Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Τα νέα δεδομένα πτήσης πάνω από τις 1.000 μονάδες

Με long-τάση οι δυο τελευταίες συνεδριάσεις, στο πλαίσο του January Effect διεθνώς. Πώς επιδρά σε μετοχές-ομόλογα η αναβάθμιση από τη Fitch, στη σκιά νέας αύξησης επιτοκίων-ΕΚΤ την Πέμπτη και πολιτικών διαξιφισμών.

Χρηματιστήριο: Τα νέα δεδομένα πτήσης πάνω από τις 1.000 μονάδες

Hχηρή επιβεβαίωση του January Effect στα ξένα χρηματιστήρια, νέα άνοδος με 3,72% την τελευταία εβδομάδα για το Χρηματιστήριο Αθηνών με τους επενδυτές σε Νέα Υόρκη, Φρανκφούρτη κ.α. να μην επηρεάζονται από την συνέχιση της επιθετικής πολιτικής των κεντρικών τραπεζών και σε Αθήνα κόντρα στην πολιτική αντιπαράθεση.

Τελευταίες δύο συνεδριάσεις για το μήνα, που αποφέρει αποδόσεις 6,02% για τον S&P500, σχεδόν 9% για τον DAX όσο και για τον Γενικό Δείκτη.

Μηνιαία μεταβολή για το ΧΑ διπλάσια της συνολικής για το 2022, ενδεικτική της δυναμικής του ελληνικού χρηματιστηρίου κυρίως δε των προοπτικών για τη συνέχεια σε προεκλογική περίοδο.

Από τις 4.070,56 μονάδες ο S&P500, από τις 15.150,03 ο DAX και από τις 1.015,48 ο ΓΔ με ξεκάθαρη τάση long για Δευτέρα-Τρίτη, οπότε και γίνεται το "ταμείο" Ιανουαρίου.

Εχοντας εξοικειωθεί στο περιβάλλον των επάλληλων κρίσεων και των σοβαρών συνεπειών τους οι επενδυτές δείχνουν προσαρμοστικότητα σε αυτές τις συνθήκες, στάση που αποτυπώνεται σε προπομπούς δείκτες λ.χ ο VIX CBOE διαμορφώνεται στις 18,51 μονάδες- από τα χαμηλότερα επίπεδα, μετά τον Ιούνιο 2021 και Δεκέμβριο 2019- αλλά και το 10ετές των ΗΠΑ στο 3,5% ως να μην υπάρχει ανησυχία και με την διάθεση για επενδυτικό ρίσκο σε υψηλά σημεία.

Μάλιστα στην Wall Street οι επενδυτές περισσότερη προσοχή δίνουν στα οικονομικά αποτελέσματα των εισηγμένων παρά στην Fed, έχοντας προεξοφλήσει και την επικείμενη νέα αύξηση επιτοκίων (κατά 25 μ.β). Caterpillar, ExxonMobil, Pfizer, Spotify, Snap, Mondelez ενδεικτικά από εταιρείες που ανακοινώνουν μεγέθη 2022, Δευτέρα-Τρίτη. Τελευταία ημέρα του Ιανουαρίου συνεδριάζει η Fed, την Τρίτη.

Σε ανοδική φορά τα κύρια ευρωπαϊκά, στην πρώτη 5άδα το ΧΑ με οδηγό τον τραπεζικό κλάδο και παραστάτες τον κατασκευαστικό, πρώτων υλών, κοινής ωφέλειας κ.α. με ενδεικτικό πως τον Ιανουάριο μόνο ο κλάδος τροφίμων ποτών υστέρησε.

Στις 750,42 ο ΔΤΡ με μηνιαία μεταβολή 17,15%, στις 3.722,99 ο ΔΚΤ με 16,17% με 12,17% στις 7.279,56 ο ΔΠΥ, καθώς τ τραπεζικές, κατασκευαστικές και πρώτων υλών πρωτοστατούν αυτό το μήνα. 

Με ξεκάθαρα long τάση οι 2 τελευταίες συνεδριάσεις, μετά μάλιστα την αναβάθμιση από τον οίκο Fitch, το βράδυ της Παρασκευής εξέλιξη με πολλαπλασιαστικά οφέλη τόσο για την αγορά κρατικών ομολόγων όσο για των μετοχών. 

Ωστόσο το σημαντικό μετά από δεύτερη ανάγνωση της αιτιολόγησης του ΒΒ+ αφορά στο ότι ο αμερικανικός οίκος δεν δείχνει να ανησυχεί για το ενδεχόμενο αλλαγής της οικονομικής πολιτικής, ακόμη και με άλλη κυβέρνηση. Υπόθεση, πως για τα ξένα σπίτια (είτε επενδύουν είτε αξιολογούν) η πολιτική παράμετρος δεν βαραίνει-μέχρι τώρα- τόσο όσο άλλες φορές.

Αντιθέτως εστιάζουν στην κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, στην μεγέθυνση της επιχειρηματικότητας, στις εισροές των κοινοτικών κονδυλίων, στην ασφάλεια του κρατικού χρέους κ.α. Δύο φορές έστειλαν μήνυμα οι αγορές, σε διάστημα 24ωρων, αρχικά με την προσφορά των 22 δισ. στην έκδοση 10ετούς από τον ΟΔΔΗΧ και με τα 1,2 δισ. για το preferred bond της Eurobank, με 3,5+0,5=4 δισ. να αντλούνται αντίστοιχα σε μία συγκυρία που η ρητορική των "γερακιών" της ΕΚΤ ξεπερνούσε ακόμη και τον Ιούνιο (ως προς την προοπτική αύξησης των επιτοκίων).

Προφανώς και η ΕΚΤ διαμορφώνει το πλαίσιο στις αγορές, όμως (και) στο ΧΑ έχει προεξοφληθεί ότι την Πέμπτη θα ανακοινωθεί νέα αύξηση 50 μ.β ( θα ακολουθήσουν κι άλλες 16/3-4/5-15/6) πλην όμως προηγείται η επενδυτική ημερίδα της Πειραιώς-αύριο Δευτέρα- όπου θα παρουσιασθεί το αναθεωρημένο επιχειρηματικό πλάνο μέσω τηλεδιάσκεψης.

Στα 1,82 ευρώ η μετοχή της Πειραιώς, ενισχύεται 26,56% ( ! ) μέχρι και την συνεδρίαση της 27/1, με την Alpha Bank στα 1,20 ευρώ με 20%, με την Εθνική στα 4,315 με 15,16% και με 12,89% στα 1,191 ευρώ η Eurobank.
Για τον ΔΤΡ οι long όσο διαμορφώνεται πάνω από τις 741 έχουν απόλυτο προβάδισμα, με "βλέψεις" για νέο "τοπικό υψηλό" (τις 753,27) προς τις 770 μονάδες.

Θετική η στάση των ξένων για τον τραπεζικό κλάδο, μόλις την Παρασκευή η Morgan Stanley εκτιμούσε πως έχει δρόμο το ράλι, ξεκινούσε κάλυψη της Εθνικής και ανέβαζε τον πήχη για τις μετοχές των συστημικών, σύμφωνα με τον Γιώργο Α. Σαββάκη.

Παράλληλα την τελευταία εβδομάδα καταγράφηκαν νέα υψηλά για μετοχές των Mytilineos, Aegean αλλά και υψηλές τιμές για Viohalco, Helleniq Energy, Jumbo κ.α.

Ενισχυτικές οι εισροές κεφαλαίων, κυρίως από ξένα χαρτοφυλάκια, ενδεικτικό το γεγονός πως για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα η αξία συναλλαγών έχει ως βάση τα 90 εκατ. Στα 91,4 εκατ. την τελευταία εβδομάδα, στα 88,2 εκατ. μέσος όρος Ιανουαρίου- σύμφωνα με το Μάνο Χατζηδάκη- κατά 19,2% περισσότερες σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα 2022.

Είναι ακριβώς η ισχυροποίηση ομίλων, επιχειρήσεων που δικαιολογεί την ενίσχυση των εισροών, με Mytilineos, Jumbo, TITAN, Papoutsanis να δίνουν εξαιρετικά δείγματα γραφής.

Πιο χαρακτηριστική περίπτωση αυτής της μεγέθυνσης η Mytilineos, με τον Γιώργο Φλώκα να συνοψίζει το πως είδαν τα αποτελέσματα της εισηγμένης εννέα οίκοι. Στα 23,80 ευρώ η μετοχή, μεταβολή 17,15% από την αρχή του έτους και αποτίμηση 3,40 δισ.

Στα αποτελέσματα του 2022- προβλέψεις για το 2023 προσβλέπουν οι αγοραστές σε τιμές των 4,60 ευρώ της Viohalco, των 6,43 της Aegean, των 12,26 της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, των 22,54 της Motor Oil και άλλων της μεγάλης κεφαλαιοποίησης σε μία περίοδο που η τάση τροφοδοτείται και από εξελίξεις στο επιχειρηματικό πεδίο, διεργασίες που συντηρούν τη "μόχλευση" σε υψηλά επίπεδα.

Fast track η αδειοδότηση του FSRU της Motor Oil στην Κόρινθο, κοντά στην υπογραφή MoU για την ΑΚΤΩΡ η ΕΛΛΑΚΤΩΡ, σε αναμονή ανακοίνωσης οικονομικών αποτελεσμάτων 2022, σε εξέλιξη διαγωνισμοί και δημοπρατήσεις μπορούν να (υπό) στηρίξουν πέρα από ένα διψήφιο "κλείσιμο" για τον Ιανουάριο ένα υψηλότερο επίπεδο εκκίνησης για τον Φεβρουάριο.

Τεχνικά, όπως "μετρά" ο Ηλίας Ζαχαράκης: για τον FTSE25 (2.458,73) με κύρια στήριξη στις 2.384 η προσπάθεια για τις 2.528 μονάδες. Για τον ΓΔ η επιβεβαίωση των 996 συντηρεί την τάση προς τις 1.038 μονάδες (κύριος στόχος) ενώ έχει ανέβει το stop για long θέσεις στις 966 μονάδες.

Με στήριξη στις 4.005 για τον S&P500 οι βλέψεις των αγοραστών για τις 4.186 (φιλόδοξος στόχος οι 4.232 μονάδες).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v