Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συνέχεια στο profit taking στο Χρηματιστήριο

Προς τις 1.100 μονάδες υποχωρεί ο Γενικός Δείκτης, με τις τράπεζες να βρίσκονται στο επίκεντρο των πιέσεων. Διόρθωση και στα mid caps. Αμυνα μέσω ΟΤΕ - Coca Cola, κέρδη για Jumbo.

Συνέχεια στο profit taking στο Χρηματιστήριο

Mε απώλειες στα ευρωπαϊκά, μεγαλύτερες στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Σε εξέλιξη διαδικασία μερικής κατοχύρωσης θέσεων, περιμένοντας τη δημοσιοποίηση των πρακτικών της τελευταίας συνεδρίασης της Fed, της 31ης Ιανουαρίου.

Στη Νέα Υόρκη μία πρώτη προεξόφληση πραγματοποιήθηκε εχθές, με τη μορφή ενός μίνι ξεπουλήματος, στη Φρανκφούρτη ωστόσο επιχειρείται η διαχείριση της επιθετικής τακτικής που υλοποιεί η ΕΚΤ.

Σε αυτό το περιβάλλον εκτός - εντός το ελεγχόμενο profit taking ήταν εκ προοιμίου το επικρατέστερο ενδεχόμενο, απόρροια της πρόθεσης για «κλείδωμα» θέσεων 2μήνου.

Σε δύο φάσεις η μέχρι τώρα εξέλιξη της σχετικής διαδικασίας, με την πρώτη μέχρι τις 12:00 και της δεύτερης σταδιακά από τις 12:30-13:00 με πιεστικότερο ρυθμό.

Στην πρώτη ώρα συνεδρίασης δόθηκε περιθώριο εξόδου σε τιμές ακόμη και στα επίπεδα των 1.120 μονάδων -διάστημα που ρευστοποιήθηκαν κυρίως τραπεζικές, ειδικότερα δε σε Alpha Bank, Πειραιώς.

Ακολούθησαν συνεχείς εντολές σε τραπεζικά και blue chips, με συνέπεια την κλίση χαμηλότερα της αρχικής στήριξης, για να φθάσει έως τις 1.104 μονάδες.

Σε Eurobank, Εθνική, Πειραιώς, ΟΠΑΠ και Αlpha Bank οι κύριες 5 θέσεις των πωλητών, με τον ΔΤΡ από τις 918,35 να διορθώνει έως τις 888,78 μονάδες, παραπέμποντας στην ευρύτερη περιοχή στήριξης των 890 έως 880 μονάδων. Στήριξη που δεν αποκλείεται να δοκιμαστεί, αν όχι στη συνέχεια, πιθανόν αύριο (και ανάλογα με την πορεία της Wall Street αργότερα το βράδυ).

Παράμετρος που συνεκτιμάται (κυρίως) από τους traders η αργία της (Καθαράς) Δευτέρας, που ακολουθεί και μία μέρα μετά το κλείσιμο Φεβρουαρίου-πρώτου 2μήνου 2023.

Με ΟΤΕ και Coca Cola HBC η μερική αντιστάθμιση για τους long, στην πίεση των ρευστοποιήσεων στην πλειονότητα των μετοχών του δείκτη.

Ελεγχόμενη προσφορά σε Motor Oil, Mytilineos από τα 24,56 και 24,58 ευρώ αντίστοιχα, πωλήσεις σε ΔΕΗ (7,945), TEΡΝΑ Ενεργειακή (18,57), Lamda Development (6,305), TITAN Cement (15,46).

Aπό τις εξαιρέσεις του FTSE25 η μετοχή της Jumbo με αγορές από τα 18,78 έως τα 19,67 ευρώ στην πορεία προς ιστορικά υψηλά, που προηγήθηκαν Mytilineos, Motor Oil.

Χρηματιστές την αποδίδουν και στην κινητικότητα που καταγράφεται στο Greek ETF (Global X MSCI Greece ETF) με συνεχείς εισροές, αυξημένες με τον συγκεκριμένο δείκτη σε υψηλά 5ετίας. Πρακτικά αυτό, σύμφωνα με τους ίδιους, παραπέμπει σε σταθερές εισροές ξένων κεφαλαίων σε συμβόλαια του εν λόγω καλαθιού.

Την περαιτέρω διόρθωση των blue chips ακολούθησαν πωλητές στα περισσότερα mid caps, με συνέπεια τη διεύρυνση της «ψαλίδας» μετοχών με αρνητικό πρόσημο ( 94 ) έναντι των μειούμενων με θετικό. Στις 19 λίγο πριν, στις 14:35, με την αξία συναλλαγών στα 60,5 εκατ., πολύ χαμηλότερα του μέσου όρου (ειδικότερα των ανοδικών συνεδριάσεων).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v