Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πού οδηγεί ο χορός των deals το Χρηματιστήριο

Με τα καύσιμα από το μπαράζ επιχειρηματικών ανακατατάξεων ενισχύεται η εγχώρια αγορά. Ποιες μετοχές πρωταγωνιστούν. Τα τεχνικά ζητούμενα, ενόψει της αναδιάρθρωσης δεικτών MSCI.

Πού οδηγεί ο χορός των deals το Χρηματιστήριο

Ανοδος στη Wall Street μετά την ομιλία Πάουελ, στις 4.164 (1,29%) ο S&P500, μικτές τάσεις στις αγορές της Ασίας και τα futures στην προθεσμιακή της Νέας Υόρκης οριακά χαμηλότερα.

Από τις 15.320 (-0,16%) ο DAX, από τις 7.864 (0,36%) ο FTSE100 και στο Χρηματιστήριο Αθηνών άλλη μία συνεδρίαση υπέρ των αγοραστών.

Με συναλλαγές 125 εκατ. ευρώ η νέα άνοδος για τον ΓΔ στις 1.041,51 (0,82%), με ενίσχυση του FTSE25 στις 2.531,37 (0,81%), έναντι του ΔΤΡ στις 800,54 (-0,19%), με 2-3 λεπτομέρειες να κάνουν τη διαφορά βραχυπρόθεσμα, για σήμερα-αύριο.

Κατά 35 εκατ. περισσότερος ο τζίρος της Τρίτης από αυτόν της Δευτέρας, «καύσιμο» για την επίτευξη των υψηλών 100 μηνών (κατά Θανάση Σταυρόπουλο), απόρροια άμεσων εισροών και δη στοχευμένων.

Το 1,64 εκατ. στη μετοχή του ΟΤΕ και μάλιστα σε ανοδική αντίδραση έως τα 15 ευρώ έκαναν αίσθηση, καθώς πλησιάζει η ημέρα ανακοίνωσης οικονομικών αποτελεσμάτων 2022 και ενημέρωσης των αναλυτών. Δευτερευόντως τα 9,45 εκατ. επίσης σε άνοδο έως τα 2 ευρώ για τη μετοχή της Πειραιώς, απόρροια και του ελιγμού της διοίκησης στο θέμα της MIG.

Το 5,33% στα 17,80 ευρώ νέο τοπικό υψηλό για την Jumbo, επίσης με αυξημένες συναλλαγές-άμεσες εισροές, αποδόθηκε σε κινήσεις προεξόφλησης ενόψει της ανακοίνωσης οικονομικών μεγεθών, που σημαίνει ότι πλέον και αυτά θα μετρούν στην κρίση των επενδυτών.

Ο Στέφανος Κοτζαμάνης αναλύει πως οι εισηγμένες μπήκαν με το δεξί στο 2023, θετική τάση που υποστηρίζεται και από θεμελιώδη, πέραν των διεργασιών/εξελίξεων σε επιχειρηματικό επίπεδο. Το σημαντικό, που εξηγεί τις σταθερές εισροές άμεσων κεφαλαίων παράλληλα με σταδιακή αύξηση ενεργών μερίδων/κωδικών, η αναφορά του Στέφανου πως οι φόβοι για ύφεση της ελληνικής οικονομίας δεν επιβεβαιώνονται -μέχρι τώρα- και ηη ζήτηση στις αγορές όπου δραστηριοποιούνται παραμένει αρκετά ικανοποιητική.

Ισχυρός λόγος για ένα ξένο fund είτε να αποκτήσει θέση τώρα σε μία αγορά (με την αποτίμηση να μην ξεπερνά συνολικά τα 75 δισ.) είτε να την ενισχύσει στην περίπτωση που έχει παρουσιάσει μεγέθη 2022 λ.χ. της Mytilineos, εκτιμάται ότι θα καταγράψει ιστορικό ρεκόρ κερδοφορίας -ενδεικτικά Cenergy Holdings, Jumbo, απ' αυτές που αναφέρονται σχετικά στο άρθρο του Στέφανου.

Στην Jumbo, που ανακοινώνει μεγέθη αύριο Πέμπτη, αναφερόμαστε αναλυτικά στον Εκηβόλο -άλλη μία περίπτωση που εξηγεί τις χθεσινές εσπευσμένες εισροές. Περιπτώσεις ενδεικτικές και χρήσιμες για τη συνέχεια,
για μία αγορά που έχει ξαναβρεί σφυγμό, που τροφοδοτείται από διεργασίες, συμφωνίες, σενάρια, ικανή να προσελκύσει την είσοδο εταιρειών.

Κάλεσμα Κοντόπουλου στις εταιρείες πληροφορικής να μπουν στο ΧΑ, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας ATHEX Digital Technology Forum, προς τη σωστή κατεύθυνση. Ο κλάδος, πολύ δυνατός τη 2ετία της πανδημίας, έμεινε πίσω το δεύτερο 6μηνο 2022 μέχρι σήμερα, καθώς το επενδυτικό ενδιαφέρον εστιάσθηκε (κυρίως) στις τραπεζικές, του ευρύτερου ενεργειακού, σε κλάδους κατασκευών-υποδομών.

Μακάρι η χθεσινή εκδήλωση να αποτελέσει έναυσμα για την είσοδο εταιρειών του κλάδου (και όχι μόνο) σε μία περίοδο που το ΧΑ είναι ίσως η μόνη πηγή άντλησης κεφαλαίων με χαμηλά κόστη.

Αύριο βράδυ τα νεότερα από την 3μηνιαία αναδιάρθρωση των δεικτών MSCI, με το ενδιαφέρον σε Motor Oil (22,60), Πειραιώς (1,9995), Helleniq Energy (7,66) -με αγορές οι πρώτες δύο, με πωλήσεις η τρίτη.

Τεχνικά ζητούμενη παραμένει σε προτεραιότητα η επιβεβαίωση-διασφάλιση των στηρίξεων, με αυστηρή τήρηση των stops που σταδιακά αναθεωρούνται υψηλότερα.

Στις 1.020 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη, στις 2.490 για τον FTSE25 και στις 790 για τον ΔΤΡ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v