Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κάνουν «ταμείο» οι επενδυτές στο Χρηματιστήριο

Συνέχεια στην ανοδική κίνηση που έχει φέρει τον ΓΔ πάνω από τις 1.000 μονάδες ψάχνουν οι επενδυτές. Οι κλάδοι αιχμής, οι μετοχές που βλέπουν νέα υψηλά και τα σινιάλα για τη συνέχεια.

Κάνουν «ταμείο» οι επενδυτές στο Χρηματιστήριο

Ενας από τους θερμότερους Ιανουάριους και χρηματιστηριακά ολοκληρώνεται σήμερα, με τους επενδυτές να κάνουν «ταμείο» από Νέα Υόρκη μέχρι Φρανκφούρτη, Λονδίνο, στο δε Χρηματιστήριο Αθηνών καταγράφεται υψηλή απόδοση.

Τόσο για τον τραπεζικό κλάδο όσο και για την πλειονότητα των blue chips αλλά και για επιμέρους mid caps, με αποτέλεσμα η ελληνική αγορά να είναι από τις κορυφαίες ευρωπαϊκές, στο ξεκίνημα του 2023.

Ζητούμενη η συνέχεια, από αύριο κιόλας, εν μέσω κρίσιμων ορόσημων που θα καθορίσουν τη στάση των επενδυτών τον Φεβρουάριο, ένα χρόνο μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Εκτοτε οι επενδυτές και δοκιμάσθηκαν σε πρωτόγνωρες συνθήκες (οι εξελίξεις στην Ουκρανία θεωρήθηκαν «μαύρος κύκνος» για τις αγορές), αλλά και προσαρμόσθηκαν και αντεπεξήλθαν (όπως ο καθένας), εν μέσω συνεπειών επάλληλων κρίσεων επιτοκίων/κόστους χρήματος - ενεργειακού βάρους - υπερπληθωριστικών πιέσεων κ.λπ. Πλέον αυτά είναι παρελθόν, οι επενδυτές εξοικειώθηκαν στα νέα μη κανονικά δεδομένα και ήδη στη Wall Street ο S&P500 είναι στις 4.017,77 μονάδες, ο DAX στις 15.126,08, ο FTSE100 στις 7.784,87 και στο ΧΑ ο Γενικός Δείκτης στις 1.024,75 μονάδες.

Στις 2.484,53 ο FTSE25, στις 759,56 ο ΔΤΡ και στις 1.565,27 μονάδες ο FTMidCap. Με την αξία συναλλαγών να σταθεροποιείται σε μεγέθη μεγαλύτερα των 90 εκατ. για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα, στα 90,1 εκατ. στη χθεσινή συνεδρίαση, ισχυρή ένδειξη ενεργοποίησης ξένων με σταθερές εισροές σε τραπεζικά χαρτιά και πολλά blue chips.

Με μετακύλιση θέσεων η ανοδική κίνηση, από τις πρώτες κιόλας συνεδριάσεις του Ιανουαρίου, με σημείο καμπής τη συνεδρίαση της 17ης, οπότε και πραγματοποιήθηκε τζίρος rebalancing (αποδόθηκε σε συγκρότηση θεματοφυλακής με πληροφορίες να αναφέρονται στο Vanguard).

Συγκεκριμένα από τότε «έτρεξαν» στην αγορά σταθερές εισροές, εστιασμένες σε μετοχές συγκεκριμένων εταιρειών, με αποτέλεσμα είτε τα ιστορικά υψηλά λ.χ. Mytilineos είτε «κορυφές» για Motor Oil, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-Ενεργειακή, Jumbo, ΟΠΑΠ, για να προστεθούν στη χθεσινή συνεδρίαση Πειραιώς, Εθνική.

Κλάδος αιχμής -και λόγω βαρύτητας στάθμισης- ο τραπεζικός, με την Πειραιώς να ανοίγει την αυλαία της παρουσίασης του σχεδιασμού της διοίκησης για το 2023. Σε αυτή τη συγκυρία, η διοίκηση της Alpha Bank εκμεταλλεύεται το θετικό κλίμα και βγαίνει στις αγορές με σκοπό να αντλήσει 300 εκατ. Εχει προηγηθεί η Eurobank με 500 εκατ.

Παράλληλα κλάδοι ουσιαστικού ενδιαφέροντος, της ενέργειας, των κατασκευών-υποδομών, χωρίς να υπολείπονται αυτοί των πρώτων υλών, πληροφορικής κ.α., σε μία όλο και ευρύτερη μόχλευση της αγοράς. Γνώμονας οι επιχειρηματικές διεργασίες/εξελίξεις και τα οικονομικά αποτελέσματα, συγκριτικά πλεονεκτήματα των εισηγμένων να αντεπεξέλθουν της επιθετικής πολιτικής των κεντρικών τραπεζών, του υπέρβαρου ενεργειακού κόστους, με προϋποθέσεις καλύτερες απ' ό,τι στο τέλος του Φεβρουαρίου 2022.

Χωρίς εμφάνιση νέων «μαύρων κύκνων» στο ΧΑ συντρέχουν λόγοι για συνέχιση αυτής της πορείας επαναφοράς, με στόχο μεγαλύτερες αποτιμήσεις για όσες εισηγμένες τις δικαιολογούν και βάσει των μεγεθών 2022 - προοπτικών 2023.

Να γίνει «ταμείο» σήμερα, με τον ΓΔ πάνω από τις 1.015 μονάδες και από αύριο ξεκινάμε...


Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v