Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ποιες μετοχές οδηγούν το πάρτι στο Χρηματιστήριο

Η υπέρβαση της «τοπικής κορυφής» Δεκεμβρίου 2019, με αυξημένες συναλλαγές και συνεχείς εισροές, ενισχύει τη θέση των long, ωθώντας υψηλότερα τον πήχη προς τα επίπεδα του 2014-2015.

Ποιες μετοχές οδηγούν το πάρτι στο Χρηματιστήριο

Σε θετικό έδαφος τα ευρωπαϊκά, με «ενέσεις» αδρεναλίνης στις 1.050 μονάδες στο Χρηματιστήριο Αθηνών.
Με δύο «στρατόπεδα» ενεργά των traders και των επενδυτών συνεχίζεται το ανοδικό σερί, με τις διαθέσεις αμφοτέρων διακριτές από την προσυνεδρίαση κιόλας.

Από τη μία πλευρά, με εντολές «κλειδωμένες» στο limit up για τη μετοχή της MIG, από την άλλη, με αγορές στην πλειονότητα των μετοχών του δείκτη, ενισχύοντας εκτιμήσεις χρηματιστών πως στην αγορά «τρέχουν» παράλληλα και οι δύο πλευρές.

Intraday/trading με επίκεντρο τις εξελίξεις στη MIG -μετά και την υποχρεωτική δημόσια πρόταση της Πειραιώς-, με αποτέλεσμα το νέο 29,91% στο 0,1668 που σωρευτικά αποφέρει 198,52% σε διάστημα εβδομάδας, 270,67% σε μήνα και 495,71% σε 3μηνο, με τη χρηματιστηριακή αξία στα 160 εκατ. ευρώ.

Σταθερές εισροές «ισχυρών χεριών» -κυρίως ξένων- με σαφώς διαφορετικό προσανατολισμό -μεσομακροπρόθεσμο και επενδυτικό-, πλην όμως σε μία αγορά μπορεί να συνυπάρχουν αδρεναλίνη με σύνεση.

Με αγορές Πειραιώς (2,03) και Εθνική (4,564) σε νέα τοπικά υψηλά, όπως και οι Alpha Bank (1,266), Eurobank (1,33) με αγορές, με αποτέλεσμα τη νέα άνοδο για τον ΔΤΡ στις 812,96 μονάδες. Σε υψηλά 3ετίας ο ΔΤΡ, με δυναμική επαναφοράς προς τα επίπεδα των 880 μονάδων, κύριος στόχος των long σε αυτή τη φάση της αγοράς.

Στις 68/9 η σχέση μετοχών με θετικό/αρνητικό πρόσημο, ενδεικτική του κλίματος που έχει διαμορφωθεί ευρύτερα από τα υψηλά έως τα χαμηλά στρώματα της αγοράς.

Χωρίς προσυμφωνημένες συναλλαγές ο τζίρος στα 13 εκατ. με τη συμπλήρωση του ημιώρου, με νέο ρεκόρ συναλλαγών σε απόλυτο αριθμό τεμαχίων στη MIG (35,5 εκατ.) αλλά και αυξημένες σε ΟΤΕ, Mytilineos, Motor Oil, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Attica Bank, TITANc, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Aegean, Viohalco κ.α.

Επαναφορά του κλάδου πληροφορικής στο στόχαστρο των επενδυτών, με ενισχυμένο τζίρο σε Ιλυδα, CPI, που συμπληρώνει τη μόχλευση σε μετοχές εταιρειών ακινήτων Premia, BriQ, πειστική ένδειξη της όλο και πιο διευρυμένης παρουσίας επενδυτών, traders σε mid&small caps.

Ισχυρή η παρουσία αγοραστών, για ακόμη μία συνεδρίαση, σε τίτλους κατασκευαστικών, από τις ισχυρές του κλάδου ΕΛΛΑΚΤΩΡ, AVAX μέχρι τις ανερχόμενες Intrakat και μεσαιο-μικρότερες ΕΚΤΕΡ, Δομική Κρήτης, καθώς οι εντολές δίνονται όλο και πιο κλαδικά απ' ό,τι σε μεμονωμένες μετοχές.

Η επαναφορά/υπέρβαση της «τοπικής κορυφής» του Δεκεμβρίου 2019, με αυξημένες συναλλαγές-συνεχείς εισροές ενισχύει τη θέση των long, ανεβάζοντας -πλέον- τον πήχη προς τα επίπεδα του 2014-2015. Με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει από τη στιγμή που η άνοδος από τα τέλη Δεκεμβρίου-πρώτες συνεδριάσεις Ιανουαρίου πραγματοποιείται αρχικά μεν με περιορισμένες-στοχευμένες συναλλαγές (έως 60 εκατ.) αλλά με αυξανόμενες (από 100 εκατ.) για πέμπτη συνεχόμενη εβδομάδα.

Ενα στοιχείο ενδεικτικό του πώς εξελίσσεται αυτή η κίνηση αποτυπώνεται στις ενεργές μερίδες στη μετοχή της Alpha Bank, σχεδόν 150 χιλιάδες -πλέον-, περίπου 40 χιλ. περισσότερες απ' ό,τι την περίοδο των εορτών. Τάση που προφανώς δεν περιορίζεται μόνο στην Αlpha Bank αλλά συνολικά στον τραπεζικό κλάδο, αναλογικά στην πλειονότητα των blue chips.

Και τελευταία με αφορμή τις εξελίξεις σε Attica Bank, Κλουκίνας Λάππας-Intracom Holdings, MIG-Attica Group, σε ικανό τμήμα των mid&small caps.

Με 2 πακέτα, για 105 χιλ. τμχ. του ΟΠΑΠ στα 14,54 (11:09) και για 100 χιλ. τμχ. της ΕΧΑΕ στα 3,945 (11:12), ο τζίρος διαμορφωνόταν (στις 11:15) στα συνολικά 20,9 εκατ. ευρώ. Ολοταχώς για πάνω από 100 εκατ. και σήμερα.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v