια από τις αξιοσημείωτες δυνατές επιλογές του ταμπλό, μετά τη μετοχική της διεύρυνση και τη μετεξέλιξή της σε ένα εισηγμένο και πολυμετοχικό private equity.

H Premia Properties, αφήνοντας πίσω τις ζημίες και τα προβλήματα της Pasal Development, μέσα από αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου και αλλαγή ιδιοκτησιακού καθεστώτος, συγκαταλέγεται πλέον στις αξιοσημείωτες εταιρείες της εγχώριας κτηματαγοράς.

H Lavipharm, μετά την πρόσφατη «περιπετειώδη» αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου, όχι μόνο επανήλθε στο καθεστώς της κανονικής διαπραγμάτευσης, αλλά επιπλέον πέρασε σε θετικό πρόσημο τα ίδια κεφάλαιά της, ενίσχυσε τη ρευστότητά της, διεύρυνε το φάσμα των δραστηριοτήτων της και ενέταξε κάποια θεσμικά χαρτοφυλάκια στο μετοχολόγιό της.

Οι Ευρωσύμβουλοι, μετά τη βελτίωση των οικονομικών τους επιδόσεων και την περυσινή αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που ολοκλήρωσαν, επανέφεραν τα ίδια κεφάλαιά τους σε θετικό πρόσημο και τη μετοχή τους σε καθεστώς κανονικής διαπραγμάτευσης. Η εισηγμένη, με πολύ καλύτερη ρευστότητα, αναζητά αυτή την περίοδο επέκταση μέσα από εξαγορές σε συγκεκριμένους κλάδους.

Η Δομική Κρήτης έχει επανέλθει σε καθεστώς κανονικής διαπραγμάτευσης, είναι κερδοφόρος και έχει δεχτεί προτάσεις από στρατηγικούς επενδυτές.

Η επικείμενη απόφαση απορρόφησης της Inform Λύκος από τη μητρική της (και πολύ μεγαλύτερη) Austria Card με παράλληλη εισαγωγή του ενοποιημένου σχήματος στα Χρηματιστήρια της Αυστρίας και της Αθήνας δημιουργεί προϋποθέσεις για μια μελλοντική διαπραγμάτευση στο ΧΑ ενός σαφώς ισχυρότερου ομίλου.

Συνολικότερα, οι αισιόδοξοι παράγοντες της αγοράς υποστηρίζουν ότι αναμφίβολα θα πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες για νέες εισαγωγές εταιρειών στο Χρηματιστήριο της Αθήνας (τονίζουν μάλιστα ότι θα πρέπει να θεσπιστούν από την Πολιτεία και σχετικά κίνητρα), επιπλέον όμως επισημαίνουν ότι μπορούν να προκύψουν και νέες αναβαθμισμένες επενδυτικές επιλογές «εκ των έσω», δηλαδή από τη σταδιακή ανάπτυξη των ήδη εισηγμένων εταιρειών κατά τα αμέσως επόμενα χρόνια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v