Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Η υπεραπόδοση των τραπεζών και το φρένο από ΗΠΑ

Πρώτο crash test στην τάση μετά τη δυναμική εκκίνηση στο έτος, με τις τράπεζες στη θέση του οδηγού. Αρνητικό το κλίμα στις αγορές, σενάρια για αποκόμιση κερδών. Τι στάση θα κρατήσουν οι «βραχυπρόθεσμοι».

Χρηματιστήριο: Η υπεραπόδοση των τραπεζών και το φρένο από ΗΠΑ

Μικτές τάσεις στη Wall Street, ανάλογες στις αγορές της Ασίας και μετά τη δυναμική εκκίνηση του 2023,
η προσοχή των επενδυτών στρέφεται στο πρώτο ορόσημο της χρονιάς.

Η ανακοίνωση του πληθωρισμού των ΗΠΑ, μεθαύριο Πέμπτη (στις 15:30) θα καθορίσει τη στάση κυρίως των βραχυπρόθεσμων, με τις προβλέψεις για μείωση στο 6,7% τον Δεκέμβριο από 7,1% τον Νοέμβριο να επηρεάζει και την πολιτική της Fed. Για τις 31/1 η συνεδρίαση και το ερώτημα που αφορά short vs long είναι η επιβεβαίωση (ή όχι) του ρυθμού επιβράδυνσης (ή και αποκλιμάκωσης) για τρίτο σερί μήνα.

Ενδεικτική η χθεσινή διακύμανση για τον S&P500, με «άνοιγμα» από τις 3.910, συνέχιση της αντίδρασης (της Παρασκευής) έως τις 3.950 και «γύρισμα» προς τις 3.890, με τελική τιμή στις 3.892 μονάδες. Σχηματισμός τύπου Λ, με τους traders να εγγράφουν σημαντικές υπεραξίες σε μόλις 2-4 συνεδριάσεις. Νωρίτερα τα futures του S&P500 παρέπεμπαν στις 3.906 μονάδες.

Σε ανάλογο ρυθμό Φρανκφούρτη, Λονδίνο, δεν αφέθηκε να πάει χαμένη η αφορμή και στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Με οδηγό τον κλάδο-βαρόμετρο των τραπεζών, οι αγοραστές με συνοπτικές διαδικασίες έφτασαν τον ΔΤΡ στην περιοχή των 700 (701,75 ), κάνοντας «ταμείο» 9,55% σε μόλις πέντε συνεδριάσεις. Αιχμή η μετοχή της Alpha Bank με ένα γρήγορο 14,50% έως το 1,145 ευρώ, με σταδιακά αυξανόμενες συναλλαγές/τζίρους από τη Δευτέρα 2/1 έως και χθες.

Ενα 8,82% στο 1,148 ευρώ για τη μετοχή της Eurobank, με 8,48% στο 1,56 της Πειραιώς και με 5,98% στα 3,971 ευρώ της Εθνικής

Προφανές πως και «γρήγορο» χρήμα τοποθετείται στον τραπεζικό κλάδο, με ενδιαφέρον το γεγονός της 3πλάσιας απόδοσης του κλάδου έναντι της αγοράς.

Συνεπώς, μένει να φανεί εάν το χθεσινοβραδινό φρένο στη Νέα Υόρκη θα επηρεάσει την Ευρώπη -το 6,61% για τον DAX στην εκκίνηση του 2023 δεν είναι αμελητέα απόδοση-, πρακτικά κατά πόσον οι traders θα επιλέξουν να κάνουν σήμερα ένα πέρασμα από το «ταμείο», συνεκτιμώντας την ανακοίνωση των στοιχείων για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ μεθαύριο.

Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, κλάδος υψηλής μεταβλητότητας ο τραπεζικός, τεχνικά δεν θα πρέπει να χαθούν οι 685-680 μονάδες σε «κλείσιμο», ει δυνατόν σήμερα-αύριο.

Με θεαματική απόδοση σε αυτές τις πέντε συνεδριάσεις για τη μετοχή της Alpha Βank, που βραχυπρόθεσμα λειτουργεί ως σηματωρός της στάσης των traders. Σημείο αναφοράς το 1,10 ευρώ, με τεχνική ανάλυση της μετοχής στον ΕΚΗ, λόγω του συγκεκριμένου ρόλου της σήμερα-αύριο.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v